Waar moet je op letten bij het kopen van een fiets?

Geschreven door Marleen Miltenburg op dinsdag 26 januari 2021
Dit artikel is op 07-02-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Op zoek naar een nieuwe fiets? Hier moet je op letten!

Waar moet je op letten bij het kopen van een fiets?

Op zoek naar een nieuwe fiets? Bij het kopen van een fiets moet je met verschillende zaken rekening houden. We hebben deze voor jou op een rijtje gezet zodat je straks met de juiste fiets op pad kunt.

Soorten fietsen

Voordat je begint aan je zoektocht is het belangrijk om te bedenken waar je de fiets voor wilt gaan gebruiken. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een sportieve fiets om het bos in te kunnen of te gaan wielrennen, bekijk dan eens ons aanbod mountainbikes en racefietsen. Deze fietsen zijn speciaal gemaakt voor sportief gebruik maar zijn minder geschikt als boodschappenfiets. Wil je de fiets vooral gaan gebruiken voor dagtochtjes en recreatieve fietstochten? Bedenk dan hoeveel kilometer je wilt afleggen. Voor langere tochten ben je dan beter af met een toerfiets met versnellingen of een elektrische fiets. De zithouding van deze fietsen zorgt ervoor dat je goed om je heen kunt kijken. Fiets je veel in de stad en staat de fiets veel buiten? Pas dan op met kwetsbare versnellingen en loshangende kabels.

Framemaat

Een goede framemaat voorkomt dat je klachten krijgt zoals knieklachten, rugpijn of zadelpijn. Maar hoe bepaal je nou wat jouw framemaat is? Een vuistregel voor het bepalen van jouw framemaat is: meet jouw binnenbeenlengte (de lengte van lies tot aan de onderkant van de voet), neem hier 2/3 van en dit is bij benadering de framemaat die jij nodig hebt. Hulp nodig? Ga eens langs bij een BOVAG Fietsbedrijf; zij kunnen je helpen met het opmeten en bepalen van jouw framemaat.

Versnellingen

Versnellingen zijn ideaal als je met verschillende weerstanden wilt kunnen fietsen. Woon je in een heuvelachtig gebied of leg je langere afstanden af? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een fiets met versnellingen. Woon je daarentegen midden in de stad of leg je voornamelijk korte en vlakke stukken af? Bedenk dan goed of je de versnellingen echt nodig hebt. Een stadsfiets met versnellingen is een stuk kwetsbaarder dan een stadsfiets zonder versnellingen. Wil je toch graag versnellingen op jouw stadsfiets? Kijk dan naar een fiets met 3 versnellingen, dit is vaak meer dan voldoende om je in een stad goed te kunnen verplaatsen.

Elektrisch of niet?

Tegenwoordig is er een breed scala aan elektrische fietsen verkrijgbaar voor bijna alle fietstypes. Zo heb je naast de reguliere elektrische stadsfietsen ook elektrische ligfietsen, elektrische bakfietsen en elektrische vouwfietsen. Het voordeel van een elektrische fiets is dat je sneller en met minder inspanning op jouw eindbestemming bent.

Bij elektrische fietsen zijn er 3 mogelijkheden wat betreft de plaatsing van de motor. De meest voorkomende plek is de elektrische fiets met een middenmotor. Deze zit bij een elektrische fiets bij de trapas en dit type aandrijving wordt het meest gebruikt. Door deze plaatsing voelt de ondersteuning zo natuurlijk mogelijk aan. Een elektrische fiets met middenmotor is geschikt voor dagelijks en recreatief gebruik, maar kun je ook zeker gebruiken als je in de bergen of heuvels gaat fietsen.

Naast de elektrische fietsen met een middenmotor zijn er ook elektrische fietsen met voorwielmotor. Deze motor is bevestigt bij het voorwiel en trekt de fiets als het ware vooruit. Deze elektrische fietsen zijn vooral geschikt voor vlakke terreinen.

Als laatste kun je ook kiezen voor een elektrische fiets met een achterwielmotor. Dit type motor wordt vooral gebruikt bij krachtige elektrische fietsen zoals speed pedelecs en elektrische transportfietsen.

Op viaBOVAG.nl vind je de geschikte fiets voor jou. Door het brede aanbod zit er altijd een fiets tussen die voldoet aan jouw wensen en eisen.

Bekijk het aanbod fietsen

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.