Auto4 min

Hoe lang gaat een accu van een elektrische auto mee?

Hoe lang een accu meegaat is voor veel mensen een van de belangrijkste vragen als het gaat om de aanschaf van een elektrische auto. Niet geheel onterecht natuurlijk. Maar hoe zit het nou met de levensduur van een accu in een elektrische auto? Lees snel verder voor meer informatie.

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp

elektrischauto
Hoe lang gaat een accu van een elektrische auto mee?

Levensduur accupakket elektrische auto

Hoe lang een batterijpakket of accupakket meegaat is onder meer afhankelijk van het aantal laadcycli. Hoe vaker de accu’s worden opgeladen van 0% naar 100%, hoe sneller de accu’s achteruit gaan, dat heet ook wel accu degradatie. Maar dit is niet direct een reden tot paniek. Het accupakket gaat bij normaal gebruik zo’n 10 tot 20 jaar mee voordat deze vervangen moet worden. Uit recent onderzoek  blijkt dat moderne accu's minder dan 20% van hun capaciteit verliezen tijdens de eerste 500.000 kilometer. Om een vergelijking te maken: de levensduur van een benzinemotor is zo'n 300.000 kilometer en die van een dieselmotor 400.000 kilometer.

Houd er rekening mee dat de technologie achter elektrische auto-accu's voortdurend verbetert. Dit betekent dat moderne elektrische auto's over het algemeen veel betere accu's hebben dan eerdere modellen. Ze zijn niet alleen krachtiger, maar gaan ook langer mee voordat ze merkbare tekenen van degradatie vertonen.

Meer over accu degradatie

Accu degradatie: een term die al meerdere keren voorbij gekomen is. Maar wat is het nou precies? Accu degradatie is het proces waarbij de capaciteit van de accu in de loop van de tijd afneemt. Dit is vergelijkbaar met de afnemende batterijduur van je smartphone. De batterij van een nieuwe smartphone hoef je minder vaak op te laden dan die van een oudere smartphone. Dit komt omdat de accu bij elk gebruik en oplaadmoment een klein beetje slijt en dus minder capaciteit levert. Ditzelfde gebeurt ook met de accu van een elektrische auto. Door herhaaldelijk gebruik en opladen/ontladen van de accu slijt deze ook heel langzaam.

Kan je accu degradatie voorkomen?

Nee, helaas kun je accu degradatie niet voorkomen. Het is een proces waar elke accu doorheen gaat. Gelukkig hebben fabrikanten van elektrische auto's veel focus gelegd op het beperken van de degradatie. Zo worden de meest geavanceerde batterijbeheersystemen ingebouwd in de auto om de gezondheid van de accu te monitoren en optimaliseren. Daarnaast geven fabrikanten op de meeste moderne elektrisch auto's een garantie op de accu van 8 tot 10 jaar. Vaak is de belofte dat de accu een bepaald percentage van zijn oorspronkelijke capaciteit behoudt binnen die garantieperiode. Is dit niet het geval of heb je het idee dat de accu harder achteruitgaat dan zou moeten? Neem dan vooral contact op met de fabrikant.

Het goede nieuws is dat je zelf ook een aantal dingen kunt doen om zo goed mogelijk met je accu om te gaan:

  • Lithium-ion-batterijen, zoals die in een elektrische auto en in je smartphone zitten, vinden het niet zo leuk als ze helemaal leeg raken en dan weer helemaal opgeladen worden. Het optimale werkgebied van een batterij bevindt zich tussen de 20% en 80%. Voor alles daarbuiten moet een accu hard werken. Daarom zie je vaak dat het opladen tot 80% vrij rap gaat. Laden van 80 naar 100% duurt echter bijna net zo lang als van 20% naar 80%! Laadt daarom op tijd en rijd je accu niet helemaal leeg. Zo kom je nooit onverhoopt langs de weg te staan met een lege accu en houd je de accu in optimale conditie.

  • Het is vaak ook niet nodig om iedere dag je elektrische auto op te laden. Hoe vaak heb je een volle accu nodig voor het volgende ritje? Niet zo vaak blijkt. Omdat het opladen de accu belast, en de capaciteit steeds een beetje afneemt op den duur, is het dus zaak de auto alleen op te laden als het nodig is.

  • Vermijd snelladers indien mogelijk. Snelladen heeft meer invloed op je accu dan regulier laden vanwege de hogere laadsnelheden. Hoef je niet per sé snel te laden? Wacht dan tot je kan laden bij een reguliere laadpaal.

  • Houd je auto up to date door regelmatig software updates uit te voeren. Deze updates zijn gericht om de prestaties van je auto te optimaliseren dus zorg dat je hier niet te lang mee wacht.

Ontwikkeling accu’s elektrische auto

Er zijn al flinke stappen gezet met de capaciteit van accupakketten in auto’s. Opladen gaat ook steeds sneller. Bij alle merken gaan de ontwikkelingen met elektrische auto’s snel.

Logisch, want in de Europese Unie is besloten dat er vanaf 2035 geen nieuwe auto’s met een benzine- of dieselmotor verkocht mogen worden. Dat betekent dat er veel aandacht uitgaat naar de doorontwikkeling van alternatieven, zoals rijden op elektriciteit  of waterstof.

Een aantal autofabrikanten is al bezig om kleinere, lichtere accupakketten te ontwikkelen met meer capaciteit, de zogenaamde Solid State Batteries. Deze zijn niet alleen makkelijker te plaatsen in meerdere typen voortuigen, maar verliezen ook minder snel hun capaciteit in vergelijking met lithium-ion-batterijen.