Mountainbiken: ontdek Nederland offroad

Geschreven door Marleen Miltenburg op dinsdag 5 april 2022
De leestijd is ongeveer 2 min

Met een mountainbike ontdek je nieuwe paden. Zeker wanneer je offroad gaat fietsen, dan is een mountainbike de meest geschikte fiets waarmee je op een comfortabele manier in moeilijk begaanbaar, bosrijke gebieden of in heuvelachtige terreinen kunt fietsen. Daarbij vangen de dikke banden en de vering de schokken gedeeltelijk voor je op.

Mountainbiken in Nederland

Mountainbiken Veluwe

In Nederland zijn maar liefst 250 vaste, uitgepijlde ATB-routes. Vooral de Achterhoek, Drenthe, het zuiden van Limburg en de Utrechtse Heuvelrug profileren zich als aantrekkelijke regio’s om te mountainbiken. Andere populaire gebieden om te mountainbiken in Nederland zijn bijvoorbeeld de Veluwe, maar ook rondom Bergen op Zoom, Noordwijk en in het Noord-Hollandse Schoorl vind je fraai aangelegde routes. Hou er rekening mee dat je voor een aantal van deze ATB-routes in het bezit moet zijn van een vergunning. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Utrechtse Heuvelrug, Montferland, de Loonse en Drunense Duinen en op de Veluwe, bij de Posbank.

Mountainbiken Valkenburg

In het zuiden van Limburg vind je een groot aantal ATB-routes, die flink wat hoogtemeters bevatten. Hou er rekening mee dat je soms wandelpaden kruist. Zeker op zonnige en droge dagen is het druk op de wegen in die regio, de mountainbikeroutes bieden je dan meer rust. Een uitstapje naar de Ardennen is bovendien zo gemaakt; bekende mountainbike startpunten zijn Malmedy en Houffalize. En heb je wel eens van grot mountainbiken gehoord? Een unieke ervaring waarbij je door de mergelgangen rond Valkenburg fietst. Uiteraard met een lamp en onder begeleiding van een professionele gids die de weg goed kent.

Starten met mountainbiken

Ben je onlangs gestart met mountainbiken? Waarschijnlijk kun je al goed fietsen, maar fietsen op een mountainbike op een hobbelige ondergrond is toch iets anders. Daarvoor kun je technieklessen volgen bij start2bike. Je leert schakelen, remmen, bochten nemen en klimmen en dalen.

Benodigdheden mountainbiken

Bij het mountainbiken krijgt je ATB de nodige klappen te verduren. Ook rij je vaak over onverharde, ruwe terreinen. Zorg er daarom voor dat je altijd een aantal reserveonderdelen bij je hebt, zoals een binnenband, een pomp of een C02-patroon, plakmiddelen, een kettingschakel, een gereedschapssetje en een reservepad, dat is de unieke hanger achteraan je frame waaraan je achterderailleur gemonteerd zit. Lijkt het je leuk om te starten met mountainbiken, maar heb je nog geen ATB? Op heel veel punten in Nederland kun je er één huren. Denk daarbij ook aan een helm. En heb je de smaak te pakken? Bekijk dan het aanbod van populaire modellen mountainbikes op viaBOVAG.nl.

Nieuwe moutainbikesTweedehands mountainbikes

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.