We hebben 28 auto's voor je gevonden

Alle occasions inclusief BOVAG Garantie en Omruilgarantie

Toyota
Mirai
Basisgegevens
Brandstof
Staat
Eigenschappen
Transmissie
Carrosserie
Kleur
Energielabel
Garantie & zekerheden
Garantie
Alle occasions op viaBOVAG.nl hebben minimaal 12 maanden BOVAG Garantie.
Extra zekerheden
Techniek
Opties
Ventilatie en verwarming
Infotainment
Zichtbaarheid
Exterieur
Comfort
Veiligheid
Interieur
Overige filters
Import voertuig
Voertuigsoort
Pagina

Toyota Mirai occasion en nieuwe Toyota Mirai bij viaBOVAG.nl

De Toyota Mirai is een middelgrote gezinsauto van de Japanse autofabrikant Toyota . Het is een bijzondere auto die als één van de zeer weinige rijdt op waterstof. Daarmee rijdt de Toyota Mirai volledig schoon zonder emissies, net als een elektrische auto. Het voordeel is dat je de waterstof relatief snel kunt tanken zoals bij een benzine- of dieselauto en dus geen batterij hoeft op te laden.

‘Mirai’ is het Japanse woord voor ‘toekomst’. De keuze voor deze naam is goed begrijpelijk, want de Toyota Mirai was bij zijn introductie in 2015 de eerste waterstofauto ter wereld die in serie werd geproduceerd. Het bleef dus niet bij enkele prototypes, maar duizenden modellen die aan de lopende band uit de fabriek rolden. Daarmee staat de Toyota Mirai bekend als pionier op het gebied van waterstofaandrijving en de eerste die deze geavanceerde technologie bereikbaar maakte voor het grote publiek.

De eerste generatie Toyota Mirai die in 2015 op de markt kwam, is een vierdeur sedan met een onderscheidend ontwerp. De scherpe lijnen zijn vergelijkbaar met die van de Toyota Prius uit diezelfde tijd, net als de opvallende lichtunits voor en achter. Sinds begin 2021 is de tweede generatie Toyota Mirai te koop, die groter is en een heel ander, minder futuristisch ontwerp combineert met verbeterde rijeigenschappen en een groter rijbereik.

Toyota Mirai waterstof

Hoe werkt rijden op waterstof eigenlijk? Een waterstofauto, ook wel een Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV) genoemd, is in de basis elektrische auto, waarbij de wielen worden aangedreven door één of meerdere elektromotoren. In tegenstelling tot een reguliere elektrische auto waarbij je een grote zware batterij moet opladen (wat veel tijd kost), moet je de Toyota Mirai ‘gewoon’ tanken met waterstof. Onder de motorkap zit een speciaal apparaat (brandstofcel) dat waterstof omzet in elektriciteit om de elektromotor te voeden. De enige ‘uitstoot’ bij dit proces is waterdamp.

Het voordeel van een waterstofauto ten opzichte van een batterij-elektrische auto is dat er geen grote zware batterij aanwezig is. Dat scheelt ruimte en gewicht. Bovendien gaat het tanken van waterstof relatief snel, zodat je snel je reis weer kunt vervolgen en niet langdurig hoeft te opladen. En dat terwijl waterstof 100% emissievrij is tijdens het rijden. Waterstofauto’s worden daarom beschouwd als hét toekomstige alternatief voor uitstootvrij langeafstandsvervoer, ook in de transportsector.

Net als de stroom voor een elektrische auto, wat voor een deel nog wordt geproduceerd door kolen- en gascentrales, moet ook waterstof geproduceerd worden. Hoe schoon een waterstofauto werkelijk is, is afhankelijk van het gebruik van 100% groene energie bij de productie van waterstof, waarbij water met behulp van elektrolyse wordt ontleed in waterstof en zuurstof.

Toyota Mirai actieradius

Ander voordeel van een waterstofauto is het grote rijbereik met een volle waterstoftank. De eerste generatie Toyota Mirai heeft een actieradius van 500 kilometer. De tweede generatie Toyota Mirai heeft een actieradius van 650 kilometer. Deze waarden zijn opgegeven door de fabrikant. In de praktijk is de actieradius afhankelijk van zaken als rijstijl, verkeerssituatie, weeromstandigheden, etc. Extreme kou heeft echter veel minder invloed op de actieradius van een waterstofauto dan bij een elektrische auto. Het nadeel van een waterstofauto is de relatief hoge prijs vanwege de dure techniek en het beperkte aantal waterstof-tankstations. Nadelen zijn er ook aan waterstof. Een daarvan is het beperkt aantal waterstoftankstations in Nederland, zeker in vergelijking met benzinestations en laadplekken. Dat is iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van een Toyota Mirai of een andere waterstof-aangedreven auto.

Toyota Mirai prijs

De technologie aan boord van de Toyota Mirai is zeer geavanceerd. Daardoor is een Toyota Mirai vooralsnog duurder in aanschaf dan een vergelijkbare elektrische auto. Echter is de Mirai wel standaard al helemaal compleet uitgerust met zaken als LED-verlichting, bluetooth-connectiviteit, keyless entry, elektrische en verwarmde stoelen en verschillende rijhulpsystemen. De voordeligste exemplaren van een Toyota Mirai occasion op viaBOVAG.nl zijn logischerwijs van de eerste generatie, die overigens vier zitplaatsen biedt. De tweede generatie Toyota Mirai is nieuwer, groter en nog luxer uitgerust. Tevens biedt deze vijf zitplaatsen .

Concurrentie op het gebied van waterstof heeft de Toyota Mirai vooralsnog alleen van Hyundai . Dat biedt concurrentie in de vorm van de Hyundai ix35 FCEV en diens opvolger, de Hyundai Nexo .

De zekerheden van viaBOVAG.nl

De zekerheden van viaBOVAG.nl

BOVAG Garantie
BOVAG Omruilgarantie
Heldere all-in prijzen