Populaire automodellen in 2021

Geschreven door Marleen Miltenburg op vrijdag 19 februari 2021
Dit artikel is op 19-07-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Wat worden de populaire automodellen in het jaar 2021? Helemaal zeker weten doe je dat niet aan het begin van het jaar, maar als experts kunnen we wel een aardige inschatting maken. In dit blog blikken we ook kort terug op autojaar 2020.

Eén ding staat het komende jaar in ieder geval vast: de populariteit van de elektrische auto neemt verder toe. Niet in de laatste plaats vanwege de opmars van goedkopere elektrische auto’s. Een voorbeeld is de Dacia Spring, een compacte SUV met een volgens ons alleraardigst design, die Dacia te koop wil aanbieden voor ongeveer € 20.000,-. Hiermee is het een van de goedkoopste elektrische auto’s in Nederland. Ook 100 procent elektrisch, niet heel duur en daardoor naar verwachting populair zijn de volgende elektrische auto’s:

De prijzen van bovengenoemde elektrische auto’s beginnen rond € 35.000,-. Ze zijn zakelijk interessant, omdat de lagere bijtelling van 12 procent voor leaserijders over de eerste € 40.000,- van de aanschafprijs berekend wordt. Over het resterende bedrag is de bijtelling flink hoger, namelijk 22 procent. We kunnen dus gerust stellen dat elektrische auto’s met een nieuwprijs lager dan € 40.000,- tot de populaire modellen van 2021 zullen behoren. Voor veel particulieren zijn bovengenoemde prijzen nog steeds veel geld. Ze betalen dan wel geen bpm (aanschafbelasting) over hun nieuwe elektrische auto, maar van een lagere bijtelling kunnen zij niet profiteren. We verwachten dan ook dat nieuwe, relatief laag geprijsde modellen in het A- en B- segment in 2021 populair zullen blijven, net als in 2020. Ook omdat juist deze modellen met private lease heel interessant zijn; je betaalt dan immers een vast bedrag per maand van om en nabij de € 200,- voor gebruik, onderhoud, reparatie en eventuele schade.

Populaire merken van 2020: Volkswagen, BMW, Peugeot, Kia en Toyota

De populaire merken van 2020 zullen ook in 2021 gewild zijn. Bijvoorbeeld Volkswagen, dat met de elektrische ID.3 de op een na bestverkochte auto van 2020 in zijn aanbod heeft. Maar ook de Volkswagen T-Cross doet het goed bij de consument. Dit is een crossover met hoge zit in het B-segment van de markt, een type auto dat in Nederland heel populair is. Denk bijvoorbeeld aan de Ford Puma, Seat Arona, Skoda Kamiq en de Hyundai Kona, die in 2020 de op twee na populairste auto van ons land was, inclusief de volledig elektrische Kona Electric.

Andere populaire merken van 2020 zijn:

Die scoorden goed met respectievelijk hun BMW 1 Serie, Peugeot 208 en Peugeot 2008, Kia Picanto en Kia Niro en Toyota Yaris. Laatstgenoemde krijgt in 2021 gezelschap van de Yaris Cross, een crossover op basis van de Yaris. Reken er maar op dat die populair wordt. Ook van de Volvo XC40 (de no. 5 van 2020) wordt in 2021 veel verwacht, niet in de laatste plaats vanwege de volledig elektrische variant P8 Recharge.

Verwachting voor 2021

Brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging hebben qua autoverkopen een verwachting voor 2021 uitgesproken van ongeveer 400.000 nieuwe personenauto’s. Een licht herstel in vergelijking tot 2020, toen er vanwege de coronapandemie net 356.00 nieuwe auto’s verkocht werden. Een belangrijk deel van de verkopen zal volledig elektrisch zijn. Leaserijders tellen in 2021 namelijk 12 procent bij in plaats van 22procent als ze hun auto behalve zakelijk ook privé gebruiken. Toch zal ook de particuliere autokoper meer en meer voor een elektrische auto kiezen. Het aanbod is groter dan ooit, de aanschafprijzen lager en bovendien kun je met private lease voor een schappelijk vast maandbedrag in een nieuwe elektrische auto rijden.

Bekijk het aanbod auto's

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.