Wat zijn de verschillen tussen het kopen, huren of leasen van een nieuwe fiets?

Geschreven door Marleen Miltenburg op woensdag 17 november 2021
De leestijd is ongeveer 3 min

Met een fiets reis je snel, makkelijk en comfortabel naar je bestemming. Zeker wanneer je kiest voor een elektrische fiets, daarmee fiets je fluitend naar bijvoorbeeld je werk. Wanneer je je oog hebt laten vallen op een nieuwe fiets, dan kun je deze kopen, huren of leasen. In dit artikel lees je wat de verschillen zijn, zodat je een goede keuze kunt maken.

Fiets leasen, fiets huren of fiets kopen

Wat zijn de voor- en nadelen van een fiets kopen?

Een nieuwe fiets kopen is nog steeds de meest gekozen manier om heerlijk te kunnen fietsen. Je spaart een geldbedrag en van dit geld betaal je de fiets. Wanneer je een fiets koopt, dan ga je deze waarschijnlijk een flink aantal jaren gebruiken. Ga je daarna weer op zoek naar een nieuwe fiets? Dan kun je je fiets inruilen of als tweede fiets erbij houden.

Voordelen fiets kopen:

 • Je bent direct eigenaar, want de fiets is jouw eigendom.

Nadelen fiets kopen:

 • Omdat je eigenaar van de fiets bent, zijn alle kosten voor het onderhoud en bij reparatie voor jou. Wil je niet verrast worden door onvoorziene kosten? Sluit dan een verzekering af of koop een servicepakket erbij.

Wat zijn de voor- en nadelen van een fiets huren?

Bij een fiets huren denk je misschien al snel aan een vakantie in eigen land. Maar je kunt ook een fiets huren wanneer je tijdelijk een fiets nodig hebt of wanneer je je eigen fiets niet makkelijk mee kunt nemen naar een andere (werk)plek. Met een huurfiets ben je heel flexibel. Het is een ideale oplossing om voor een korte periode te kunnen beschikken over een fiets.

Voordelen fiets huren:

 • Je bent flexibel met tijd en locatie.

 • Bovendien is het onderhoud, de verzekering en de aansprakelijkheid bij schade of een ongeval in de huurprijs verwerkt.

Nadelen fiets huren:

 • Huur je een fiets bij een verhuurpunt of een tweewielerwinkel? Dan ben je vaak gebonden aan hun openingstijden. Hou er bovendien rekening mee dat je iets meer betaalt voor deze flexibiliteit; bij een langere huurperiode is de huurprijs vaak lager.

Wat zijn de voor- en nadelen van een fiets leasen?

Je hoort het vaak: we gaan van bezit naar gebruik. Denk maar aan Netflix en Spotify. Ook bij fietsen kun je kiezen voor een leasefiets. Dat kun je als particulier doen, maar steeds meer werkgevers ontdekken de voordelen van de leasefiets, waardoor zij een fiets van de zaak aanbieden. Voor een vast maandbedrag heb je de zekerheid van zorgeloos fietsplezier, want in dit bedrag zijn alle kosten voor onderhoud, reparatie, verzekeringen en zelfs diefstal meegenomen.

Voordelen fiets leasen:

 • Je hoeft het bedrag van een (elektrische) fiets niet in één keer op tafel te leggen.

 • Je wordt niet verrast door onverwachte of bijkomende kosten.

 • Na afloop heb je de mogelijkheid om de fiets tegen een laag bedrag over te nemen.

Nadelen fiets leasen:

 • Omdat fietslease een lening is, is er een toetsing en registratie bij het BKR.

 • Bij een leasefiets kies je voor een looptijd om te leasen, vaak is dit 36 maanden.

 • Bij sommige aanbieders betaal je een hoog eigen risico bij schade of bij diefstal.

Abonnement of leasefiets?

Een tussenvorm van leasen en huren is om een abonnement voor een fiets af te sluiten. Net zoals bij lease beschik je voor een vast bedrag per maand over een fiets, inclusief onderhoud en pechhulp. De meeste aanbieders bij fietsabonnementen richten zich overigens uitsluitend op de grote steden. Dat doen ze met degelijke, onderhoudsvriendelijke fietsen. Wil je een moderne, kwaliteitsfiets waarbij je zelf de keuze maakt voor het type fiets dat het beste bij jouw wensen en eisen past? Kies dan voor een leasefiets. Dan heb je zekerheid voor een laag maandbedrag op de fiets van jouw keuze.

Voorwaarden leasefiets

Overweeg je om een fiets te gaan leasen? Dan kun je kiezen uit verschillende aanbieders. Iedere aanbieder heeft zijn eigen voorwaarden en voor- en nadelen. Wanneer je kiest om je fiets te leasen via BOVAG Leasefiets, dan kies je voor een aantal unieke voordelen:

 • Je maakt zelf de keuze voor een BOVAG tweewielerwinkel bij jou in de buurt;

 • Alleen bij BOVAG Leasefiets heb je de mogelijkheid om je bestaande fiets in te ruilen;

 • Je bent vrij in je fietskeuze, van de BOVAG-tweewielerspecialist ontvang je een onafhankelijk advies;

 • Je hebt recht op omruilgarantie. Bevalt jouw leasefiets niet? Ruil deze dan om;

 • Zeg je contract zonder extra kosten op bij overlijden, scheiding of wanneer je je baan verliest

Lees hier alles over BOVAG Leasefiets

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.