Auto5 min

Op zoek naar een tweedehands cabrio? Bekijk hier 20 zomerse occasions!

In een cabriolet geniet je extra van het mooie weer. Geen idee welke cabriolet je moet kopen? En waar je op moet letten bij aankoop? We zetten twintig zomerse occasions op een rij.

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp

auto
Op zoek naar een tweedehands cabrio? Bekijk hier 20 zomerse occasions!

Voordat je een cabriolet  aanschaft, moet je je bedenken dat er vier soorten cabriolets zijn: auto’s met een stoffen vouwdak, auto’s met een stalen vouwdak, auto’s met een stoffen schuifdak en auto’s met een ‘targa’-dak. Bij de eerste twee varianten vouwt het dak zich (automatisch) op achter de zitplaatsen of in de kofferbak. Een stoffen schuifdak vouwt zich op tussen twee geleiders. De dakconstructie blijft dus op zijn plaats. Bij een targadak blijven de middenstijl en de achterruit staan.

Waar moet je op letten bij het kopen van een cabrio?

Controleer altijd of het dak vrij is van scheuren en schimmel. Een cabriodak dien je te onderhouden en vochtvlekken, schimmel en mos duiden op slecht onderhoud of ouderdom. Daken die bijvoorbeeld direct na een regenbui kletsnat zijn opgevouwen, kunnen na verloop van tijd gaan schimmelen.

Is het dak waterdicht?

Controleer met bijvoorbeeld een emmer water of het dak wel volledig waterdicht is. Heb je een elektrisch bedienbaar cabriodak? Dat is heel comfortabel, maar kan ook storingsgevoelig zijn. De vouwconstructie bestaat uit diverse elektromotoren en scharnieren die na verloop van tijd kunnen haperen. Controleer daarom meermaals of het dak op de juiste manier in- en uitvouwt. Wil je ook in de wintermaanden een optimale bescherming tegen weer en wind? Kies dan een occasion met een hardtop. Dat is een afneembaar dak dat niet alleen de inzittenden, maar ook het stoffen vouwdak beschermt.

Twintig cabrio’s

Er zijn door de jaren heen talloze cabriolets verschenen. We hebben er twintig op een rij gezet:

Fiat 500C

Net als de originele (‘Nuova’) Fiat 500 is ook de huidige Fiat 500 leverbaar met een stoffen schuifdak. Het vouwt zich tussen twee geleiders op en rust als het ware op de hoedenplank. Deze constructie is vrij licht, zodat de Fiat 500C  niet veel zwaarder is dan de normale 500. De bagageruimte blijft intact en het dak is ook tijdens het rijden te openen en te sluiten.

Mini Cooper cabriolet

Wil je een compacte auto met stoffen dak, dan kom je al snel bij de Mini Cooper Cabriolet  uit. Sinds de introductie in 2004 zijn er drie generaties en talloze varianten op de markt verschenen: van zuinige diesel tot sportieve Cooper S .

BMW Z4

Met zijn lange neus, lage zitpositie en korte achtersteven is de BMW Z4  een traditionele open sportauto. Sinds zijn introductie in 2002 zijn er drie generaties verschenen. De nieuwste is in 2019 geïntroduceerd. De eerste en derde generatie zijn voorzien van een softtop, de tweede generatie van een stalen vouwdak.

Mazda MX-5

De Mazda MX-5  is de enige auto in deze lijst die met een stoffen vouwdak, een stalen vouwdak en een zogenoemd targadak – waarbij de middenstijl en de achterruit blijven staan – leverbaar is. Mazda introduceerde de MX-5 in 1989 en het model groeide uit tot één van de populairste cabriolets ter wereld. Het recept is al dertig jaar hetzelfde: een lichtgewicht cabriolet met de motor voorin en achterwielaandrijving. Dankzij de lange carrière is er een groot aanbod aan gebruikte Mazda’s MX-5.

Mercedes-Benz C-Klasse Cabriolet

De Mercedes-Benz C-Klasse Cabriolet  biedt comfortabel plaats aan vier personen. De C-Klasse is voorzien van stoffen vouwdak, dat zich in de kofferbak opvouwt. Met het dak open biedt de kofferbak nog wel plaats voor een aantal weekendtassen, maar veel minder dan met de kap dicht. Leuk detail: de cabrio’s van Mercedes-Benz worden aangeboden met de zogenoemde Airscarf, die tijdens het rijden warme lucht in je nek blaast, als een sjaal van warme lucht.

BMW 2-serie Cabrio

Zoek je een sportieve, compacte cabriolet met ruimte? Kijk dan ook eens naar de BMW 2-serie Cabrio . Een vierpersoonscabriolet (achterin wel erg krap) met achterwielaandrijving en een stoffen vouwdak. Bekijk ook zijn voorganger, de BMW 1-serie Cabrio  – die is volgens hetzelfde recept gebouwd.

Lexus SC 430

Lexus heeft geen lange cabrioletgeschiedenis, maar er is wel een model dat er uitspringt: de SC 430 . Een comfortabele cruiser die uitsluitend met een 4,3-liter V8 benzinemotor en een automatische transmissie is geleverd. Dankzij de bagageruimte kun je er gerust een weekend mee weg. Weinig mensen kennen de SC 430 nog, dus het is een originele occasion.

DS3 Cabriolet

Net als de Fiat 500C is ook de Citroën DS3 Cabriolet  voorzien van een stoffen schuifdak. Dat rust in geopende toestand op de achterrand van de kap, boven de achterklep. De bagageruimte is identiek aan die van de normale DS3, maar de toegang is wel een stuk kleiner. Het stoffen vouwdak is op elke snelheid te openen en te sluiten, wat ideaal is op de snelweg.

Saab 9-3 Cabrio

Saabs worden sinds 2014 niet meer gemaakt, maar de modellen van het Zweedse merk zijn onverminderd populair. De Saab 9-3 Cabrio  kan tot op de dag van vandaag op veel liefhebbers rekenen. Deze cabriolet combineert een ingetogen uiterlijk met een ruim interieur en diverse veiligheidsvoorzieningen. Dankzij de lange carrière (2002-2011) staan er in elke prijsklasse exemplaren te koop.

Volkswagen Golf Cabriolet

De Volkswagen Golf Cabriolet  is één van de betaalbaarste cabriolets in deze lijst. In totaal zijn van de Golf Cabriolet vier generaties op de markt verschenen. De eerste generatie is ondertussen een klassieker, de laatste generatie (Golf 6) kun je prima als dagelijkse auto gebruiken. Alle Golfs Cabriolet zijn voorzien van een stoffen vouwdak. Moet je veel kilometers maken? De Golf Cabriolet is er ook met een dieselmotor.

Jaguar F-Type Convertible

De F-Type  is Jaguars antwoord op de Porsche 911 . De tweezits cabriolet combineert een retro-uitstraling met krachtige aandrijflijnen. Of je nu kiest voor de 2,0-liter met 221 kW (300 pk) of de 5,0-liter V8 met 404 kW (550 pk): de F-Type voelt altijd snel aan. Het model is een origineel alternatief voor de Porsche 911 of de Mercedes-Benz SL en uitsluitend leverbaar met een stoffen vouwdak.

Audi TT Roadster

Audi verbaasde in 1998 vriend en vijand toen het de TT introduceerde. De sportieve cabriolet is onderhuids gebaseerd op de Volkswagen Golf en voorzien van een aluminium carrosserie. Dankzij het moderne design groeit de eerste generatie TT langzaam uit tot een klassieker. Ook de tweede en derde generatie zijn de moeite waard, die qua uiterlijk nadrukkelijk leunen op de eerste generatie. De Audi TT Roadster  is uitsluitend met een stoffen vouwdak verkrijgbaar.

Volvo C70 Cabriolet

De Volvo C70 Cabriolet  is het alternatief voor de Saab 9-3 Cabrio. Laatstgenoemde is gebaseerd op een hatchback, maar de C70 Cabriolet is gebaseerd op de C70 Coupé. Daardoor heeft de Cabriolet een langgerekte en sportieve uitstraling. Van de C70 zijn twee generaties verschenen. De eerste generatie heeft een stoffen vouwdak, de tweede generatie een stalen vouwdak. Beide modellen bieden ruimte aan vier inzittenden.

Nissan Micra C+C

Zoek je een originele, compacte cabriolet met stalen vouwdak? Laat dan je oog eens vallen op een Nissan Micra C+C . Die combineert de praktische kwaliteiten van een stadsauto met het plezier van een cabriolet. Voor wie niet bang is om op te vallen is de Micra C+C ook verkocht in het roze. Het model wordt vaak over het hoofd gezien, maar er staan voor nog geen 7.000 euro nog knappe exemplaren te koop.

Audi A4 Cabriolet

Wil je de uitstraling van de Audi TT, maar wel ruimte voor vier personen? Dan is de Audi A4 Cabriolet  een optie. Die is er met benzine- en dieselmotor, handgeschakelde en automatische transmissie en met voor- en vierwielaandrijving. De A4 Cabriolet biedt plaats aan vier personen en is altijd voorzien van een stoffen vouwdak. Audi leverde ook een zogenoemd ‘akoestisch cabriodak’, dat het geluid beter isoleert tijdens het rijden. Kijk dus op je zoektocht ook naar exemplaren met zo’n dak.

Opel Astra Cabriolet

Wil je betaalbaar cabrio rijden? Dan is de Opel Astra Cabriolet  een optie. De eerste twee generaties (1991 – 1998 en 1998 – 2004) zijn voorzien van een stoffen vouwdak. Controleer bij deze oude modellen wel of het dak nog netjes sluit en of er geen slijtage is. Wil je liever een stalen vouwdak? Kijk dan naar de Astra TwinTop die van 2004 tot 2010 in productie was. Die biedt plaats aan vier personen en is in gesloten toestand een fraaie coupé.

Peugeot 207 CC

De Peugeots 206 CC  gingen sinds de introductie in 2001 als warme broodjes over de toonbank. Reden genoeg voor Peugeot om van de opvolger, de 207, ook een CC (Coupé Cabriolet) te bouwen. De 207 CC  is groter, luxer en zwaarder dan zijn voorganger. De auto is een echte tweezitter, het kleine achterbankje biedt hooguit ruimte voor weekendtassen. De 207 CC (en 206 CC) is voorzien van een stalen vouwdak, dat overigens door Peugeot ‘uitgevonden’ is.

Range Rover Evoque Convertible

Cabriolets met een hoge instap bestaan nauwelijks, maar Land Rover introduceerde er in 2015 een: de Range Rover Evoque Convertible  combineert een stoffen vouwdak met een hoge instap en vier riante zitplaatsen. De auto heeft verder voldoende bagageruimte voor een stel koffers. Dankzij vierwielaandrijving en de grote bodemvrijheid kun je met deze cabriolet ook het terrein in.

Ford Streetka

De Ford StreetKa  is een echte plezierauto. Hij staat namelijk het onderstel van de sportieve SportKa en heeft een futuristisch uiterlijk. Ondanks dat het model uit 2003 stamt, ziet hij er nog steeds modern uit. De StreetKa is verkrijgbaar met een stoffen cabriokap, en Ford bood als optie ook een zeer fraaie hardtop aan.

Volkswagen New Beetle Convertible

Wil je een Golf Cabriolet met een retro uitstraling? Dan is de Volkswagen New Beetle Convertible  een optie. Net als de Audi TT is de New Beetle gebaseerd op het platform van de Volkswagen Golf, zodat technische onderdelen en onderhoud geen probleem zijn. De retro-uitstraling geeft het model een zomerse en tijdloze uitstraling.

Bekijk ons aanbod cabrio's