Auto4 min

15 ideale, kleine stadsauto’s

Klein, zuinig en overal te parkeren. Stadsauto’s zijn ideaal voor wie dagelijks met de auto de drukke stad in moet. We zetten vijftien ideale stadsauto’s op een rij.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

auto
15 ideale, kleine stadsauto’s

Opel Karl

De Opel Karl  is een van de populairste kleine auto’s van Nederland. De Karl is er uitsluitend met 4 portieren en 5 zitplaatsen. De stadsauto is voorzien van een 1,0-liter benzinemotor met 53 kW (72 pk) en een handgeschakelde versnellingsbak. De Karl is er ook als extra stoere Karl Rocks .

Toyota Aygo

De Toyota Aygo  is de basis voor twee andere populaire stadsauto’s: de Peugeot 108  en Citroën C1 . De Toyota  heeft een uitstekende reputatie en is er ook met een groot stoffen schuifdak. De kleine, zuinige Japanner met een 1,0-liter benzinemotor (53 kW/72 pk) is er ook met een automaat.

Peugeot 108

De Peugeot 108  is de opvolger van de zeer populaire 107 . De 108 is in samenwerking met Toyota (Aygo) en Citroën (C1) ontwikkeld. De kleine Peugeot is uitgebreid te personaliseren en zelfs leverbaar met een automaat en een stoffen schuifdak.

Citroën C1

De Citroën C1  is de derde van de drieling Aygo/108/C1 en beschikt over dezelfde kwaliteiten die de andere leden van de drieling zo populair hebben gemaakt: betaalbaar, zuinig en betrouwbaar.

Kia Picanto

De Kia Picanto  is een van de ruimere auto’s in het A-segment. Behalve de standaardversie zijn er ook een extra sportieve GT-Line en een stoere X-line. De Picanto is nauw verwant aan de Hyundai i10.

Seat Mii

De Seat Mii  was de laatste die verscheen van de drieling Volkswagen Up!/Skoda Citigo/Seat Mii. De driedeurs verscheen eind 2011, de vijfdeursversie in de lente van 2012. Er zijn drie motorvarianten en de extra zuinige Ecomotive-versie laat een CO2-emissie van 97 g/km noteren. Sinds 2019 is de Seat Mii alleen nog leverbaar met volledig elektrische aandrijving.

Skoda Citigo

Ook de Skoda Citigo  (drielingbroertje van de Volkswagen Up! en Seat Mii) is er als drie- en vijfdeurs en wordt aangedreven door een 1,0-litermotor met 44 of 55 kW (60 of 75 pk). Vanaf 2019 is de Citigo er alleen nog met volledig elektrische aandrijving en een actieradius van 260 kilometer.

Volkswagen Up!

De Volkswagen Up!  is een van de populairste modellen in het A-segment en nauw verwant aan de Seat Mii en de Skoda Citigo. De Move Up!-uitvoering is populair dankzij de standaard Bluetooth en elektrische dagrijverlichting. In 2020 verschijnt van alle drie modellen een elektrische variant. In 2019 verschijnt van alle drie modellen een elektrische variant, maar de Up! is na een onderbreking in 2019 ook weer met een 1.0 benzinemotor geleverd.

Hyundai i10

De Hyundai i10  is een van de populairdere modellen in het A-segment. Hij is nauw verwant aan de Kia Picanto. De i10 is er met zowel een handgeschakelde vijfversnellingsbak als een automaat. In 2020 verschijnt de derde generatie op de markt. Die is niet alleen groter, maar ook luxer uitgerust.

Renault Twingo

Zoek je een auto met een kleine draaicirkel? Kijk dan naar een Renault Twingo  van de derde generatie (2015 – heden). Dankzij de achterin geplaatste motor en achterwielaandrijving hebben de voorwielen een extra grote uitslag. Dat resulteert in een draaicirkel van slechts 8,7 meter. De Twingo deelt zijn platform met de Smart Fortwo en Forfour.

Fiat 500

De Fiat 500  is onverminderd populair dankzij zijn aaibare uitstraling, talloze uitvoeringen en uitgebreide personalisatiemogelijkheden. Sinds de introductie in 2007 bracht Fiat talloze varianten op de markt. En vanuit de Verenigde Staten wordt inmiddels ook een elektrische variant geïmporteerd: de Fiat 500e .

Lancia Ypsilon

Wil je het guitige uiterlijk van de Fiat 500, maar meer binnenruimte? Kijk dan eens naar de Lancia Ypsilon . Die is er uitsluitend met vijf deuren. Standaard is de Ypsilon uitgerust met een handmatig te bedienen vijfversnellingsbak, maar er zijn ook exemplaren met een automatische transmissie.

Smart Forfour

De Smart Forfour  verscheen in 2004 en deelde toen zijn platform met de Mitsubishi Colt. De Forfour verschoof met de tweede generatie van het B- naar het A-segment. Hij is namelijk in samenwerking met Renault ontwikkeld en nauw verwant aan de Twingo. Sinds 2019 verkoopt Smart alleen nog elektrische versies.

Toyota iQ

De in 2008 gepresenteerde Toyota iQ  was een directe concurrent van de Smart Fortwo . De iQ is slechts 298 centimeter lang en biedt plaats voor drie volwassenen en een (klein) kind. Een verkoopsucces was het niet, maar de iQ is een goede optie voor wie een luxe, compacte auto zoekt.

Mitsubishi Space Star

De Mitsubishi Space Star  was ooit een ruime MPV, maar sinds 2014 staat er een compacte stadsauto met dezelfde naam in de showroom van de Mitsubishi-dealers. Dankzij de relatief hoge zitpositie heb je goed zicht op de weg. De Space Star is niet zo ruim als zijn voorganger met dezelfde naam, maar toch een van de grotere auto’s in zijn segment. Voor de liefhebster is er ook een Libelle-uitvoering.

Suzuki Ignis

De Suzuki Ignis  is een compacte hatchback die wat hoger op z’n wielen staat dan gebruikelijk en daarmee een crossover-achtige uiterlijk heeft. Hij kwam begin deze eeuw op de markt en na een onderbreking van jaren is de Ignis sinds 2016 weer leverbaar. Sinds 2020 is die tevens voorzien van mild-hybrid aandrijving waarbij een kleine elektromotor de 1,2-liter benzinemotor ondersteunt, zodat het brandstofverbruik extra gunstig is.

Bekijk het aanbod

of

Lees meer over stadsauto's