Welke olie in mijn auto?

Geschreven door Robert Veltkamp op woensdag 12 februari 2020
Dit artikel is op 18-03-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Behalve brandstof dien je in de auto ook een andere vloeistof regelmatig bij te vullen: motorolie! Dat is van belang voor de conditie van de motor – en uiteindelijk je portemonnee. Maar welke motorolie moet je hebben?

Wie niet regelmatig het oliepeil van zijn auto controleert, kan voor onaangename verrassingen komen te staan. Motorolie smeert alle draaiende onderdelen van de motor en voorkomt dat verschillende delen elkaar raken. Ook koelt de olie het motorblok en voert het viezigheid af. Hoe lager het oliepeil, hoe slechter de motor presteert. Wacht dan ook niet tot het olielampje op het dashboard gaat branden, maar controleer regelmatig het oliepeil.

Wordt het motorblok dan permanent gesmeerd? Nee, zodra je de auto afzet zakt de motorolie langzaam naar de onderzijde van het motorblok. Pas wanneer het motorblok goed warm is, begint de olie goed zijn werk te doen. Het is dus niet verstandig om direct na het starten van de auto vol gas te geven en veel toeren te maken. Rustig wegrijden bespaart je mogelijk veel technisch leed in de toekomst.

Wanneer en hoe ververs ik de olie in mijn auto?

Autofabrikanten houden strikte vervangingstermijnen voor motorolie aan. Een motorolie kan namelijk na verloop van tijd zijn goede eigenschappen verliezen of vervuild raken. Raadpleeg dus altijd het onderhoudsboekje, de merkdealer of een BOVAG-garage voor de juiste vervangingstermijn. De vervangingstermijn van motorolie is geheel afhankelijk van:

  • Het type auto

  • De leeftijd van de auto

  • Het motorblok van de auto

  • Het aantal kilometers dat je per jaar rijdt

Olie lekkage checken in auto

Verbruikt je auto meer dan één liter motorolie per duizend kilometer? Dan is er hoogstwaarschijnlijk iets aan de hand. Neem dan zo snel mogelijk contact op met een BOVAG-garage.

Ook voor advies over de juiste motorolie en het bijvullen ervan kun je hier terecht. Mogelijk bevat het motorblok interne defecten of is er een lekkage aanwezig.

Motorlekkage kun je ook zelf controleren. Maak voordat je met de auto op pad gaat de onderzijde van het motorblok goed schoon. Maak vervolgens een goede rit met de auto om ervoor te zorgen dat het motorblok goed op temperatuur komt. Stap daarna uit en laat de motor draaien. Controleer nu de onderzijde op lekkages. Ben je er niet zeker van? Dan kun je altijd de auto parkeren met een stuk karton eronder. Liggen er de dag erna druppels olie op het karton? Dan is er motorlekkage aanwezig.

Waar kan ik motorolie kopen?

Motorolie is verkrijgbaar in supermarkten, bouwmarkten, bij tankstations en garages. Er zijn talloze soorten oliën verkrijgbaar, maar slechts één is de juiste voor jouw auto. In het instructieboekje zie je dat de juiste motorolie een bepaalde dikte moet hebben. Deze dikte wordt aangeduid door een getal, bijvoorbeeld 5W30, 5W40 of 10W50. Het is erg belangrijk dat je motorolie met dezelfde dikte bijvult.

Het instructieboekje vermeldt ook een API-specificatie. Dat is een kwaliteitsnorm voor motorolie. De norm API-S geldt voor benzine- en LGP-motoren. De norm API-C is uitsluitend voor dieselmotoren.

Achter de API-specificatie staat een volgletter. Over het algemeen geldt: hoe hoger de letter in het alfabet, des te beter de kwaliteit. Rijden met de verkeerde kwaliteit olie kun je het beste vermijden. Het kan namelijk inwendige motorschade opleveren.

Wil je meer weten over het trekgewicht van een auto? Of het overschrijven van een auto? Lees dan onze andere blogs over het trekgewicht of het tenaamstellen van een auto.

Bekijk het aanbod auto's

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

LinkedIn foto Robert Veltkamp