Ultieme brandstoffenoverzicht voor auto's: benzine, diesel, autogas (lpg), hybride en elektrisch

Geschreven door Robert Veltkamp op maandag 28 oktober 2019
Dit artikel is op 23-11-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Er zijn diverse soorten brandstoffen verkrijgbaar, maar wat houdt elke brandstof precies in? En wat zijn alternatieve aandrijvingen? We zetten de 5 belangrijkste op een rij.

Benzine of diesel

Wat is benzine?

Benzine is een brandstof dat bestaat uit delen van aardolie, koolwaterstoffen en andere toevoegingen. Verder wordt er tegenwoordig ook ethanol toegevoegd om de CO2-uitstoot te verlagen. Deze benzinesoorten heten E5 of E10 waarbij het getal staat voor het percentage ethanol. Benzine wordt uitgedrukt in een octaangetal: 95 of 98. In de handleiding van je auto staat vermeld welke benzine geschikt is. De meeste moderne auto’s kunnen met Euro 95 uit de voeten.

Benzine gebruiken we niet alleen als brandstof, maar ook als schoonmaak- of oplosmiddel. Benzine is tegenwoordig een stuk schoner dan vroeger. Toen bevatte benzine ook zwavel, benzeen en lood, stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu.

Wat is diesel?

Diesel is een brandstof die uit ruwe aardolie wordt vervaardigd. Behalve gewone diesel bestaat er ook rode diesel en blauwe diesel. Rode diesel mag in Nederland alleen nog door de professionele scheepsvaart gebruikt worden. Blauwe diesel wordt ook wel plantaardige olie genoemd en is vervaardigd uit plantaardig afval. Dat resulteert in minder uitstoot van schadelijke gassen.

Alternatieve aandrijvingen en brandstoffen voor auto’s

Wat is hybride?

Een hybride auto maakt gebruik van verschillende aandrijflijnen, meestal een traditionele benzine- of dieselmotor en een elektromotor. Een standaard hybride heeft geen stekker, de accu wordt tijdens het rijden opgeladen, bijvoorbeeld als je remt. Vervolgens kan de hybride auto weer elektrisch rijden of bijspringen, al naar gelang de omstandigheden.

Mocht de accu leegraken, dan springt de brandstofmotor bij. Er zijn ook hybride auto’s waarbij je de accu met een stekker moet opladen. Dan spreken we over een plug-in hybride.

Wat is elektrisch?

Een elektrische auto wordt door een of meerdere elektromotoren aangedreven. De elektromotor wordt gevoed door een accupakket dat op verschillende manieren kan worden opgeladen. Via een stopcontact of laadpunt thuis, een laadpaal in de straat of een laadpunt op openbare parkeerplaatsen of langs de snelweg. Steeds meer autofabrikanten presenteren elektrische auto’s. De actieradius is flink verbeterd. Compacte elektrische auto’s zoals de Renault Zoe en Peugeot e-208 rijden al meer dan 300 kilometer op één acculading.

Wat is LPG?

LPG (ook wel autogas genoemd) staat voor Liquefied Petroleum Gas. Lpg is een restproduct dat bij de verwerking van aardgas en aardolie vrijkomt. Vaak worden lpg-auto’s pas na aankoop voorzien van een lpg-tank. Dacia is een merk dat af-fabriek auto’s met een lpg-installatie aanbiedt (bi-fuel). Let op: lpg is niet bij elk tankstation verkrijgbaar. En sowieso niet bij onbemande stations, Lpg is goedkoper dan diesel of benzine, maar de motorrijtuigenbelasting is hoger.

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

LinkedIn foto Robert Veltkamp