Wat komt er kijken bij het financieren van een auto?

Geschreven door Marleen Miltenburg op dinsdag 7 juli 2020
Dit artikel is op 18-08-2020 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Wil je een auto kopen maar kun je hem niet direct betalen? Dan kan financiering een aantrekkelijke optie zijn. Wat zijn de voor- en nadelen? Waarop moet je letten? In dit blog lees je alles over het financieren van een auto.

Wil je een auto kopen maar kun je hem niet direct betalen? Dan kan financiering een aantrekkelijke optie zijn. Wat zijn de voor- en nadelen? Waarop moet je letten? In dit blog lees je alles over het financieren van een auto.

Persoonlijke lening afsluiten voor jouw auto

Er zijn diverse manieren om geld te lenen voor de aankoop van een auto. Je kunt bijvoorbeeld een persoonlijke lening afsluiten. In dat geval stort de bank het geleende bedrag op je rekening. Het geld moet je binnen een afgesproken periode in termijnen en tegen een vooraf bepaalde rente terugbetalen. Een persoonlijke lening is de meest gekozen lening voor het financieren van een auto.

Doorlopend krediet om jouw auto te financieren

Je kunt ook kiezen voor een doorlopend krediet. Dit is te vergelijken met een ‘appeltje voor de dorst’. Je bepaalt zelf wanneer je daarvan gebruikmaakt. Je kunt boetevrij aflossen en afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Het doorlopend krediet kent een flexibele looptijd. Ook de rente is flexibel. Die kan dus stijgen én dalen gedurende de looptijd.

Private lease

Een andere mogelijkheid is private lease. In dat geval sluit je een leasecontract voor de auto af, met een vaste looptijd en een maximumaantal kilometers. Bij private lease betaal je een vast maandbedrag, voor zowel het gebruik van de auto als voor de onderhoudskosten, wegenbelasting en verzekering. Je loopt dus nooit tegen onverwachte kosten aan. Aan het einde van de afgesproken leasetermijn lever je de auto weer in.

Voor- en nadelen van auto financieren

Het financieren van een auto heeft voordelen. De auto is volledig van jou en je bent niet gebonden aan looptijden, termijnen of maximumaantal kilometers. Verkoop je de auto, dan is de restwaarde voor jou. Houd er wel rekening mee dat je een financiële verplichting aangaat. Je dient elke maand een bedrag terug te betalen. Ook betaal je door het rentepercentage uiteindelijk altijd meer dan de koopprijs van je auto. Verder word je geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie, wat gevolgen kan hebben voor een eventuele volgende financiering, hypotheek of leaseovereenkomst. Let op: dat geldt ook bij private lease.

Opties afwegen

Een financiering kan nadelig zijn bij bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek. Weeg de opties dus goed tegen elkaar af. De occasions op viaBOVAG.nl kun je veelal ook financieren. Bekijk ons ruime aanbod betrouwbare occasions. Bekijk ook eens waar je op moet letten bij het kopen van een auto.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.