Auto2 min

Wanneer is een auto een oldtimer?

Veertig jaar. Zo oud moet een auto in Nederland zijn voordat je hem een oldtimer mag noemen. Het zijn vaak de pareltjes op de weg die door hun eigenaar vertroeteld worden en op die manier de tand der tijd hebben weten te doorstaan. Lees hier over het verzekeren van een oldtimer en de oldtimer-regeling.

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp

auto
Wanneer is een auto een oldtimer?

Oldtimers kennen we allemaal: antieke auto’s zoals Amerikaanse sleeën uit de jaren 50 en Europese boodschappenwagentjes zoals de Fiat 500 die ook wel bekend staat als ‘het rugzakje’. Het zijn vaak de pareltjes op de weg die door hun eigenaar vertroeteld worden en op die manier de tand der tijd hebben weten te doorstaan. Maar wanneer is een auto een oldtimer?

Veertig jaar. Zo oud moet een auto in Nederland zijn voordat je hem een oldtimer mag noemen. Tot en met 2013 was dat nog 25 jaar, maar die grens werd een jaar later opgeschoven.

Oldtimer verzekeren en oldtimer regeling

Een voordeel van een oldtimer is dat je geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) hoeft te betalen. Daarvoor zijn wel bepaalde dingen waaraan je auto moet voldoen. Om te beginnen moet de auto minimaal veertig jaar geleden in gebruik zijn genomen. Het gaat hier dus niet om het bouwjaar van de auto maar om het moment waarop hij voor het eerst op de weg reed. Verder mag een oldtimer alleen privé gebruikt worden en moet de auto op naam staan van een persoon. Als een oldtimer door een bedrijf wordt gebruikt, vervalt de vrijstelling voor de wegenbelasting.

Voor mensen die in 2014 – toen de leeftijdsgrens van een oldtimer werd opgeschoven – een auto hadden die 25 jaar of ouder was (en dus een oldtimer was) maar jonger dan 40 jaar, geldt een overgangsregeling voor de motorrijtuigenbelasting. Op de site van de Belastingdienst vind je een handige rekenhulp  waarmee je kunt controleren of je in aanmerking komt voor de oldtimer regeling.

Om een oldtimer te verzekeren zijn er speciale oldtimerverzekeringen. De eisen zijn strenger dan die van een reguliere autoverzekering. De eisen verschillen per verzekeraar, maar er zijn eisen die je vaak terug ziet komen. Veel verzekeraars stellen de eis dat de oldtimer uitsluitend recreatief gebruikt wordt. Om dat te waarborgen is het verplicht een andere auto te hebben voor dagelijks gebruik en mag er met de oldtimer maar een bepaald aantal kilometers per jaar worden gereden. Daarnaast hanteren veel verzekeraars een minimale en maximale leeftijd van de persoon die de oldtimer verzekert.

De verzekerde waarde van een oldtimer is, in tegenstelling tot een gewone auto, de getaxeerde waarde van de oldtimer.

Oldtimers kopen met garantie

Ook autobedrijven die aangesloten zijn bij BOVAG verkopen soms oldtimers. Op viaBOVAG.nl vind je een actueel aanbod. Om bijvoorbeeld in 2020 een oldtimer te zijn, moet een auto in of vóór 1980 op de weg zijn toegelaten. Via deze link  zie je gelijk de voorraad oldtimers op viaBOVAG.nl.

Het voordeel van het kopen van een oldtimer bij een BOVAG-garage is dat je ook op een oldtimer gewoon de garanties van BOVAG krijgt. Dat betekent dat je altijd twaalf maanden garantie krijgt.

Gewilde oldtimers zijn: