Auto2 min

Kleine elektrische auto’s

Compacte auto's worden steeds populairder, vooral bij mensen die veel in de stad rijden. Ook elektrisch rijden wint aan populariteit. Niet alleen omdat elektrisch rijden in theorie goedkoper is dan rijden op brandstof, maar ook omdat een elektrische auto lokaal emissievrij is. Veel mensen kiezen daarvoor om het milieu een handje te helpen. Hier vind je alles wat je moet weten over kleine elektrische auto’s.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

autoelektrisch
Kleine elektrische auto’s

Elektrische auto’s in de stad

Een compacte auto in de stad is een verademing. Je manoeuvreert moeiteloos door het drukke verkeer en parkeren gaat een stuk eenvoudiger. Wat ook bijdraagt aan het comfort van een kleine elektrische auto is dat je niet hoeft te schakelen. Ze zijn eigenlijk altijd uitgerust met een automaat, waardoor jij je alleen hoeft te focussen op het verkeer.

Ondanks de compacte afmetingen heb je nog genoeg ruimte om wat spullen mee te nemen, zoals je sport- of weekendtas of de boodschappen. Toch moet je er rekening mee houden dat kleine elektrische auto’s over het algemeen geen ruimtewonders zijn. Het accupakket neemt vaak een deel van de bagageruimte in, vooral bij auto’s die eigenlijk ontworpen zijn als brandstofauto en waar de fabrikant ook een elektrische versie van uitbrengt. Daar tegenover staat dan weer dat het accupakket niet onwijs groot hoeft te zijn. Een grote actieradius is ook niet nodig door de toereikende laadinfrastructuur in de stad en de relatief lage snelheden zorgen voor een efficiënt verbruik. Daarnaast biedt het regeneratief remmen en het direct beschikbare koppel een aangename soepele rijervaring.

Elektrische kleine gezinsauto’s

Kleine elektrische auto’s presteren het best in stedelijke omgevingen. Dat betekent niet dat je buiten de stad niet uit de voeten zou kunnen. Je moet er alleen rekening houden dat de actieradius wat tegen kan vallen bij langere ritten. Een kleine elektrische stadsauto is dan ook niet geschikt als je er mee op vakantie zou willen of iets dergelijks.

Ondanks de compacte afmetingen zijn sommige kleine elektrische auto’s toch geschikt als gezinsauto. Het gaat om modellen die groot genoeg om bijvoorbeeld kinderen mee te nemen, terwijl ze compact genoeg zijn om makkelijk in te parkeren. Over het algemeen beschikken compacte elektrische gezinsauto’s ook over een groter accupakket dan de echt kleine elektrische stadsauto’s. Dit zorgt ervoor dat je ook langere stukken elektrisch kunt afleggen, zoals op de snelweg.

Prijs kleine elektrische auto’s

De prijzen van kleine elektrische auto's kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, denk bijvoorbeeld aan de kosten die de fabrikant moet maken voor technologische ontwikkelingen en de productiekosten. Maar ook vraag en aanbod en subsidies en belastingvoordelen voor elektrische voertuigen hebben effect op de prijs van een elektrische auto. Over het algemeen zijn kleine elektrische auto's initieel duurder dan vergelijkbare modellen met een brandstofmotor vanwege de hogere kosten van batterijtechnologie en elektrische aandrijfsystemen.

Echter, met de voortdurende ontwikkeling van batterijtechnologie en schaalvoordelen in de productie van elektrische voertuigen, zijn de prijzen van kleine elektrische auto's geleidelijk aan het dalen. Het is niet ondenkbaar dat de prijzen van elektrische auto’s en brandstofauto’s min of meer gelijk gaan worden.

11 kleine elektrische auto's

Wat precies een kleine auto is, dat is een kwestie van eigen beleving. Maar voor de volledigheid hebben we een lijstje voor je gemaakt met daarin zowel elektrische stadsauto’s als kleine gezinsauto’s. De elektrische stadsauto’s zijn ideaal voor rijden in en rond de stad. Parkeren is een fluitje van een cent door de compacte afmetingen en vaak kun je nog verrassend veel meenemen.

Actieradius kleine elektrische auto

Autofabrikanten zijn constant bezig om de techniek voor hun elektrische auto’s te ontwikkelen en vooral te verbeteren. Waar je in het begin van elektrische mobiliteit nog veroordeeld was tot een kleine actieradius, is dat nu heel anders. De accu’s worden steeds beter en bovendien compacter, waardoor ze minder ruimte in de auto innemen. Een goede ontwikkeling voor kleine auto’s. Toch hoeven kleine elektrische auto’s in theorie niet over een heel grote actieradius te beschikken, want in Nederland vind je op iedere straathoek wel een laadmogelijkheid.