Hoe lang gaat een accu van een elektrische auto mee?

Geschreven door Robert Veltkamp op maandag 21 november 2022
Dit artikel is op 30-11-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Hoe lang een accu meegaat is voor veel mensen van de belangrijkste vragen als het gaat om een elektrische auto. Niet geheel onterecht natuurlijk. Hoe zit dat dan met de accupakketten van elektrische auto’s?

Kleine elektrische SUV's

Levensduur accupakket elektrische auto

Hoe lang een batterijpakket of accupakket meegaat is onder meer afhankelijk van het aantal laadcycli. Hoe vaker de accu’s worden opgeladen van 0% naar 100%, hoe sneller de accu’s achteruit gaan, dat heet ook wel accu degradatie. Niet direct reden tot paniek hoor. Het accupakket moet bij normaal gebruik zo’n 10 tot 20 jaar meegaan voordat vervanging aan de orde komt.

Hoe accu degradatie voorkomen?

Lithium-ion-batterijen, zoals die in een elektrische auto en in je smartphone zitten, vinden het niet zo leuk als ze helemaal leeg raken en dan weer helemaal opgeladen worden. Het optimale werkgebied van een batterij bevindt zich tussen de 20% en 80%. Voor alles daarbuiten moet een accu eigenlijk te hard werken. Daarom zie je vaak dat het opladen tot 80% vrij rap gaat. Laden van 80 naar 100% duurt echter bijna net zo lang als van 20% naar 80%!

Het is vaak ook niet nodig om iedere dag je elektrische auto op te laden. Hoe vaak heb je een volle accu nodig voor het volgende ritje? Niet zo vaak blijkt. Omdat het opladen de accu belast, en de capaciteit steeds een beetje afneemt op den duur, is het dus zaak de auto alleen op te laden als het nodig is.

Let op: vaak snelladen, zal de accu sneller achteruit doen gaan.

Ontwikkeling accu’s elektrische auto

Er zijn al flinke stappen gezet met de capaciteit van accupakketten in auto’s. Opladen gaat ook steeds sneller. Bij alle merken gaan de ontwikkelingen met elektrische auto’s snel. Logisch wel, want in de Europese Unie is besloten dat er vanaf 2035 geen nieuwe auto’s met een benzine- of dieselmotor verkocht mogen worden. Dat betekent dat er veel aandacht uitgaat naar alternatieven, zoals rijden op elektriciteit of waterstof.

Een aantal autofabrikanten is al bezig om kleinere, lichtere accupakketten te ontwikkelen met meer capaciteit, zogenaamde Solid State Batteries. Deze zijn niet alleen makkelijker te plaatsen in meerdere typen voortuigen, maar verliezen ook minder snel hun capaciteit in vergelijking met lithium-ion-batterijen.

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

LinkedIn foto Robert Veltkamp