Winterbanden kopen: waar moet je op letten?

Geschreven door Robert Veltkamp op woensdag 24 april 2019
Dit artikel is op 24-05-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Goede banden zijn essentieel, vooral in de winter. Winterbanden kopen: waar moet je op letten? En wat is het verschil tussen winterbanden, all season-banden en zomerbanden? Lees in dit blog meer over winterbanden kiezen.

Winterbanden kopen - waar moet je op letten

Waarom zou je voor winterbanden kiezen?

Bij lage temperaturen wordt rubber hard en onelastisch met alle negatieve gevolgen voor de grip van een band. Daarom kun je bij temperaturen onder de 7 graden Celsius beter kiezen voor een winterband, die heeft een rubbersamenstelling die wel voldoende grip garandeert onder koude omstandigheden. Maar een winterband functioneert juist weer minder goed bij temperaturen boven de 7 graden, en dan is een zomerband dus aan te raden. Een 4-seizoenenbanden of all season-banden is een compromis tussen een zomer- en winterband. En kan alle seizoenen worden gebruikt.

Winterbanden zijn dus gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling dan zomerbanden en hebben bovendien een grote hoeveelheid lamellen in het profiel, waarmee ze de sneeuw als het ware kunnen vastpakken. Dat geeft veel meer grip. Veilig rijden op sneeuw en ijs is dan ook de belangrijkste reden om winterbanden te kopen.

Winterbanden versus all season-banden

Dankzij de profielopbouw en de materiaalsamenstelling passen all season-banden zich gemakkelijk aan de temperatuur en de omstandigheden van het wegoppervlak aan.

Ga je ieder jaar op wintersport? Dan zijn winterbanden zeker een aanrader! In veel landen zijn winterbanden sowieso verplicht. Check voordat je op winstersport gaat op deze kaart van BOVAG in welke landen winterbanden en een sneeuwketting verplicht zijn.

Winterbanden kopen: vraag advies

Vraag bij je BOVAG-autobedrijf welke winter- of all-season-banden geschikt zijn voor jouw auto. En vraag eventueel naar alternatieven. Op winterbanden kun je rijden van oktober tot april. Buiten deze maanden is het wegdek doorgaans te warm voor winterbanden. Waardoor ze extra hard slijten en zelfs ronduit gevaarlijk weggedrag kunnen vertonen. Gebruik winterbanden daarom ook echt alleen in de wintermaanden. All season banden kun je dus – de naam zegt het al - het hele jaar gebruiken.

Doe de wintercheck

Niet alleen je banden kunnen wel wat extra aandacht gebruiken tijdens de wintermaanden. Ook je accu en je koelsysteem van je auto hebben te lijden onder de kou. Daarom doe je er verstandig aan om een wintercheck te doen. Zorg dat je auto goed onderhouden is. Een wintercheck bij de garage is aan te raden. Zo kun met je auto ook in de winter veilig de weg op.

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

LinkedIn foto Robert Veltkamp