Tips voor onderhoud aan een elektrische fiets

Geschreven door Marleen Miltenburg op maandag 24 mei 2021
Dit artikel is op 19-07-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Wil je zelf je elektrische fiets onderhouden of schoonmaken? Hoe zuiniger je bent op je e-bike, hoe langer je deze probleemloos en veilig kunt gebruiken. Lees het hier.

Een elektrische fiets is vaak kostbaarder dan een normale fiets. Daarom wil je er waarschijnlijk zo lang mogelijk zorgeloos en veilig mee kunnen fietsen. Voor periodiek onderhoud kun je jouw e-bike service- of onderhoudsbeurten bij een BOVAG-vakman geven. Daar kun je ook terecht voor complexere reparaties. In de tussentijd kun je zelf ook tussentijds klein onderhoud aan jouw elektrische fiets doen, zonder dat je hiervoor heel technisch aangelegd hoeft te zijn. In dit artikel vind je tips om een op een makkelijke manier zelf onderhoud aan je elektrische fiets te doen.

Onderhoud elektrische fiets

  • Controleer de bandenspanning Zorg ervoor dat de banden van jouw elektrische fiets op de juiste spanning staan. Een zachte band zorgt voor extra rolweerstand, een lagere actieradius en meer slijtage. Op de buitenband staat de minimale en de maximale bandenspanning in bar aangegeven.

Tip: Heeft jouw e-bike geen voorvorkvering? Houd dan een iets lagere druk in je voorband aan. Dat geeft meer comfort.

  • Controleer de verlichting Zeker in de wintermaanden en wanneer je in de schemer of in de duisternis fietst, wil je veilig kunnen fietsen. Check daarom regelmatig of je voor- en achterlamp nog werken. Werkt een lamp niet? Vervang dan de lamp of de batterij.

  • Controleer of de onderdelen nog vastzitten Niets is zo vervelend als een rammelende fiets. Controleer daarom regelmatig of alle boutjes nog vastzitten. Hiervoor heb je vaak aan een set inbussleutels genoeg.

  • Maak je elektrische fiets schoon Of je nu vaker in droog of in nat weer fietst, maak je e-bike regelmatig schoon. Gebruik daarvoor een poetslap om vuil en stof te verwijderen. Wil je het grondig aanpakken, bijvoorbeeld na een fietsrit in de pekel? Gebruik dan lauw water met een zacht schoonmaakmiddel en een zachte spons om je fiets af te spoelen. Gebruik nooit een hogedrukspuit om je e-bike schoon te spuiten. Hiermee spuit je het beschermende vet eraf. Gebruik liever een plantenspuit, die heeft minder waterdruk.

  • Bescherm je fiets en smeer eventueel je ketting Nadat je de elektrische fiets hebt schoongemaakt, is het tijd om deze te laten glimmen. Voor je frame en onderdelen kun je hiervoor poetsolie gebruiken. Zorg ervoor dat dit niet op je velgen of remmen of komt. Heb je een derailleurfiets, dus een e-bike met een open kettingkast? Maak de ketting dan eerst goed schoon met een warm sopje of met speciale kettingreiniger, laat deze drogen en smeer de ketting vervolgens in met kettingolie of met kettingwax.

Onderhoud accu elektrische fiets

De accu van een elektrische fiets heeft niet veel onderhoud nodig. Het is wel belangrijk om deze regelmatig te gebruiken en weer op te laden. Gebruik je jouw e-bike een langere tijd niet? Bewaar de accu dan op een droge, warme plek. Hier vind je meer tips hoe de accu van je elektrische fiets langer meegaat

Wat kost onderhoud elektrische fiets?

Bij een nieuwe elektrische fiets is de eerste servicebeurt vrijwel altijd inbegrepen. Voor een tweede of een derde servicebeurt wordt vaak een gereduceerd tarief berekend wanneer je jouw e-bike bij de betreffende winkel hebt gekocht. De kosten van het onderhoud zijn niet gebonden aan een merk: het maakt dus niet uit of je bijvoorbeeld een e-bike van Gazelle, Batavus of een Sparta hebt. Wel kan het zo zijn dat sommige winkels niet de uitleesapparatuur van jouw motor hebben. Het onderhoud van de Bosch motor van een elektrische fiets kan door vrijwel iedere kwalitatieve tweewielerwinkel worden gedaan. De prijzen en het uurtarief van het onderhoud verschillen per winkel, waarbij sommige winkels ook onderhoudsabonnementen aan. Dat is handig, want in de rustigere wintermaanden kun je je e-bike dan een complete winterbeurt laten geven. Zo is je e-bike weer rijklaar en veilig voor het nieuwe fietsseizoen.

Bekijk het aanbod fietsen

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.