Hoeveel is mijn auto waard?

Geschreven door Marleen Miltenburg op vrijdag 19 februari 2021
Dit artikel is op 19-07-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Op de vraag ‘hoeveel is mijn auto waard?’ is niet een-twee-drie een antwoord te geven. Want hebben we het over de dagwaarde, cataloguswaarde, inruilwaarde of misschien toch de fiscale waarde van je auto? Nadat je dit blog gelezen hebt, weet je het onderscheid en weet je waar je het antwoord kunt vinden op de vraag ‘hoeveel is mijn auto waard?’

Wat betekent dagwaarde auto? En hoe wordt deze berekend?

Er zijn veel aspecten die de waarde van je auto bepalen, bijvoorbeeld de dagwaarde of de inruilwaarde van je auto. Natuurlijk het merk en model van je auto. Een premium auto als een Mercedes-Benz is na een aantal jaar op de weg te hebben gereden over het algemeen meer waard dan een auto van een budgetmerk als Dacia. Hebben we in beide gevallen met een Mercedes-Benz te maken, dan is een heel luxe uitgevoerde cabriolet meestal meer waard dan een gangbaarder model als een 4-deurs sedan.

Ook de leeftijd van je auto speelt een belangrijke rol, evenals de kilometerstand van de auto. Een jonge auto met weinig kilometers levert nu eenmaal meer geld op dan een ouder exemplaar die al drie keer de wereld rond is geweest. En ook de staat waarin de auto verkeert, telt mee. Een auto met veel krassen en butsen zal een lagere waarde hebben dan een exemplaar waarvan het lijkt alsof ie zo de showroom uit is gereden.

Heeft je auto altijd keurig zijn onderhoud gehad? Dan heeft dat een positieve invloed op de waarde van je auto. Vooral als dat onderhoud altijd is gedaan door een officiële merkdealer en je al het bewijs hiervan bewaard hebt.

Werkelijke waarde van de auto berekenen

Wie de werkelijke waarde van zijn auto wil berekenen, heeft het in veel gevallen over de dagwaarde of inruilwaarde van zijn auto. Door op viaBOVAG.nl het kenteken en de (geschatte) kilometerstand van je auto in te vullen, kom je snel en eenvoudig achter de werkelijke waarde van de auto. Maar let op: de opgegeven waarde is altijd een indicatie. De inruilwaardetool ziet bijvoorbeeld niet of je auto parkeerschade heeft. En welke accessoires er op je auto zitten. Desondanks krijg je een goed idee van de werkelijke waarde van je auto.

Dagwaarde, cataloguswaarde, inruilwaarde en fiscale waarde van je auto

Wat is het verschil tussen de dagwaarde, cataloguswaarde, inruilwaarde en fiscale waarde van je auto? De dagwaarde is het bedrag dat je auto vandaag waard is. Of het bedrag dat je auto waard was vlak voor een schadegeval of diefstal – dit wil je verzekering altijd weten zodra hier sprake van is. De inruilwaarde is – de naam zegt het al – de waarde die een autobedrijf geeft op het moment dat je daar je auto wilt inruilen.

De cataloguswaarde is de prijs waarvoor je auto nieuw te koop is, zeg maar de consumentenadviesprijs. De fiscale waarde is hierop gebaseerd en met name interessant voor leaserijders, omdat de zakelijke bijtelling over de fiscale waarde wordt berekend. Het is de netto-catalogusprijs inclusief fabrieksopties die berekend is vóórdat de auto op kenteken staat, inclusief btw en bpm. De kosten voor het rijklaar maken zitten hier dus niet bij. Bij de catalogusprijs is dit wel het geval. De fiscale waarde is dan ook lager dan de catalogusprijs.

Nu weet je het onderscheid tussen dagwaarde, cataloguswaarde, inruilwaarde en fiscale waarde. En hoe je de werkelijke waarde van je auto kunt berekenen. Bereken de inruilwaarde van je auto op viaBOVAG.nl.

Bereken inruilwaarde

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.