Een elektrische auto uitzoeken is een feestje!

Nieuwsgierig? Lees de ervaringen van Claudia uit IJselstein

Maar neem je slingers mee

Een elektrische auto uitzoeken was voor mij en mijn partner een feestje - waarbij je alleen zelf wel de slingers op moet hangen. Dat dan weer wel. Er zijn enorm veel mogelijkheden in het aanbod; hybride, elektrisch òf toch, omdat de stroomprijs relateert aan de hoogte van de gasprijs, kiezen voor een brandstof auto? Om ervoor te zorgen dat we door de elektrische private lease auto’s het bos niet meer zouden zien, hebben we veel informatie opgehaald en vervolgens onze vergelijking gemaakt.

Weet jij waar je allemaal over na moet denken op het moment dat je een nieuwe elektrische auto zoekt? In dit blog lees je alles waar ik in dit proces tegenaan liep.

Het is een feestje!
Op reis

Een nieuwe auto is nodig

Na 10 jaar heel veel kilometers gemaakt te hebben met een SUV met twee volwassenen, drie lange dochters en de hond Ella, besloten we te gaan voor een nieuwe auto. Goed kijkend naar ons budget vroegen we ons daarbij af wat de kosten zijn voor een elektrische auto. De intentie om voor private lease te kiezen werd snel bevestigd - kijkend naar kosten versus de ontwikkeling van alternatieve technologieën denk aan bijvoorbeeld waterstof. Daarnaast vind ik het belangrijk om elke vijf jaar een nieuwe auto te rijden. En dus hebben we besloten het private lease aanbod te onderzoeken.

De tweede afweging was waarvoor we de auto precies nodig hadden. De auto zal voornamelijk gebruikt worden voor woon-werkverkeer en dagjes weg naar bijvoorbeeld Lille, Dusseldorf en Amsterdam. Weekendjes weg naar het waddengebied en hond Ella gaat natuurlijk mee!

Welke merken zijn er met welk vermogen?

Een aantal merken met verschillende groottes in uitvoering komen op de markt. Met een Kia of Hyundai kunnen al snel vier koffers achterin en Ella past er dan ook nog makkelijk in. Al snel was voor het merk KIA EV 6 besloten vanwege accugrootte. Daarnaast gebruiken ze een nieuw platform waarop ze hun auto’s bouwen. Tijdens een proefrit met een versie die vierwielaandrijving (AWD) heeft, merkte ik dat de KIA EV 6 voldoende snel is. Een achterwielaandrijving (RWD) heeft één motor aan te sturen achter en heeft minder vermogen. Hierdoor kun je een langere afstand afleggen. Een vierwielaandrijving (AWD) heeft 2 motoren en heeft hierdoor een hogere prijs. Uiteraard speelt het uiterlijk van de auto een grote rol. Qua design is uiteindelijk de keuze gevallen op Kia in plaats van de Hyundai. Voor een andere optie kom je al snel op een duurder segment zoals Tesla of Audi. En.. Kia EV 6 is auto van het jaar 2022.

Even opladen bij een paal
Oplaadpaal

Zoektocht laadpalen

3 x 25 Ampère is een verplichting bij ons thuis om op te laden. Omdat je anders op 3,7kw kan laden i.p.v. 11 kw te laden per uur. Je kunt het ook gewoon in je stopcontact opladen. Dat laadt maar met 1/3 van je 11kw op, dus 3,7 kw opladen. Dat betekent dat je 20 uur aan het opladen bent! Je zal hoe dan ook je meterkast om moeten bouwen naar 3 x 25 Ampère. Dat zit er al. Dat is al geleverd, maar dat is niet aangesloten. De netwerkbeheerder moet dit omzetten in je meterkast waardoor je groepenkast 3 x 25 Ampère aankan. Dan kan je lader 3 x 25 Ampère naar je auto sturen i.p.v. 1 x 25 Ampère. Op dit moment is het voor ons goedkoper om bij een laadpaal in de wijk op te laden, dan bij thuis.

Elektrisch autoladen

Is elektrisch rijden ook iets voor jou?

Klik dan op de button en ontdek het aanbod van elektrische auto's op viaBOVAG.nl.