Kampeervoertuig2 min

Kies je voor een luifel of voortent voor je caravan?

Wanneer je op pad gaat met je caravan, dan is een voortent of een luifel een waardevolle aanvulling. Je krijgt er meer leefruimte door, je zit droog en hebt minder last van de wind en je hebt schaduw wanneer de zon de hele dag schijnt. Wanneer kies je voor een luifel en wanneer voor een voortent? In dit artikel leggen we je de verschillen uit.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

caravan
Kies je voor een luifel of voortent voor je caravan?

Gebruik van een luifel of voortent

Om de keuze te maken tussen een luifel of een voortent voor je caravan is het belangrijk dat je vooraf bedenkt waarvoor je deze wilt gaan gebruiken. Zet je je caravan voor een langere periode op dezelfde plek? Dan is een voortent het meest geschikt. Bekende merken voortenten zijn Isabelle, Brand, Ten Cate, Unico en Doréma.Ga je meerdere keren per jaar op pad of wil je rondtrekken? Dan is een luifel voor de caravan een logische keuze. Het gewicht is lager dan bij een voortent, je zet deze snel en eenvoudig aan je caravan en een luifel neemt nauwelijks ruimte in beslag. Je hebt bij een luifel de keuze uit twee systemen: een zakluifel zit in een hoes en bevestig je aan de voortentrail van je caravan. Een cassetteluifel zit vast aan je caravan en draai je met een slinger uit. Bekende merken luifels zijn Brand, Freestyle, Isabella en Ventura.Van een voortent kun je ook een luifel maken. De meeste voortenten hebben namelijk inritsbare zijwanden en één of twee voorwanden.

Seizoenstent: voor alle weersinvloeden

Een seizoenstent voor bij je caravan is speciaal gemaakt om het hele jaar of seizoen te gebruiken. Deze voortenten zijn gemaakt van stevig materiaal waarbij de buitenkant pvc-gecoat is. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen weersinvloeden zoals zon, regen en wind. Deze seizoenstenten zijn vaak iets dieper, waardoor je meer oppervlak tot je beschikking hebt. Hou er wel rekening mee dat seizoenstenten zwaarder zijn, waardoor ze minder geschikt zijn om mee rond te trekken.Wil je ook in de winter gebruikmaken van een voortent? Weet dan dat er speciale deeltenten voor de koudere maanden aangeboden worden. Deze kleiner dan een normale voortent, waardoor ze een deel van de caravan afdekken. Bij zo’n deeltent worden meer dakliggers gebruikt, waardoor er een flink pak sneeuw op kan liggen, zonder dat de tentstokken het begeven.

Opzetgemak bij een luifel of voortent

Tegenwoordig is het redelijk eenvoudig om een voortent snel en gemakkelijk op te zetten. Hierbij heb je keuze uit traditionele frames die uit drie delen bestaan, maar je kunt ook kiezen voor een voortent met een gebogen frame. Nog sneller zet je een voortent op met een opblaasbaar frame. Deze opblaasbare tent heeft geen tentstokken, maar luchtbuizen die bovendien licht van gewicht zijn.Met een automatische pomp of een handpomp blaas je een tent binnen een paar minuten op voor gebruik. Ook voor luifels bestaan opblaasbare varianten, waarbij je ook nog voor bijpassende zijwanden kunt kiezen. Op deze manier heb je nog meer keuze wanneer je twijfelt tussen een voortent of een luifel.Bekijk hier het aanbod caravans met luifel en of voortent.

Bekijk alle caravans