Kampeervoertuig3 min

Hier moet je op letten bij het kopen van een caravan

Wil je een nieuwe of een tweedehands caravan kopen? Op viaBOVAG.nl heb je keuze uit een groot aantal nieuwe en gebruikte caravans. Maar waar moet je precies op letten bij de aankoop van een caravan? Met deze checklist lees je wat belangrijk is bij de aanschaf van dit heerlijke kampeermiddel.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

caravan
Hier moet je op letten bij het kopen van een caravan

Wil je een nieuwe of een tweedehands caravan kopen? Op viaBOVAG.nl heb je keuze uit een groot aantal nieuwe en gebruikte caravans. Maar waar moet je precies op letten bij de aankoop van een caravan? Met deze checklist lees je wat belangrijk is bij de aanschaf van dit heerlijke kampeermiddel.

Gewicht van de caravan

Ben je van plan om een grote, zwaardere of juist een compacte, lichtere caravan aan te schaffen? Dan moet je weten wat jouw auto aan gewicht mag trekken. Wil je met een zwaardere caravan op stap? Overweeg dan om een auto met meer trekkracht te kopen.

Kogeldruk

Een caravan heeft een massa rijklaar gewicht en een maximumgewicht. Het verschil tussen de twee waarden is het gewicht dat beschikbaar is voor de bagage die je mee kunt nemen. Houd ook rekening met de kogeldruk. Deze vind je op het plaatje bij de trekhaak van jouw auto. Dit is het verticale, maximale gewicht dat op de trekhaak mag steunen. De juiste kogeldruk zorgt voor een betere wegligging en meer veiligheid tijdens het rijden.

Budget

Naast deze praktische gegevens is natuurlijk je budget een belangrijke factor bij de aanschaf van een caravan. In iedere prijsklasse vind je op viaBOVAG.nl een geschikte caravan die voldoet aan jouw wensen en eisen.

Tips voor het kopen van een caravan

Bij de aanschaf van een caravan heb je keuze uit verschillende indelingen, voorzieningen en accessoires. Hieronder vind je een overzicht waar je over na kunt denken voordat je je gaat oriënteren.

Gezinssamenstelling

Hoeveel slaapplaatsen zijn er nodig? En hoeveel leefruimte in de caravan vind je belangrijk? Ben je veel buiten en in de voortent dan heb je misschien genoeg aan een kleinere leefruimte dan wanneer je het fijn vind om je 's avonds binnen terug te kunnen trekken.

Indeling

Denk daarbij aan de mogelijkheid om een zitje om te bouwen naar slaapplaatsen, de plek en de grootte van een keuken, douche en een toilet.

Slaapplaatsen

Kies je voor een Frans bed twee éénpersoonsbedden , een stapelbed of een ruimtebesparend hefbed ?

De plek van de keuken

Hierbij heb je de keuze uit een eindkeuken topkeuken  of een middenkeuken .

Verwarming

Kies je voor gelijkmatige ringverwarming, infrarood of is een standaard kachel voldoende?

Zithoek

Keuze uit een comfortabele rondzit dinette  of een treinzit .

Douche en toilet

Welke luxe en afmetingen vind je wenselijk?

Opbergruimte

Let daarbij niet alleen op de inhoud, ook op de bereikbaarheid.

Tweedehands caravan kopen

Wanneer je een tweedehands caravan koopt, dan kan deze al accessoires aan boord hebben. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf nog accessoires bij kopen. Voorbeelden zijn:

  • Een fietsendrager . Deze kan voor of achter op de caravan gemonteerd zijn.

  • Een mover. Hiermee kun je de caravan met een afstandsbediening naar de juiste plek rijden.

  • Een reservewiel. Deze is namelijk niet altijd standaard aanwezig.

  • Een bijbehorende voortent  of luifel .

De keuze voor een voortent of luifel is afhankelijk van jouw kampeerwensen. Een voortent gebruik je meestal op een seizoenplek of wanneer je langere tijd op één plek staat. Een luifel is handiger wanneer je een paar dagen op één plek staat om daarna verder te trekken. Alleen bij viaBOVAG.nl krijg je standaard minimaal twaalf maanden garantie en zijn de caravans standaard uitgerust met een BOVAG Onderhoudsbeurt.

Bekijk het aanbod caravans