Tips kopen eerste auto

Geschreven door Robert Veltkamp op woensdag 24 april 2019
Dit artikel is op 07-02-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Ben je net geslaagd voor je rijbewijs en wil je je eerste auto kopen? Met deze tips helpen we je op weg: waar moet je op moet letten bij het kopen van je eerste auto.

Tips kopen eerste auto

Weet wat voor auto je wil

Bij het zoeken en kopen van een eerste auto komt heel wat kijken. Belangrijk is om eerst te weten: welke auto past bij jou? Wat vind jij belangrijk? Denk aan de prijs, de grootte van de auto, het brandstofverbruik, de veiligheid en of het een zuinige auto moet zijn. Als je dat voor jezelf op een rijtje heb, is het verstandig om alle kosten op een rij te zetten voordat je je eerste auto gaat kopen.

Bepaal je budget

Het is verstandig om eerst in kaart te brengen wat je maximaal wilt uitgeven, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Naast de aankoopsom van je auto, komen er ook maandelijkse kosten bij. Denk aan de autoverzekering, wegenbelasting, brandstof, parkeervergunning (als je in de stad woont), onderhoud en APK.

Ga op zoek naar een occasion

Als je weet wat voor auto je wilt en je je budget hebt bepaald, kan het zoeken naar een tweedehands auto beginnen. Op viaBOVAG.nl vind je kwaliteitsoccasions met omruilgarantie. Mocht de occasion die je hebt gekocht toch niet bevallen? Dan mag je de auto eenmalig binnen 14 dagen en maximaal 750 kilometers omruilen.

Bekijk het aanbod

Maak een proefrit

Test of de auto voldoet aan je verwachtingen en maak daarom altijd een proefrit. Neem iemand mee. Twee zien en voelen meer dan één.
Zorg dat voordat je een je proefrit begint, je stuur, hoofdsteunen, spiegels en stoel goed afgesteld zijn. Stippel van te voren een route uit op verschillende soorten wegdek. Lees onze tips voor het maken van een proefrit goed door.

De aankoop

Voordat je overgaat tot de aankoop van de auto, is het verstandig om de verkoper te vragen naar het onderhoudsboekje. Check de historie en kilometerstand. Heeft de auto op tijd zijn onderhoudsbeurten gehad? Het zijn allemaal zaken waar je mee te maken krijgt als je een eerste auto gaat kopen. Met deze tips voorkom je problemen. Ga je over tot de aankoop? Dan moet het kenteken van de auto op jouw naam gezet worden. Dat noemen we overschrijven. Je kunt de auto op jouw naam laten zetten bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie.

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

LinkedIn foto Robert Veltkamp