Motor2 min

Motorscooter kopen? Hier moet je op letten

Het aanbod van motorscooters is zeer uitgebreid. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen en het gemak. Een motorscooter is wendbaar en in de stad kun je hem op veel plekken makkelijk parkeren. Ook voor woon-werkverkeer is dit vervoermiddel het overwegen waard.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

motorscooter
Motorscooter kopen? Hier moet je op letten

Een motorscooter  is handzaam en makkelijk door de file te laveren. Schakelen is niet nodig. Gewoon gas geven en de automatische CVT-transmissie doet de rest. Scooters zijn ook populair omdat je goed beschermd tegen wind achter de kuip en ruit zit. En ze zijn praktisch. Onder het zadel kun je met gemak je helm kwijt, soms zelfs twee helmen. Verder zijn er vaak nog kleine opbergvakken in de kuip te vinden.

Motorscooters zijn er in diverse maten en van licht tot zwaar. Een motorrijbewijs is wel vereist om ermee te mogen rijden. Op enkele motorscooters, zoals de Piaggio MP3  of Yamaha Tricity , mag je met een autorijbewijs, mits je dat hebt behaald vóór 19 januari 2013. Deze driewielige motorscooters zijn door de dubbele voorwielen extra stabiel, wat vooral blijkt op hobbelig wegdek en in bochten.

Tweedehands Peugeot, Vespa, Yamaha scooter kopen

De Yamaha TMAX  is een van de zware motorscooters, evenals de Suzuki Burgman  650, de Honda X-ADV  of de BMW C 650 GT. Het gaat om scooters met sterke tweecilinder blokken onder het plaatwerk die veelal meer dan 45 pk vermogen leveren. De TMAX is samen met de Burgman een oudgediende in dit genre. Ze draaien al bijna twintig jaar mee. Het aanbod van tweedehands motorscooters van deze merken is fors. Dat geldt ook voor de motorscooters van Vespa . Dit Italiaanse merk is een scootermerk pur sang. Het aanbod bestaat vooral uit lichter gemotoriseerde scooters van 125 en 300 cc. Bij de Vespa GTS  is te kiezen uit twee motortypes, de reeds bestaande 125 cc ééncilinder en de nieuwere 300 HPE (High Performance Engine). De 50 cc Peugeot Kisbee is erg populair voor stadsgebruik. In Nederland zijn verder de Peugeot motorscooters Django, Speedfight4 en Metropolis te koop.

Tweedehands Piaggio scooter, Honda

Piaggio  levert de MP3 motorscooter overigens in verschillende varianten. Er is keuze uit een MP3 300 HPE, MP3 350 en MP3 500 HPE. De dubbele voorwielen zorgen voor extra grip, waardoor bochten met meer vertrouwen zijn te nemen. Dat merk je vooral op wegdek met straatklinkers en bij ijzeren putdeksels. Wachtend voor een stoplicht hoef je de voeten niet aan de grond te zetten dankzij de automatische vergrendeling op de kantelende voorwielen. Bij gas geven ontgrendelt het systeem direct.

Honda  is al jaren actief in het segment van motorscooters, onder meer met de Forza 300 . De carrière van dit model begon al in 2000. Sindsdien kreeg de Honda Forza 300 diverse updates (2004 een CVT, in 2005 ABS-remmen, langere wielbasis in 2018, etc.). Voor 2020 is de Forza 300 flink gewijzigd. Ten opzichte van het 2017-model is hij korter en levert hij meer power. De 279 cc eencilinder levert 25 pk en is erg zuinig. Een verbruik van 1 op 30 is haalbaar.