Op zoek naar een aantrekkelijke youngtimer? Dit zijn populaire modellen

Geschreven door Robert Veltkamp op vrijdag 28 juni 2019
Dit artikel is op 15-06-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Zakelijk een luxe, grote auto rijden met een lage bijtelling? Met een zogenoemde youngtimer kan het! Nu youngtimers steeds populairder worden, groeit het occasionaanbod gestaag. Maar wat is nu precies een youngtimer? En wat zijn populaire modellen? In dit blog leggen we alles uit over youngtimers!

Gebruik je een zakelijk aangeschafte auto ook privé, dan betaal je bijtelling. Elke maand moet je dus een percentage van de cataloguswaarde afdragen aan de Belastingdienst. In 2019 is dat 4 procent voor een volledig elektrisch aangedreven auto en 22 procent voor alle overige auto’s. Een aantrekkelijk alternatief is de youngtimer: een auto van minimaal vijftien jaar oud, waarvoor je 35 procent over de dagwaarde moet bijtellen. Youngtimers worden steeds populairder omdat vijftien jaar oude auto’s steeds veiliger en betrouwbaarder blijken te zijn.

Marge-auto of BTW-auto?

Kostte je youngtimer in 2004 70.000 euro en heb je hem nu voor 10.000 euro gekocht, dan tel je bij over 10.000 euro. Let er wel op of de auto een ‘marge-auto’ of een ‘BTW-auto’ is. Een BTW-auto is nieuw zakelijk aanschaft. Wanneer een particulier die dan gebruikt koopt, gaat hij vanaf de aankoop als marge-auto door het leven. Op een marge-auto die vervolgens weer zakelijk als youngtimer wordt aangeschaft, is de BTW niet terug te vorderen bij de Belastingdienst. Bij een BTW-auto kan dat dus wel. Een youngtimer is nagenoeg altijd een marge-auto.

Wil je de zakelijk aangeschafte marge-auto ook privé gebruiken, dan moet je elk jaar 1,5 procent van de cataloguswaarde als BTW voor privégebruik verrekenen in de laatste belastingaangifte. Meer informatie over het verrekenen van de BTW vind je op de website van de Belastingdienst.

Duitse youngtimers in trek

Als youngtimer blijken vooral Duitse auto’s erg in trek. Op viaBOVAG.nl zijn diverse aantrekkelijke exemplaren te vinden van de Audi A4 en A6, Mercedes-Benz C- en E-klasse en de BMW 3- en 5-serie. Ook Zweedse auto’s als de Volvo V70 en Saab 9-5 zijn in trek. Het voordeel van de youngtimer-regeling is dat je volledige keuzevrijheid hebt.

Zijn er dan ook nadelen? Ja, veiligheidssystemen en technologieën als navigatie en verlichting zijn vaak net wat minder geavanceerd dan van moderne auto’s. Verder kun je bij een vijftien jaar oude auto tegen extra onderhoudskosten aanlopen, dus houd ook daar altijd rekening mee. Bedenk je overigens ook dat je met een youngtimer met oudere dieselmotor steeds minder milieuzones in mag.

Zorgeloos youngtimer rijden met BOVAG Garantie

Onder het aanbod youngtimers zijn ook veel importauto’s. Let er altijd op dat de kilometerstand klopt, dat alle functies werken en dat de auto een waterdichte onderhoudshistorie heeft. Koop het liefste een auto met BOVAG Garantie, zodat je zorgeloos kunt rijden.

Audi A6 Youngtimer

Audi A6

Mercedes-Benz - E-klasse Youngtimer

Mercedes-Benz E-Klasse

Bekijk het aanbod auto's

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

LinkedIn foto Robert Veltkamp