Auto2 min

10 tips voor het kopen van een bedrijfswagen

Op zoek naar een nieuwe of tweedehandse bedrijfswagen? Wil je als particulier een bedrijfsauto kopen? In dit blog vertellen we je alles over de aanschaf van een bedrijfsauto en alle type bedrijfsauto’s op viaBOVAG.nl.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

auto
10 tips voor het kopen van een bedrijfswagen

Aankooptips voor een bedrijfswagen

Bij de aanschaf van een nieuwe of tweedehandse bedrijfsauto  dien je diverse zaken te controleren. Bestelauto’s zijn er in diverse soorten en maten. Moet hij een laadbak hebben? Lang of kort zijn? Een zware aanhanger kunnen trekken? Is er bij bedrijfswagen occasions al een specifieke inrichting aanwezig? Wil ik een enkele of dubbele cabine ? Allemaal aspecten waar je rekening mee moet houden.

Het rijden in een bedrijfsauto brengt diverse kosten met zich mee. Uiteraard brandstof, motorrijtuigenbelasting en verzekering(en), maar ook onderhoud en afschrijving. Controleer daarom altijd het onderhoud en de onderhoudsschema’s van de bedrijfswagens die je op het oog hebt. Grote kans dat één van die auto’s op korte termijn minder onderhoud vereist. Bereken ook de restwaarde. Een duurdere bestelauto verdient zich misschien sneller terug dan een goedkopere.

Controleer bij de aanschaf van een bedrijfsauto ook het interieur van de auto. Zijn de opties die je belangrijk vindt aanwezig? Beschikt de bedrijfsauto over twee of drie stoelen of zelfs een dubbele cabine die plek biedt aan zes inzittenden? En hoe zit hij? Veel ondernemers rijden veel kilometers. Een goede zithouding en makkelijke in- en uitstap zijn dan erg belangrijk.

Heb je eenmaal de bedrijfsauto van je dromen gevonden? Bekijk dan goed de verschillende financieringsmogelijkheden. Welke constructie past het best bij jou? Koop? Of toch operational of financial lease?

10 tips voor het kopen van een bedrijfswagen

  1. Zijn de laadruimte en het laadvermogen naar wens?

  2. Hoe hoog is het trekvermogen? En is er een trekhaak?

  3. Is de laadruimte betimmerd of ingericht?

  4. Is de onderhoudshistorie aanwezig?

  5. Is de restwaarde gunstig?

  6. Welke opties zijn aanwezig?

  7. Is het interieur netjes? Is de zit goed?

  8. Maak een proefrit .

  9. Vergelijk verschillende modellen.

  10. Welke financieringsvorm past het best?

Bedrijfsauto kopen als particulier

Een bedrijfsauto kopen als particulier is mogelijk. Er zijn dan een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Is de bedrijfsauto jonger dan vijf jaar, dan geldt een naheffing van de aanschafbelasting (BPM) voor de verkoper. Die zul je vaak terugzien in een hogere verkoopprijs. Wat betreft de motorrijtuigenbelasting geldt een lager tarief voor particulieren. Wel moet de bedrijfsauto dan aan bepaalde voorschriften van de Belastingdienst  voldoen. Voor bedrijfsauto’s die zijn ingericht voor het vervoer van mensen met een lichamelijke beperking gelden weer andere regels. Die regels vind je op de site van de Belastingdienst .

Type bedrijfsauto's op viaBOVAG.nl

Op viaBOVAG.nl is in het hoofdmenu een aparte zoekfunctie voor bedrijfswagens. Hier vind je diverse modellen en uitvoeringen; van een compacte Citroën Berlingo  of Volkswagen Caddy  tot een grotere Mercedes-Benz Sprinter  of Fiat Ducato . Voor pick-ups  en personenbussen  bestaan er aparte categorieën.

Bekijk ons aanbod bedrijfsauto's