Soorten remsystemen bij fietsen

Geschreven door Marleen Miltenburg op woensdag 16 juni 2021
Dit artikel is op 19-07-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Welke remsystemen zijn er bij een fiets? Wat zijn de eigenschappen en welke zijn het meest geschikt bij jouw fietsgebruik? Lees het hier.

Om een fiets veilig af te kunnen remmen, heb je een betrouwbare fietsrem nodig. Fietsremmen zijn er in verschillende soorten, ieder type heeft zowel voor- als nadelen. In dit artikel vind je een overzicht van de verschillende remsystemen voor een (elektrische) fiets, zodat je een juiste keuze kunt maken voor jouw aan te schaffen fiets.

Terugtraprem

Vrijwel altijd zijn zowel de voorrem als de achterrem van hetzelfde type. De uitzondering daarop is natuurlijk de terugtraprem, die alleen remt op het achterwiel door op de pedalen te duwen. Dit is een simpele, krachtige naafrem, waarbij het gevaar bestaat daarbij dat je gaat slippen. Sommige elektrische fietsen hebben een terugtraprem, deze wordt vaak gecombineerd met een voorrem.

Schijfremmen

Schijfremmen zijn de meest krachtige remmen, waarbij je keuze hebt uit twee varianten. De mechanische schijfrem wordt bediend met een kabel. Het nadeel is dat deze vaker afgesteld moeten worden en nog wel eens aan kan lopen, zeker bij fietsen door zand en in nat weer. Op racefietsen, mountainbikes, gravelfietsen en natuurlijk ook op e-bikes vind je tegenwoordig hydraulische schijfremmen. Deze werken op oliedruk en hebben veel remkracht, die prima te doseren is. Het nadeel is dat dit relatief dure remmen zijn en dat ze regelmatig ontlucht moeten worden. Bekijk hier het overzicht van: • Elektrische fietsen met schijfremmenHybride fiets met schijfremmenRacefietsen met schijfremmenMountainbikes met schijfremmenGravelfietsen met schijfremmen

Rollerbrakes als vervanging voor trommelrem

De ‘oude’ trommelrem is inmiddels vervangen door een moderne variant: rollerbrakes. Veel (elektrische) stadsfietsen zijn hiermee uitgerust. Het zijn betaalbare, betrouwbare remmen die onderhoudsvrij zijn. Je kunt hiermee prima remmen onder alle omstandigheden, behalve bij lange afdalingen. Rollerbrakes worden vooral van het merk Shimano op fietsen gemonteerd.

Velgremmen

Een heel simpel systeem zijn de velgremmen, waarbij remblokjes tegen de velgrand worden geduwd. Velgremmen bestaan in verschillende soorten. Bij elektrische fietsen worden vaak hydraulische velgremmen gemonteerd. Deze zijn licht en heel goed te doseren. Vaak zijn deze remmen van het merk Magura. Naast velgremmen op oliedruk, bestaan ook mechanische velgremmen, zoals v-brakes en cantilever remmen. Hierbij druk je met spierkracht en een kabel de remblokken tegen de velg. Deze remmen zijn minder krachtig dan hydraulische velgremmen. Bij alle velgremmen is het nadeel dat zowel de remblokken als de velg slijten, zeker bij natte omstandigheden en met stof of vuil. Het voordeel is deze remmen betaalbaar zijn en makkelijk zelf af te stellen zijn.

Hoe kies je de juiste remmen voor jouw fiets?

Welk type rem jouw voorkeur heeft, hangt af van jouw gebruik. Blijf je in Nederland fietsen? Dan zijn hydraulische velgremmen zeer geschikt. Ga je in de heuvels fietsen of heb je een zwaardere fiets, zoals een bakfiets, speed pedelec of een cargobike? Kies dan voor hydraulische schijfremmen. En fiets je korte stukken, bijvoorbeeld naar school of voor boodschappen? Dan zijn rollerbrakes of mechanische velgremmen bij een lichte fiets een betaalbare oplossing.

Bekijk het aanbod fietsen

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.