Wat is een hybride auto?

Geschreven door Marleen Miltenburg op vrijdag 19 februari 2021
Dit artikel is op 08-08-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Vroeger was het leven simpeler, hoor je wel eens zeggen. Dat gold ook voor auto’s. Je had benzineauto’s en dieselauto’s. En dat was het dan. Tegenwoordig bestaat er ook zoiets als hybride auto’s. Maar wat is een hybride auto eigenlijk? Dit blog legt het je haarfijn uit!

Hybride auto kopen - waar moet je op letten

Een hybride auto is een auto die voor zijn aandrijving gebruikmaakt van verschillende vormen van techniek. Bijvoorbeeld een benzinemotor én een elektromotor. Toyota wordt gezien als het eerste automerk dat een hybride auto op de markt bracht: dat was in 1997 de Toyota Prius. Die was zuiniger dan een benzineauto, beloofde Toyota, omdat de Prius alleen op zijn elektromotor kon rijden met zijn benzinemotor uitgeschakeld. Hoe zuinig is een hybride auto dan? Dat verschilt per hybride auto, maar over het algemeen kun je stellen dat een hybride auto in ieder geval zuiniger is dan een benzineauto van een gelijkwaardig formaat. Simpelweg omdat de verbrandingsmotor af en toe uitgeschakeld is terwijl je rijdt of bijvoorbeeld stilstaat voor een verkeerslicht. Inmiddels heeft Toyota meerdere hybride modellen, waaronder de Toyota C-HR Hybrid.

Wat is een plug-in hybride auto?

Als je een hybride auto wilt kopen en hiernaar op zoek gaat, kom je vast en zeker ook de term plug-in hybride tegen. Een plug-in hybride auto is een hybride auto met een stekker. Die kun je dus opladen, net als een volledig elektrische auto. Het verschil is dat je laatstgenoemde móét opladen om te kunnen rijden. Een plug-in hybride auto kún je opladen, maar dat hoeft niet. Die heeft namelijk – net als een hybride auto – behalve een elektromotor ook een verbrandingsmotor, waarmee je op benzine of diesel kunt rijden. Een plug-in hybride auto heeft echter een groter accupakket dan een hybride auto en kan daardoor over een langere afstand elektrisch rijden en met een hogere snelheid.

Voorbeelden van plug-in hybride auto’s zijn:

Bijtelling op een hybride auto

Omdat een (plug-in) hybride auto in de ogen van de Nederlandse overheid beter voor het milieu is dan een auto met alleen een verbrandingsmotor, was de zakelijke bijtelling op (plug-in) hybride auto’s lager. Let op: wás, want tegenwoordig is de bijtelling gelijkgetrokken met die van auto’s met verbrandingsmotor.

Hoe werkt een hybride auto?

Het mooie van een hybride auto is dat je onderweg nauwelijks doorhebt wat er allemaal in de auto gebeurt. Op het moment dat je het gaspedaal loslaat of remt, slaat de auto de energie die hierbij vrijkomt op in een accupakket. De elektromotor maakt vervolgens gebruik van deze energie om de auto aan te drijven of de verbrandingsmotor te assisteren. Vaak is het zo dat een hybride auto vooral in de stad – bij lagere snelheden – puur op zijn elektromotor rijdt en de verbrandingsmotor zichzelf dan automatisch uitschakelt. Op die manier zoef je door de stad zonder schadelijke uitstoot. Zodra je het gaspedaal steviger intrapt en dus om meer vermogen vraagt, springt de verbrandingsmotor weer bij.

Is een hybride altijd een automaat?

Een (plug-in) hybride auto is altijd uitgerust met een automaat. Een uitzondering is een mild hybrid, de derde vorm van hybride auto’s. Zoals de Honda CR-Z en de Suzuki Swift. Hierbij dient de elektromotor alleen ter ondersteuning van de verbrandingsmotor. Een mild hybrid kan wel handgeschakeld zijn. Deze vorm van een hybride auto kan echter niet alleen op zijn elektromotor rijden.

Bekijk het hybride autoaanbod

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.