Met de auto op vakantie, wat is de ideale vakantieauto?

Geschreven door Robert Veltkamp op woensdag 24 april 2019
Dit artikel is op 17-05-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 4 min

Met de auto op vakantie gaan, dat doen we graag. Maar wat maakt een auto nu tot de ideale vakantieauto en hoe stoom je je auto klaar voor een roadtrip? Hier lees je alles over het ideale vervoermiddel voor een autovakantie.

Wat is de ideale vakantieauto

De auto is nog altijd met afstand het populairste vervoermiddel voor de vakantie, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Onze auto’s brengen ons dus niet alleen van huis naar kantoor en weer terug, maar ook naar de Franse zon, de Noorse fjorden en de skipistes in Oostenrijk. Kortom: we doen heel Europa aan en verwachten dus heel wat van onze auto.

Waaraan voldoet een goede vakantieauto?

Welke vakantieauto voor jou de juiste is, hangt af van een aantal factoren. Wanneer je alleen of met z’n tweeën reist, zijn de eisen heel anders dan als je met z’n vieren bent. Tijdens een vakantie neem je doorgaans meer bagage mee dan normaal en dan is een auto met grote kofferbak wel prettig.

Ook als je geen stationwagen of SUV koopt, is het handig om van tevoren na te denken over het praktische gebruiksgemak. Controleer bij aanschaf van een auto bijvoorbeeld of de achterbank kan worden omgeklapt voor extra bagageruimte. Dit lijkt misschien standaard, maar dat is niet bij elk model het geval.

Met dakkoffer of fietsendrager op vakantie

Kies je voor een compactere auto, dan is wat extra ruimte tijdens de vakantie best prettig. Daarom is het handig als jouw auto bevestigingspunten heeft voor dakdragers. Hierop kun je bijvoorbeeld een dakkoffer of een fietsenrek plaatsen. Een stationwagen of SUV is vaak voorzien van dakrails waarop die dragers gemonteerd kunnen worden, maar ook op veel hatchbacks en sedans kunnen dakdragers gemonteerd worden.

Fietsendrager of caravantrekker

Een handig middel om je auto multi-inzetbaar te maken is een trekhaak. Wil je een aanhanger of caravan trekken, controleer dan of het maximale gewicht dat de auto mag trekken hoog genoeg is voor het gewicht van jouw aanhanger. Wil je graag een fietsenrek achterop zetten, controleer dan vooral de toegestane kogeldruk. Vooral elektrische fietsen zijn vrij zwaar en drukken daardoor sterk op de achterzijde van de auto. In dit artikel lees je alles over de ideale caravantrekker.

Auto voor de zomervakantie

De ideale auto voor de zomervakantie is in ieder geval uitgerust met een goed werkende airco. Met zomerse buitentemperaturen kan de temperatuur in de auto immers sterk oplopen. In nieuwe auto’s is airco vaak gemeengoed, maar in kleinere modellen nog niet altijd standaard. Dat geldt ook voor occasions. Selecteer dus altijd de optie ‘airco’ in je zoektocht naar een auto voor de zomervakantie.

Controleer de werking van een airco voordat je op vakantie gaat

De aanwezigheid van een airco zegt niet alles, hij moet het ook nog doen. Controleer tijdens de proefrit of de lucht uit de airco echt ijskoud is. Als je twijfelt over de werking van de airco, dan is die waarschijnlijk niet goed genoeg. Maak het mogelijke gebrek dan kenbaar bij de verkoper. Is de auto al in jouw bezit, dan is een bezoekje aan de dealer of airco-specialist aan te raden. Vaak is bijvullen van het systeem met koudemiddel de oplossing.

Auto voor de wintersport

De ideale auto voor de zomervakantie is niet per definitie ook de beste auto voor de wintersport. In grote lijnen komen de benodigde kwaliteiten wel overeen: ruimte en betrouwbaarheid zijn voor beide typen autoreis van belang.

Toch is er ook een aantal praktische verschillen. Zo maak je met mooie lichtmetalen wielen weliswaar de blits op de camping, maar in wintersportgebieden zijn ze alleen maar lastig. Je loopt het risico ze te beschadigen bij het omleggen van de sneeuwkettingen, als die er sowieso al omheen passen. Controleer dus altijd voor vertrek of jouw auto geschikt is voor sneeuwkettingen.

Winterbanden voor de vakantieauto

Wanneer je de wintersportgebieden opzoekt of door landen als Duitsland reist, zijn winterbanden verplicht. Winterbanden presteren beter op gladde ondergronden als sneeuw en ijs. Je herkent deze banden aan het symbool van een driepuntige ‘berg’ met een sneeuwvlok erin. Eventueel heeft de band ook het kenmerk ‘M+S’, wat staat voor Mud + Snow. Let op: het kenmerk M+S zonder sneeuwvloksymbool is niet voldoende om een band als winterband te kwalificeren. Vierseizoenenbanden met het sneeuwvloksymbool zijn officieel erkend als winterband en daarom ook toegestaan.

Op wintersport met vierwielaandrijving

De allerfijnste wintersportauto’s zijn voorzien van vierwielaandrijving. Het liefst van permanente vierwielaandrijving of een systeem dat de extra wielen inschakelt zodra gripverlies optreedt.

Vakantieauto’s voor een roadtrip

Ga je op vakantie, maar is de reis eigenlijk je bestemming? Denk dan eens aan een leuke cabriolet of roadster! Met zo’n auto geniet je optimaal van het vakantiegevoel. Neem van ons aan: de reis voelt veel specialer met de zon op je gezicht.

Ook al kan het dak eraf, een cabrio met airco is toch wel zo fijn. Stel dat je in de file belandt en de zon blijft branden, dan sluit je simpelweg de kap en zit je er toch nog comfortabel bij. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de mee te nemen bagage. Vooral tweezitsroadsters zijn vaak relatief krap, waardoor niet-essentiële spullen al snel thuis moeten blijven. Een vierzitscabrio is op dat gebied veel praktischer – daarbij kan ook de achterbank dienen als bagageruimte.

Kies je ideale vakantie-auto

Wij hebben alvast wat werk voor je gedaan. Onderstaande links verwijzen je naar de ideale vakantieauto’s!

Bekijk het aanbod auto's

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

LinkedIn foto Robert Veltkamp