Auto3 min

13 populaire hybride en elektrische SUV's

Zoek je een SUV, maar zit je niet te wachten op een hoog verbruik? De volgende 13 van hybride en elektrische SUV’s rijden relatief zuinig.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

hybrideelektrischautozuinig rijden
13 populaire hybride en elektrische SUV's

Wat betekent SUV?

De afkorting SUV staat voor Sports Utility Vehicle. Letterlijk betekent dat een auto die zowel zwaar werk aan kan als sportief is. In de praktijk gaat het meestal om terreinwagens die genoeg comfort bieden voor dagelijks gebruik. De laatste jaren is er wel een verschuiving merkbaar. Tegenwoordig zijn de terreincapaciteiten nauwelijks nog van toepassing en gaat het vooral om veel binnenruimte, een hogere zitpositie en/of een stoer voorkomen. In bijna alle gevallen is een SUV een veelzijdige en ruime vijfdeurs auto met grote achterklep. Sinds de jaren 90 zijn SUV’s steeds populairder geworden. In bijna elk segment van de markt zijn tegenwoordig SUV’s verkrijgbaar.

Hybride en elektrische SUV’s

Hoewel SUV’s er stoer uitzien en veel praktische eigenschappen bieden, is een nadeel het hogere verbruik ten opzichte van een ‘gewone’ auto. Gelukkig is dat argument tegenwoordig steeds minder van toepassing. We hebben 13 populaire, zuinige hybride en elektrische SUV’s op alfabetische volgorde gezet. Zowel nieuw als tweedehands zijn dit populaire modellen:

BMW X5 xDrive 45e

BMW X5 xDrive 45e  is een grote plug-in hybride SUV. Hij levert maar liefst 289 kW/394 pk aan vermogen. Desondanks bedraagt de CO2-uitstoot op papier slechts 49 gr/km. Elektrische actieradius: 97 kilometer. Daarmee is het een auto met veel vermogen en weinig uitstoot.

Honda CR-V Hybrid

Honda CR-V Hybrid  is een hybride SUV uit de middenklasse. De 2,0-liter benzinemotor en twee elektromotoren produceren gezamenlijk 135 kW/184 pk. Geen stekker en met een theoretisch verbruik van 5,3 l/100 km een mooie optie voor een middenklasse SUV.

Hyundai Kona Electric

Hyundai Kona Electric  is een compacte volledig elektrische SUV. De actieradius bedraagt 449 kilometer op één acculading te rijden. De Kona Electric is technisch nauw verwant aan de Kia Niro.

Jaguar SUV I-Pace

De Jaguar SUV I-Pace  is een volledig elektrische Jaguar, met twee elektromotoren die gezamenlijk 294 kW/400 pk produceren. De actieradius bedraagt 470 kilometer. De CO2-uitstoot is nul. Een snelle auto zónder CO2-uitstoot, de perfecte combinatie.

Kia Niro

De Kia Niro  is een SUV in de middenklasse, leverbaar als hybride (zonder stekker), plug-in hybride  (met stekker) en elektrisch  (natuurlijk ook met stekker). De volledig elektrische e-Niro heeft een rijbereik van 460 kilometer.

Lexus NX 300h

De Lexus NX 300h  is een luxe SUV in de middenklasse, uitgerust met een zelfopladende hybride aandrijflijn en dus zonder stekker. De 2,5-liter benzinemotor en elektromotor leveren samen 145 kW/197 pk.

Mitsubishi Outlander PHEV

De Mitsubishi Outlander PHEV  is een plug-in hybride SUV in de middenklasse, met stekker dus. De elektrische actieradius bedraagt 60 kilometer, een goede ondersteuning van de brandstofmotor.

Mini S E Countryman All4

De Mini S E Countryman All4  is een compacte SUV met hip design. Het is een plug-in hybride met een gecombineerd vermogen van 165 kW (224 pk). De SUV legt volledig elektrisch maximaal 40 kilometer af. Sinds 2024 is er ook een volledig elektrische MINI Countryman.

Peugeot 3008 SUV GT Hybrid4

Deze Peugeot 3008 SUV  is een plug-in hybride met 4x4-aandrijving uit de middenklasse. Een 1.6 benzinemotor en elektromotor leveren 220 kW (300 pk). De elektrische actieradius is zo’n 50 kilometer.

Range Rover Sport P400e

De Range Rover Sport P400e  is een forse, luxe SUV, uitgerust als plug-in hybride. Een auto met stekker en een flink vermogen, namelijk 297 kW(404 pk). De volledig elektrisch actieradius bedraagt zo'n 50 kilometer.

Tesla Model X

De Tesla Model X  is een forse elektrische SUV. De Tesla Model X biedt plaats aan zeven inzittenden en valt op door zijn grote vleugeldeuren. De actieradius van de standaardversie (P75D) is 375 kilometer, maar er zijn modellen met een grotere batterij die tot 580 km ver komen.

Toyota RAV4

De Toyota RAV4 is een hybride Toyota SUV in de middenklasse, met een 2,5-liter benzinemotor en elektromotor die elkaar continu afwisselen. Rijdt volgens Toyota tot 50 procent van de tijd elektrisch en heeft een officieel gemiddeld verbruik van 4,5 l/100km (1 op 22,2).

Volvo XC40 T5 Twin Engine

De Volvo XC40 T5 Twin Engine  is een compacte Volvo SUV. De plug-in hybride SUV levert 193 kW(262 pk) en kan 54 kilometer achter elkaar volledig elektrisch rijden.

Populaire SUV merken

Een SUV auto is heel populair onder consumenten. Daarom heeft bijna elk merk wel een SUV auto. Populaire SUV merken zijn:

Bekijk hybride en elektrische SUV's