Wat is een hybride auto?

Geschreven door Marleen Miltenburg op vrijdag 19 februari 2021
Dit artikel is op 30-11-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 5 min

Techniek staat nooit stil. Dat merk je als je kijkt naar de ontwikkelingen bij auto’s. Wie had zich 20 jaar geleden kunnen voorstellen dat hybride en elektrisch rijden heel normaal is geworden. Gaaf toch?

Hybride auto kopen - waar moet je op letten

Dat was vroeger wel anders, je had benzineauto’s en dieselauto’s. En dat was het. Tegenwoordig bestaat er ook zoiets als hybride auto’s, een combinatie tussen elektrische aandrijving en brandstof aandrijving. Maar wat is een hybride auto eigenlijk? Dit blog legt het je haarfijn uit!

Wat is hybride?

Hybride betekent niets anders dan een vermenging van ongelijke soorten. Een hybride auto is dus een auto die verschillende aandrijfvormen gebruikt. Dat kan een combinatie zijn van een benzinemotor én een elektromotor, maar ook de combinatie dieselmotor en elektromotor komt voor.

Japanse autobouwer Toyota wordt gezien als het eerste automerk dat een hybride auto op de markt bracht: dat was in 1997 de Toyota Prius. De Prius was zuiniger dan een benzineauto beloofde Toyota, omdat de Prius kon rijden op een elektromotor terwijl de benzinemotor zich voor even uitschakelde. Revolutionair was het.

Een hybride auto – tegenwoordig ook wel mild hybrid genoemd – gebruikt in feite de batterij en een elektromotor om de benzinemotor te ondersteunen. Op momenten dat de benzinemotor het minst zuinig is, springt de elektromotor bij. Zoals bij het optrekken bijvoorbeeld. Zo blijft de uitstoot en het verbruik laag.

Voorbeelden van hybride auto’s zijn:

Wat is een plug-in hybride auto?

Sinds de komst van de Toyota Prius in 1997 is er veel ontwikkeld aan hybride-aandrijflijnen. Een van die ontwikkelingen is een hybride auto met een stekker, of te wel een plug-in hybride. Een plug-in hybride kun je dus zelf opladen, net als een volledig elektrische auto. Het verschil is dat je laatstgenoemde móét opladen om te kunnen rijden. Een plug-in hybride auto kún je opladen, maar dat hoeft niet. Die heeft namelijk – net als een hybride auto – behalve een elektromotor ook een verbrandingsmotor, waarmee je op benzine of diesel kunt rijden. Een plug-in hybride auto heeft echter een groter accupakket en vaak een krachtigere elektromotor dan een hybride auto en kan daardoor over een langere afstand elektrisch rijden en met een hogere snelheid.

Voorbeelden van plug-in hybride auto’s zijn:

Hoe werkt een hybride auto?

Het mooie van een hybride auto is dat je onderweg nauwelijks doorhebt wat er allemaal in de auto gebeurt. Op het moment dat je het gaspedaal loslaat of remt, slaat de auto de energie die hierbij vrijkomt op in een accupakket. De elektromotor maakt vervolgens gebruik van deze energie om de auto aan te drijven of de verbrandingsmotor te assisteren. Vaak is het zo dat een hybride auto vooral in de stad – bij lagere snelheden – puur op zijn elektromotor rijdt en de verbrandingsmotor zichzelf dan automatisch uitschakelt. Op die manier zoef je door de stad zonder schadelijke uitstoot. Zodra je het gaspedaal steviger intrapt en dus om meer vermogen vraagt, springt de verbrandingsmotor weer bij. Die overgang is de in de loop der jaren steeds vloeiender geworden. Kon je vroeger nog wel eens de overgang van brandstofmotor naar elektrisch en andersom voelen in de auto, is dat bij nieuwere auto’s vaak niet meer het geval.

Hoe zuinig is een hybride auto?

Hoe zuinig een hybride auto is verschilt per auto, maar over het algemeen kun je stellen dat een hybride auto in ieder geval zuiniger is dan een benzineauto van een gelijkwaardig formaat. Simpelweg omdat de verbrandingsmotor af en toe uitgeschakeld is terwijl je rijdt of bijvoorbeeld stilstaat voor een verkeerslicht.

Hoe moet je een hybride auto rijden?

Eigenlijk verschilt het rijden in een hybride auto niet heel veel met het rijden in een auto met een conventionele aandrijving. Wel is het verstandig om goed gebruik te maken van manieren om de accu op te laden, zoals tijdig het gas loslaten en vloeiend rijden. Ook het houden aan de maximum snelheid helpt om zuiniger met de elektriciteit in de accu te doen.

Bijtelling op een hybride auto

Omdat een (plug-in) hybride auto in de ogen van de Nederlandse overheid beter voor het milieu is dan een auto met alleen een verbrandingsmotor, was de zakelijke bijtelling op (plug-in) hybride auto’s lager. Let op: wás, want tegenwoordig is de bijtelling gelijkgetrokken met die van auto’s met verbrandingsmotor.

Is een hybride altijd een automaat?

Een (plug-in) hybride auto is altijd uitgerust met een automaat. Een uitzondering is een mild hybrid, de derde vorm van hybride auto’s. Zoals de Honda CR-Z en de Suzuki Swift. Hierbij dient de elektromotor alleen ter ondersteuning van de verbrandingsmotor. Een mild hybrid kan wel handgeschakeld zijn. Deze vorm van een hybride auto kan echter niet alleen op zijn elektromotor rijden.

Wat zijn de nadelen van een hybride auto?

Naast de voordelen van een laag verbruik en relaxte rijbeleving kleven er ook nadelen aan hybride auto’s. Ten eerste wordt de bagageruimte enigszins beperkt – in vergelijking met hetzelfde model op benzine of diesel - doordat de accu’s een plek moeten hebben in de auto. Die worden vaak in de vloer van de bagageruimte gestopt. Een ander nadeel is de aanschafprijs. De complexere techniek en het accupakket maken dat een hybride auto vaak een hogere aanschafprijs heeft dan dezelfde auto zonder hybride aandrijving. Tot slot is de elektrische actieradius relatief beperkt. Ook kan het trekgewicht van een hybride auto lager zijn.

Wat is beter: hybride of benzine?

Als het gaat om verbruik dan is een hybride auto zuiniger dan dezelfde auto met een verbrandingsmotor. Daarentegen zijn hybride auto’s vaak duurder in aanschaf. Je moet dus voor je jezelf een afweging maken wat je belangrijk vindt in een auto en of de aandrijving die je voor ogen hebt, daar wel bij past. Rijd je voornamelijk korte stukken, dan is een hybride auto de ideale optie, aangezien deze op die momenten het zuinigst is. Bij langere ritten en bij rijden met hoge snelheid moet een hybride auto harder werken door meer gewicht.

Wat is beter: hybride of elektrische auto?

Welke type aandrijving beter voor jou is, is afhankelijk van je wensen. Met een hybride kun je verder rijden als het accupakket leeg is, omdat dan de verbrandingsmotor voor de aandrijving zorgt. Bij een elektrische auto sta je met lege accu stil. Daar tegenover is een elektrische auto goedkoper in gebruik dan een hybride auto. Terwijl de aanschafprijs van een hybride auto wel weer lager is. Beter voor het milieu is een elektrische auto, aangezien deze geen directe CO2-uitstoot produceert.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.