Wat betekent auto financieren?

Geschreven door Marleen Miltenburg op woensdag 26 augustus 2020
Dit artikel is op 23-11-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Een ‘auto financieren’ is een uitdrukking die je regelmatig tegenkomt. Maar wat betekent dit precies? Hoe kun je een auto financieren? En hoeveel kost een auto financieren? Lees het hier.

manieren om auto te financieren

Auto financieren betekent dat je een lening bij een bank, financieringsmaatschappij of autodealer afsluit zodat je de auto kunt aanschaffen die je op het oog hebt. Hierbij maakt het niet uit of je een nieuwe of gebruikte auto wilt kopen. Als je geld leent om een auto te kopen, moet je maandelijks een geldbedrag aflossen. De partij die aan jou die lening verstrekt, rekent ook rente. De rente komt bovenop de maandelijkse aflossing. Het rentepercentage verschilt per aanbieder en vaak ook per soort lening. Vergis je niet, een klein verschil in rente kan van grote invloed zijn als een relatief hoog geldbedrag wordt geleend, bijvoorbeeld rond de € 25.000,-. Hoe dan ook, aan het einde van de rit ben je altijd duurder uit dan als je de auto zelf in één keer had betaald.

Hoe kun je een auto financieren?

Voor het financieren van een auto bestaan verschillende soorten leningen. Denk hierbij aan een persoonlijke lening, doorlopend krediet of huurkoop. In alle gevallen staat de auto op jouw naam. Maar het kan ook zijn dat je pas eigenaar van de auto wordt als je de laatste aflossing gedaan hebt, bijvoorbeeld in het geval van huurkoop. Welke auto financiering bij jou past, hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen. Laat je vooraf goed informeren over de voorwaarden. En is de lening wel geschikt voor de aanschaf van een auto? Er zijn verschillende manieren om jouw auto te financieren. Denk hierbij aan huurkoop, persoonlijke lening of doorlopend krediet. Overigens is de kredietverstrekker wettelijk verplicht de lening aan het BKR (Bureau Krediet Registratie) te melden. Hier is na te gaan hoeveel je geleend hebt en of er betalingsachterstanden zijn. Ook zal de aanvrager getoetst worden of die een dergelijke lening wel kan betalen.

Hoeveel kost een auto financieren?

Bij het financieren van een auto is het belangrijk om goed te kijken naar het soort lening dat het beste bij jou past. De een is op zoek naar de laagste rente terwijl de ander de betrouwbaarheid van de aanbieder het belangrijkste vindt. Het antwoord op de vraag: ‘hoeveel kost een auto financieren?’ is daarom lastig te beantwoorden omdat deze afhankelijk is van een aantal factoren die gebaseerd zijn op jouw eigen voorkeuren en keuzes. Zaken die meewegen in de kosten van een financiering zijn:

  • Looptijd van de lening

  • Hoogte van het rentepercentage

  • Slottermijn aan het einde van de looptijd

  • Mogelijkheid om tussentijds extra af te lossen

Lees je daarom goed in voordat je een lening afsluit om een auto te financieren. Vraag bijvoorbeeld meerdere offertes aan of neem contact op met de aanbieder voor meer informatie. Zo voorkom je onaangename verrassingen en kan je met een goed gevoel jouw nieuwe auto financieren.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.