Motor2 min

De mooiste motorroutes in Nederland

Zin in een dagje toeren met je motorfiets. Dat kan prima in Nederland en het is nog leuk ook. Want waarom zou je naar de Belgische Ardennen of de Eifel in Duitsland rijden als er in eigen land nog genoeg te ontdekken valt?

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

motor
De mooiste motorroutes in Nederland

Zin in een dagje toeren met je motorfiets. Dat kan prima in Nederland en het is nog leuk ook. Want waarom zou je naar de Belgische Ardennen of de Eifel in Duitsland rijden als er in eigen land nog genoeg te ontdekken valt?

De mooiste motorroutes in Nederland zijn vooral te vinden op en rond de Veluwe, in de Achterhoek en in Noord-Brabant. Natuurlijk scoort ook het rivierengebied hoog als het gaat om toeren met de motor over slingerende dijkwegen. De drukte is op mooie dagen daar zo groot, dat een aantal gemeenten deze dijken heeft afgesloten voor motorfietsen, althans voor de weekenden.

Voor rustiger en toch waterrijke gebieden kun je beter kijken naar het Groene Hart, Noord-Holland of Friesland. Een rondje IJsselmeer is de ultieme dijkenrit. Als je slim bent, plan je er een overnachting in. Want in een keer het meer rond kost je een hele dag sturen.

Zeeland is een andere provincie voor rust en mooie motorroutes met daarin slingerende dijkwegen. In de zomer kan het druk zijn bij de stranden aan de westkant van de Zeeuwse eilanden, zoals Renesse. Grote delen van Zeeland bieden wel wegen met weinig verkeer, waar het heerlijke toeren is met de motor.

Gratis motorroutes in Nederland

Op internet zijn talrijke sites te vinden waar je motorroutes gratis kunt downloaden en invoeren in motorfietsnavigatiesystemen, zoals die van Garmin. Dat is superhandig, omdat je dan niet zelf een route hoeft samen te stellen. Er zijn navigatiesystemen, zoals de Tom Tom Rider, waarbij je kunt kiezen om alleen via afgelegen B-wegen naar de ingevoerde bestemming te rijden. Een afstand van 50 kilometer kan een prachtige tocht opleveren van twee uur over wegen waarvan je het bestaan niet wist.

Motorroutes in Brabant

Een leuke motorroute in Brabant vind je in de omgeving van Steenbergen, Roosendaal en Bergen op Zoom, getiteld de 7 heerlijkheden. Een alternatief is de 5 uurtjes van Boxtel. Dan doorkruis je een groot deel van de provincie en leg je een afstand van meer dan 200 kilometer af.

Als motorrijder zal de Veluwe op je lijst met favorieten staan. Het is het grootste aaneengesloten bosgebied in ons land waar je heerlijk kunt toeren en genieten van de omgeving. Op internet zijn veel routes te vinden, waarvan sommigen ook de Posbank bij Arnhem aandoen. Houd er rekening mee dat het hier in het weekend erg druk kan zijn.

Zoek je toch de heuvels op? Dan is Zuid-Limburg de beste optie. Het is een stukje buitenland in Nederland. Het is het meest heuvelachtige gebied in ons land met talrijke bochtige wegen en gemoedelijk ogende dorpen. Hard rijden is hier zonde, want dan heb je geen tijd om van de omgeving te genieten.