Auto3 min

Wat verbruikt een elektrische auto?

Steeds meer mensen stappen over op een elektrische auto, omdat die voordeliger is in het gebruik. Hoeveel verbruikt een elektrische auto en is elektrisch rijden voordeliger dan rijden in een auto met benzinemotor?

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

autoelektrisch
Wat verbruikt een elektrische auto?

Wat kost 100 kilometer elektrisch rijden? 

Wat 100 kilometer rijden kost, hangt helemaal af van de elektrische auto van je keuze. Globaal ligt het verbruik van elektrische auto’s tussen de 8 en 30 kWh per 100 kilometer – met uitschieters naar boven en beneden, afhankelijk van onder meer de grootte en het gewicht van de auto.

Als je de stroomprijs op € 0,70/kWh stelt (anno 2022 wijzigt de stroomprijs per dag, maar de trend is omlaag), dan kost 100 kilometer elektrisch rijden dus tussen de (8 kWh x € 0,70/kWh =) € 5,60 en (30 kWh x € 0,70/kWh =) € 21,00.

Hoeveel stroom verbruikt het opladen van een elektrische auto 

Het is ook niet zo dat de hoeveelheid stroom waarmee je je elektrische auto oplaadt, ook precies de hoeveelheid stroom is die het opladen kóst. Er treedt namelijk ook verlies op, in de vorm van warmte die ontstaat tijdens het opslaan van de energie in de accu. Ofwel: als je 8 kWh stroom laadt, heb je niet ook voor 8 kWh extra actieradius (die 100 kilometer in het bovenstaande voorbeeld). Ook de regelsoftware en de koeling van het accupakket verbruiken stroom. Bij de populairste elektrische auto’s is het laadverlies van de Volkswagen ID3 het geringst: bijna 6 procent. Maar bij andere populaire elektrische modellen bedraagt het laadverlies tot wel 20 procent en meer. Dus bij een volle accu van 58 kWh van de ID3 moet je nog zo’n 3,4 kWh optellen en bij andere modellen nog meer. Hou ook daar rekening mee.

Ken je stroomtarieven 

Pas als je het exacte stroomtarief kent voor de stroom die je gebruikt voor het opladen van je elektrische auto – thuis, of bij openbare laadpunten en eventueel snelladers – kun je uitrekenen wat 100 kilometer elektrisch rijden je exact kost aan stroom. Maar dat zijn natuurlijk niet alle gebruikskosten van de auto – voor het openbaar opladen van een elektrische auto heb je ook een abonnement nodig dat je toegang biedt tot het netwerk van laadpunten. Maar een conventionele auto met verbrandingsmotor kost weer meer aan onderhoud. En pas na een compleet rekensommetje voor je huidige auto met verbrandingsmotor en de brandstofprijs kun je een redelijke vergelijking maken.

Elektrische auto opladen met stroom uit zonnepanelen 

Je snapt dat stroom véél goedkoper is als je zonnepanelen hebt waarmee je je eigen stroom opwekt dan dat je de elektriciteit van een energieleverancier afneemt. De combinatie van zonnepanelen, een laadpaal thuis en een elektrische auto is de voordeligste als je puur op de energiekosten per 100 kilometer focust. En sommige auto’s kunnen ook stroom terugleveren, zodat je in huis ook stroom uit de batterij van de accu kunt gebruiken. Of stroom terugleveren aan de energieleverancier – dan kun je zelfs nog geld verdienen! Maar dan moet je wel flink hebben geïnvesteerd.

Met diverse online kostentools kun je haarfijn uitrekenen wat de vaste en variabele autokosten zijn. Zo kun je je huidige auto vergelijken met de elektrische auto die je op het oog hebt.