Fiets2 min

Je fiets meenemen in de trein: hier moet je op letten

Nederland is fietsland bij uitstek, daarom is het mogelijk om op een laagdrempelige manier je fiets mee te nemen in de trein. Als woon-werkfietser wil je onbezorgd met de trein én je fiets naar je werk gaan. En ga je erop uit met de fiets, bijvoorbeeld op fietsvakantie? Dan wil je spontaan beslissingen kunnen nemen en op ieder treinstation in Nederland op of uit kunnen stappen. Bijvoorbeeld bij materiaalpech, als het weer verandert of als je je fietsroute verandert.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

fiets
Je fiets meenemen in de trein: hier moet je op letten

In Nederland mag je je fiets in de trein meenemen, maar daarvoor gelden wel bepaalde voorwaarden. Het is bijvoorbeeld alleen toegestaan om met de fiets in de trein plaats te nemen buiten de spitstijden. De uitzondering hierop is wanneer je met een (elektrische) vouwfiets de trein instapt.

Fietsen in een NS-trein

Bij de NS mag je altijd je fiets meenemen in de trein, de enige beperking hierbij is het aantal beschikbare fietsplekken. In 2021 heeft de NS een proef gedaan, waarbij je vooraf je fietsplek verplicht moest reserveren om zo je fiets in de trein mee te nemen. Inmiddels heeft NS laten weten niet met deze opzet door te gaan. Het aanmelden voor een fietsplek in de trein is dus niet meer verplicht, maar is nu vrijwillig. In een NS-trein mag je je fiets van september tot en met juni doordeweeks in de daluren meenemen. Dat is van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 - 16.00 uur en tussen 18.30 - 6.30 uur. In de weekenden en op feestdagen mag je de hele dag je fiets meenemen, net zoals in de maanden juli en augustus. Op de NS-website  vind je de meest actuele informatie en het tarief voor het meenemen van je fiets in de trein.

Fietskaart Dal

Of je je fiets wel of niet vooraf aanmeldt maakt niet uit voor de beschikbaarheid van een fietsplek. Ofwel: of er voldoende ruimte is in de trein om je fiets mee te nemen is bepalend. Naast een persoonlijk vervoersbewijs heb je ook een Fietskaart Dal nodig. Zo’n NS-treinkaartje voor je fiets kun je op deze bestelpagina van de NS aanschaffen.

Fiets in een Arriva-trein

Ook bij vervoerder Arriva mag je je je fiets in de trein en zelfs in sommige bussen meenemen. Hiervoor gelden dezelfde tijden als bij de NS. Een kaartje voor je fiets koop je bij de automaat op het station. Omdat niet iedere regio dezelfde voorwaarden en tarieven hanteert, kun je het beste vooraf de website van Arriva  controleren.

Vouwfiets in de trein

Vouwfietsen  worden vaak gebruikt om het eerste of het laatste stuk in combinatie met een treinreis te fietsen. Het goede nieuws is dat vouwfietsen gratis mee mogen in een NS-trein, mits je deze ingeklapt vervoert. Daarmee is een vouwfiets het ideale vervoersmiddel om te combineren met je treinreis.