Wat is een waterstofauto?

Geschreven door Marleen Miltenburg op maandag 19 april 2021
Dit artikel is op 19-07-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Waterstof is de nieuweling in het rijtje benzine, diesel, lpg en elektriciteit voor het aandrijven van auto’s. Waterstofauto’s combineren het voordeel van emissievrijheid van elektrische auto’s met het snel tanken van auto’s met verbrandingsmotor.

Waterstof is de nieuweling in het rijtje benzine, diesel, lpg en elektriciteit voor het aandrijven van auto’s. Waterstofauto’s combineren het voordeel van emissievrijheid van elektrische auto’s met het snel tanken van auto’s met verbrandingsmotor.

De benaming ‘waterstofauto’ is misleidend als je denkt dat waterstof net als benzine en diesel brandstof is. Waterstofauto’s zijn echter elektrisch aangedreven auto’s die waterstof gebruiken als energiedrager. Behalve een elektromotor zijn deze auto’s namelijk ook voorzien van een zogenoemde brandstofcel. Hierin worden waterstof en zuurstof samengevoegd, waarbij behalve water ook elektriciteit ontstaat. En daarmee wordt de elektromotor gevoed die de wielen aandrijft. Een waterstofauto worden ook wel een FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) genoemd.

Waterstof is vooralsnog verkrijgbaar bij een zeer beperkt aantal tankstations. Tanken duurt ietsje langer dan het tanken van benzine of diesel, maar nog altijd aanzienlijk sneller dan het opladen van een batterij van een elektrische auto.

Waterstofauto kopen?

De keuze aan (gebruikte) waterstofauto’s is niet groot. Momenteel zijn alleen de Hyundai Nexo en de Toyota Mirai in Nederland te koop. Sinds 2014 heeft de teller van waterstofautoverkopen de 300 net aan bereikt.

De Toyota Mirai is de eerste waterstofauto die in serie geproduceerd werd. In 2016 werden de eerste twee in gebruik genomen door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Jaarlijks wordt in Nederland een handjevol exemplaren van de Mirai verkocht, behalve in 2019, toen het er 48 waren. Inmiddels is de tweede generatie van het model verschenen.

De Hyundai Nexo is een SUV met een brandstofcel. Hiervan zijn sinds 2018 ongeveer 260 stuks verkocht. Een handvol jonge gebruikte exemplaren, demonstratieauto’s en nieuwe, reeds op kenteken gezette Nexo’s worden als occasion aangeboden.

Actieradius waterstofauto

De actieradius van een waterstofauto is te vergelijken met die van een benzine- of dieselauto. De Toyota Mirai haalt ongeveer 500 kilometer uit een volle waterstoftank. De Hyundai Nexo 650 kilometer. Bedenk wel dat er vooralsnog weinig waterstoftankstations zijn, dus omrijden om waterstof te tanken loont alleen als je redelijk in de buurt van een waterstoftankstation woont of werkt.

Bekijk het aanbod waterstofauto's

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.