Zo voorkom je zadelpijn

Geschreven door Marleen Miltenburg op maandag 9 augustus 2021
De leestijd is ongeveer 3 min

Laat je fietsplezier niet bederven door zadelpijn. In dit blogartikel vind je verschillende tips en adviezen om zadelpijn te voorkomen en te verhelpen.

Hoe voorkom je zadelpijn

Fietsen is leuk en gezond. Maar wanneer je last krijgt van zadelpijn, dan kan dat je fietsplezier behoorlijk bederven. Er zijn verschillende soorten zadelpijn, waarbij er gelukkig ook adviezen en oplossingen zijn om zadelpijn te verhelpen. In dit artikel lees je hoe je zadelpijn kunt voorkomen.

Wat is zadelpijn

Onder de noemer zadelpijn vallen veel ongemakken waarbij je op je fietszadel zit. Vaak krijg je pas klachten wanneer je een langere tijd op de fiets zit. De meest voorkomende klacht bij zadelpijn is dat je zitbotten pijn gaan doen. Ook kun je last krijgen van huidirritatie of van een slapend of zelfs een pijnlijk gevoel in je kruis.

Hoe zadelpijn voorkomen

Om zadelpijn te voorkomen kun je aantal zaken aanpassen of zelfs veranderen bij het fietsen. Zorg allereerst dat je goed op je fiets zit. Let daarbij op de hoogte van het stuur en zadel. Twijfel je? Laat je dan opmeten met meetapparatuur in een tweewielerwinkel. Heb je tijdens het fietsen last van je zitbotten? Dan kiezen fietsers vaak voor een zachter zadel of ze doen een zadelhoes, schapenvacht of een zadeldekje met gelvulling over hun zadel. Dit klinkt logisch, maar hierdoor vergroot je juist het probleem. Met zo’n extra laag gaat het juist broeien en nog erger: de zenuwen rond je zitbotten worden afgekneld – omdat je wegzakt in het zadel. Je kunt beter een wat harder zadel proberen.

Welk zadel bij zadelpijn

Om het optimale zadel te kiezen, kun je vooraf een zadelmeting laten doen. Hierbij wordt gekeken naar de onderlinge afstand van je zitbotten. Die zijn namelijk bij iedere persoon verschillend. Met deze uitkomst kun je de breedte van jouw zadel bepalen. De meeste tweewielerwinkels hebben testmodellen voor zadels. Tijdens een paar ritten kun je er dan achter komen hoe een zadel in de praktijk zit en of deze voor jou geschikt is. Zadels zijn in heel veel soorten en maten: voor heren en dames, met en zonder gleuf, met en zonder gel. Omdat ieder lichaam uniek is, is ook ieder zadel uniek. Het ultieme zadel bestaat dan ook niet, dat is heel persoonlijk.

Wat te doen aan zadelpijn

Om een slapend gevoel in je kruis te voorkomen, kun je kijken of het zadel wel juist is gemonteerd en op jouw behoefte is afgesteld. Bij veel fietsers staat de punt van het zadel veel te hoog. Zeker als je een sportievere zit hebt, waarbij je meer voorovergebogen zit, dan moet de voorkant van het zadel lager staan dan de achterzijde.

Hoe voorkom je zadelpijn

Om zadelpijn te voorkomen kun je gebruikmaken van een fietsbroek. Hiermee wordt vocht afgevoerd en de druk beter verdeeld. Draag nooit een zwembroek of een sportbroek onder een fietsbroek, die hebben namelijk naden. Bij irritaties aan je huid kun je een dun laagje broekenvet op je huid of het zeem van een broek aanbrengen. Heb je vaak last van ontstekingen aan je zitvlak? Gebruik dan Sudocrem of zinkzalf. Zadelpijn voorkom je ook door vaak te fietsen, waardoor je achterwerk getraind wordt. Ga af en toe op de pedalen staan, train je beenspieren en wissel van houding door iets meer naar voren of naar achteren te gaan zitten.

Op zoek naar een nieuwe fiets?

Bekijk het aanbod fietsen

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.