Kampeervoertuig2 min

Mini caravan: ontdek de voordelen

Hou je van buiten zijn en kamperen, maar wil niet met een grote caravan of camper op vakantie gaan? Zoek je bij het kamperen meer comfort dan een tent en wil je niet op de grond slapen? Kies dan voor een mini caravan. Deze compacte caravans zijn ideaal voor avontuurlijke kampeerders, rondtrekkende of beginnende kampeerders en wanneer je wat meer luxe wilt dan een tent.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

caravan
Mini caravan: ontdek de voordelen

Mini caravan kopen

Een mini caravan wordt ook wel een compacte caravan genoemd. Deze kleinere caravans hebben veel faciliteiten van een grote caravan aan boord, maar hebben een veel geringere afmeting. De gemiddelde lengte van zo’n mini caravan is namelijk vier meter, waarmee deze slaapplekken biedt aan twee personen. Het gewicht van een mini caravan ligt tussen de 500 en 700 kilo, waardoor je geen speciale auto nodig hebt om deze compacte caravan te trekken. Bijkomend voordeel is dat je dankzij dit lichte gewicht heel flexibel bent en dat je brandstofverbruik lager is dan bij een gewone caravan. Om veilig te kunnen remmen hebben vrijwel alle compacte caravans een eigen (oploop)rem.

Het voordeel van een compacte caravan is dat deze enorm flexibel is. Stallen kost weinig ruimte, het inladen is zo gebeurd en je kampeert op een heel comfortabele manier.

Mini caravan te koop

Wanneer je een mini caravan wilt kopen, dan heb je de keuze uit verschillende opties. Vaak zijn deze compacte caravans voorzien van slimme oplossingen, waardoor je flexibel bent met de indeling. Ondanks de geringe afmetingen is er plaats voor een bed, zitplaats, keukentje, opbergruimte en zit er vaak eigen sanitair in. Heb je extra ruimte of slaapplekken nodig, bijvoorbeeld als er gasten langskomen die blijven slapen? Dan kun je een tent erbij zetten of een voortent aan de mini caravan vastmaken. Een luifel is dan weer handig voor meer beschutting tegen de zon of wind.

Mini caravan occasion

Als je het gemak, de flexibiliteit en de vrijheid wilt van een mini caravan tegen een aantrekkelijk prijsniveau, kies dan voor een tweedehands mini caravan. Merken waar je aan zou kunnen denken zijn:

Offroad mini caravan

Wist je dat er zelfs offroad mini caravans bestaan? Die zijn speciaal geschikt voor moeilijk bereikbare of lastig begaanbare wegen. Houd er dan wel rekening mee dat je auto deze wegen ook kan berijden. Een auto die vierwiel aangedreven is of een verhoogd chassis heeft is hiervoor geschikt.