Manieren om jouw auto te financieren

Geschreven door Marleen Miltenburg op woensdag 26 augustus 2020
Dit artikel is op 24-05-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Yes, je hebt de auto van je dromen gevonden! Nu wil je deze auto natuurlijk aanschaffen, maar je hebt niet genoeg geld om dat te kunnen doen. Of je hebt het geld wel, maar houdt dit liever apart voor andere dingen. Welke manieren zijn er dan om de auto te financieren?

Er zijn meerdere manieren om een auto te financieren. Bedenk wel dat een lening afgelost moet worden. Je betaalt elke maand een geldbedrag dat uit aflossing en rente bestaat. Aan het einde van de rit heb je dus meer betaald dan de aanschafprijs, namelijk ook de rente. Toch iets om rekening mee te houden. Voordat je je verdiept in verschillende financieringsmogelijkheden, bepaal je eerst globaal het bedrag dat je per maand kunt missen. Houd er hierbij rekening mee dat je persoonlijke situatie in de toekomst kan veranderen. Als je bijvoorbeeld gaat verhuizen of trouwen.

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening ben je direct eigenaar van de auto en weet je van tevoren hoeveel deze gaat kosten. Voor een persoonlijke lening geldt een vaste looptijd en een vast rentepercentage. Je krijgt het leenbedrag in één keer uitbetaald en begint daarna met aflossen. Bij de meeste kredietverstrekkers kun je terecht voor een lening vanaf € 5.000,-. In het algemeen kun je maximaal € 75.000,- lenen. De rente ligt meestal tussen 5 en 12%. De looptijd varieert van enkele tot 120 maanden. Een persoonlijke lening biedt zekerheid doordat van tevoren alles vaststaat. Let op: tussentijds extra aflossen is mogelijk. Het verschilt echter per aanbieder of hier kosten aan verbonden zijn.

Huurkoop auto

Huurkoop is ook een manier om jouw nieuwe auto te financieren. Ook huurkoop is een kredietvorm. Bij huurkoop bepaal je zelf welk bedrag je nodig hebt om de auto te kopen. Dit leenbedrag kun je bepalen door het verschil uit te rekenen tussen de prijs van de auto en het bedrag dat je zelf inlegt. Het leenbedrag betaal je terug binnen een vaste looptijd tegen een vast rentepercentage. Zodra je de laatste maandtermijn betaald hebt en daarmee de lening in zijn totaal hebt afgelost, is de auto volledig van jou en ben je de eigenaar van de auto.

Slottermijn huurkoop

Een extra mogelijkheid die huurkoop biedt ten opzichte van andere leningen is het afsluiten van een slottermijn. Bij het afspreken van een slottermijn betaal je een lager maandbedrag gedurende de looptijd. Je lost in dit geval tijdens de looptijd namelijk niet het hele leenbedrag af, maar blijft er een bedrag openstaan aan het einde van de looptijd (de slottermijn). Dit bedrag betaal je aan het eind van je looptijd, tegelijk met het laatste maandbedrag. De hoogte van een slottermijn is gemaximeerd.

Doorlopend krediet

Een andere manier om een auto te financieren, is het afsluiten van een doorlopend krediet. Bij deze lening zijn de looptijd en het rentepercentage variabel. Je hoeft het leenbedrag niet in één keer op te nemen. Je spreekt een limiet af tussen de € 5.000,- en € 75.000,- en kunt geld opnemen en aflossen wanneer je wilt. En je betaalt alleen rente over het geleende bedrag. Let op: het rentepercentage van een doorlopend krediet kan tussentijds wijzigen. Wel ligt het percentage vaak lager dan bij een persoonlijke lening. Als je eerder wilt aflossen, krijg je geen boete. Je moet wel wat sterker in je schoenen staan dan bij een persoonlijke lening. Omdat je telkens opnieuw geld kan opnemen, geef je ongemerkt steeds meer geld uit. En daardoor duurt de lening langer.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.