Kan ik een auto leasen?

Geschreven door Robert Veltkamp op woensdag 12 februari 2020
Dit artikel is op 10-03-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Voor een vast bedrag per maand in een nieuwe auto rijden. Het klinkt ideaal, maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het leasen van een auto?

Graag in een nieuwe auto rijden, maar zijn de financiële middelen niet toereikend voor een aankoop? Dan is leasen een populair alternatief voor koop. Hierbij sluit je voor een bepaalde periode een leasecontract bij bijvoorbeeld een autobedrijf of leasemaatschappij af. In dat leasecontract zijn onder meer de looptijd van de huur, het maandelijkse leasebedrag dat je voor de auto betaalt en het maximaal aantal kilometers dat je zonder extra kosten per jaar mag rijden, opgenomen. Aan het einde van de looptijd lever je de auto in.

Wanneer mag je een auto leasen? En hoe werkt leasen van een auto?

Bij het leasen van een auto wordt vaak gesproken over operational lease, financial lease en private lease.

Financial lease is eigenlijk geen leasen, maar een chique benaming voor financieren, waarbij je de auto als het ware afkoopt. Tijdens de contractduur ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, de verzekering, de motorrijtuigenbelasting en de brandstof (economisch eigenaar). Na het voldoen van de laatste betaling ben je volledig (economisch én juridisch) eigenaar van de auto.

Bij operational lease gaat iemand een soort huurcontract met een leasemaatschappij aan, waardoor hij of zij geen officieel eigenaar van de auto wordt. In het contract zijn onder andere de looptijd, de maximale kilometrage per jaar, de verzekering en eventueel aanvullende opties opgenomen. De leaseverstrekker blijft de eigenaar van de auto; ook als de leaseperiode voorbij is. De contractant levert de auto bij de leasemaatschappij in en is vrij om te gaan.

Met operational lease is er minder kans op onverwachte kosten. Verzekering, motorrijtuigenbelasting en onderhoud zijn inbegrepen. De brandstof dient de contractant zelf te betalen, al zijn er ook leasemaatschappijen die leaseconstructies inclusief brandstofpas aanbieden.

Private Lease

Voor particulieren is er ook een leasevorm: private lease. En dat wordt steeds populairder.

Volgens leasebranchevereniging VNA kozen in 2018 150.000 consumenten voor private lease. Er zijn veel gelijkenissen met operational lease. Je sluit een leasecontract met bijvoorbeeld een leasemaatschappij of autobedrijf af en betaalt maandelijks een bedrag voor het gebruik van de auto. Bij het maandbedrag zijn de verzekering, het onderhoud en de motorrijtuigenbelasting inbegrepen. Het huurcontract vermeldt onder meer de looptijd en de maximale kilometrage.

Of je een auto kunt leasen is dus geheel afhankelijk van de leasevorm. Ben je in loondienst, dan is het mogelijk dat de werkgever een leaseauto aanbiedt. De grootte, looptijd en hoogte van het maandbedrag zijn per situatie verschillend. Wil je als particulier een auto leasen, dan is dat geheel afhankelijk van je financiële situatie. Omdat je in het geval van leasen een maandelijkse betaalverplichting aangaat, wordt het leasecontract bij Stichting BKR geregistreerd. Dit kan invloed hebben op toekomstig krediet zoals een hypotheek.

Wat kost een lease auto?

De kostprijs van een leaseauto is geheel afhankelijk van diverse factoren:

  • Het type auto

  • De restwaarde

  • De gekozen opties

  • De looptijd

  • Aantal kilometers per jaar

  • Eventuele aanvullende verzekeringen

  • Accessoires zoals bijvoorbeeld winterbanden

Voorkom hoge private lease kosten

Over het algemeen zijn de auto’s uit het A-segment voor zowel particulieren als zakelijk rijders het voordeligst, maar verkijk je niet op de kosten.

De lage prijs waarmee leasemaatschappijen en autofabrikanten adverteren baseren zij vaak op een looptijd van 60 maanden en 10.000 kilometer per jaar. Rijd je meer kilometers per jaar of wil je een kortere looptijd? Dan kan de maandelijkse prijs met honderden euro’s oplopen.

Meer weten over de aanschaf van een auto? Lees dan onze blogs over SUV’s of de aanschaf van een auto. Of bekijk hier het aanbod van alle auto's op viaBOVAG.nl.

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

LinkedIn foto Robert Veltkamp