Auto2 min

Oplaadpunten voor elektrische auto's in Nederland en Europa

Heb je met je elektrische auto een lange reis voor de boeg? Bekijk van tevoren waar je de accu kunt opladen. In dit blog vertellen we alles over het opladen van de accu van een elektrische auto, in Nederland en verder weg in Europa.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

autoelektrisch
Oplaadpunten voor elektrische auto's in Nederland en Europa

Oplaadpunten Nederland en Europa

Nederland is een van de Europese landen waar de meeste elektrische auto’s rijden. Op 1 juli van dit jaar reden al ongeveer 62.000 volledig elektrische auto’ s rond in Nederland, een groei van 150% ten opzichte van anderhalf jaar eerder. In totaal rijden er nu in Nederland zo’n 159.000 auto’s met een (gedeeltelijk) elektrische aandrijflijn. Van al die elektrische auto’s moet uiteraard de accu regelmatig opgeladen worden. Daarom worden op steeds meer plekken laadpunten geïnstalleerd: bij supermarkt, op parkeerterreinen en in parkeergarages, bij openbare gebouwen, in woonstraten en langs de snelwegen.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland waren er in juni 2019 al meer dan 40.000 (semi-)publieke laadpunten en 1.200 snellaadpunten in Nederland. Dat aantal blijft natuurlijk groeien, al is er nu inmiddels één publiek laadpunt op vier elektrische auto’s.

Via diverse applicaties en websites kun je de laadpunten vinden in de omgeving van waar je je bevindt of in de omgeving van je bestemming. De meest gebruikte websites zijn:

In de nieuwste generatie elektrische auto’s toont het navigatiesysteem de laadpunten in de omgeving.

Oplaadpunten voor elektrische auto’s in Europa

Ga je met een elektrische auto naar het buitenland? Controleer dan vooraf waar je de accu kunt opladen. Noorwegen is op dit moment het land met de beste infrastructuur voor elektrische auto’s. Maar de overige Europese landen zitten ook niet stil. In Duitsland, Frankrijk en Engeland zijn er diverse partijen die een laadnetwerk opzetten. Vooral snellaadstations zijn sterk in opkomst.

In Duitsland is het streven om elke dertig tot honderd kilometer een snellader te plaatsen. Via diverse websites zoals Plugsurfing.com  en Fastnedcharging.com  kun je alle laadpunten in Europa zien. Controleer voor vertrek of de laadaansluiting van je eigen elektrische auto geschikt is voor de laadpunten in het buitenland. Schaf desnoods een verloopstekker aan.

Oplaadpunt elektrische auto aanvragen

Wil je een laadpunt in de buurt van je huis laten plaatsen? Dat kan uiteraard ook. Er zijn diverse manieren om een laadpunt te verkrijgen. Steeds meer gemeenten hebben bijvoorbeeld al aanvraagformulieren voor openbare laadpalen. Mocht de gemeente je verzoek inwilligen, dan wordt ergens in jouw omgeving een openbaar laadpunt geplaatst, waarvan iedereen mag gebruikmaken.

Wil je een eigen laadpunt? Er zijn diverse aanbieders, zoals EV Box  en Newmotion , die kant-en-klare laadpunten aanbieden. De keuze varieert van een laadpunt op de oprit tot aan een compacte wallbox in de garage. Ook diverse energieleveranciers bieden laadmogelijkheden aan. Het vermogen van de laadpaal is afhankelijk van je woonsituatie.

Wil je meer weten over elektrisch rijden? Hier  worden je meestgestelde vragen over elektrische auto's beantwoordt. En bekijk hier de top 5 meest verkochte elektrische auto's  in eerste halfjaar 2019.