We hebben 53 auto's voor je gevonden

Alleen auto’s van erkende BOVAG bedrijven

Waterstof
Basisgegevens
Brandstof
Staat
Eigenschappen
Transmissie
Carrosserie
Kleur
Energielabel
Garantie & zekerheden
Garantie
Extra zekerheden
Techniek
Opties
Ventilatie en verwarming
Infotainment
Zichtbaarheid
Exterieur
Comfort
Veiligheid
Interieur
Overige filters
Import voertuig
Voertuigsoort
Pagina

Occasions of nieuwe waterstof auto

Hoe werkt rijden op waterstof?

Naast elektrisch rijden met een batterij, is er nog een variant van elektrisch rijden: autorijden op waterstof. Hoe werkt dat precies? Een waterstofauto wordt ook aangedreven door elektromotoren, die hun energie uit een batterij halen. De batterij is echter veel kleiner dan bij een batterij-elektrische auto en wordt ook niet opgeladen met een stekker. Hoe dan wel? De batterij krijgt zijn energie van de omvormers, die waterstof omzetten in elektriciteit. In plaats van de auto op te laden met een stekker, tank je met een waterstofauto dus waterstof. Dat kan bij speciale waterstoftankstations.

Voordelen rijden op waterstof

Het voordeel van rijden op waterstof is dat de waterstoftanks in een paar minuten weer zijn gevuld. Dat gaat net zo snel als het tanken van een conventionele brandstofauto. Wel moet je er rekening mee houden dat er nog relatief weinig waterstoftankstations in Nederland zijn. Dat worden er wel ieder jaar meer. De actieradius van een waterstofauto is vergelijkbaar met die van een gemiddelde batterij-elektrische auto. Daarnaast heb je dezelfde rijbeleving als bij een batterij-elektrische auto. Dankzij de elektromotoren is het vermogen direct beschikbaar en is de aandrijving vloeiend en vrijwel geruisloos. Waterstofauto's stoten alleen waterdamp uit, waardoor ze milieuvriendelijk zijn en geen schadelijke uitstoot van broeikasgassen of luchtvervuilende stoffen produceren.

Nadelen rijden op waterstof

Zeker als je buiten de Randstad woont, kan het nog wel eens zoeken zijn naar een waterstoftankstation. Zoals gezegd zijn er wel volop uitbreidingsplannen voor het waterstofnetwerk. Over een paar jaar is het vinden van een waterstoftankstation wellicht geen probleem meer. Een ander nadeel zijn de kosten. Waterstoftechnologie is nog duur. Daarmee zijn niet alleen waterstofauto’s aan de prijs, maar ook de waterstof die je tankt. Onder de streep kost rijden op waterstof per kilometer ongeveer net zo veel als rijden op benzine. Maar ook hier: prijzen kunnen veranderen en zeker naarmate meer mensen op waterstof gaan rijden zullen de technologie en het tanken voordeliger worden.

Welke waterstofauto’s zijn er?

Waterstoftechnologie is nog vrij nieuw, dus het aanbod waterstofauto’s is nog niet groot. Er is grofweg keuze uit drie modellen. Hyundai bood van 2015 tot en met 2018 de ix35 FCEV aan, een compacte SUV. Dat model werd in 2018 opgevolgd door de Hyundai Nexo. Ook een relatief compacte SUV, die bovendien vanaf het begin is ontwikkeld als waterstofauto. Toyota stapte in 2017 in de waterstofmarkt met de Mirai. Dat is een soort Toyota Prius, maar dan op waterstof. In 2021 kwam de tweede generatie Toyota Mirai op de markt, een grote sedan.

De zekerheden van viaBOVAG.nl

De zekerheden van viaBOVAG.nl

BOVAG Zekerheid
BOVAG Omruilgarantie
Heldere all-in prijzen