Hoe vind je de elektrische fiets die bij jou past?

Geschreven door Marleen Miltenburg op dinsdag 6 april 2021
Dit artikel is op 19-07-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 8 min

Wanneer je een elektrische fiets wilt kopen, dan heb je de keuze uit veel verschillende modellen. In dit artikel lees je hoe je de juiste nieuwe of gebruikte e-bike selecteert.

Met een elektrische fiets krijg je een duwtje in de rug. Inmiddels is meer dan 50% van alle verkochte fietsen in Nederland elektrisch. Waar moet je nu op letten bij de aankoop van een nieuwe of een gebruikte elektrische fiets? En wat betekenen begrippen als capaciteit, vermogen en actieradius? In dit artikel lees je hoe je jouw ideale elektrische fiets uitzoekt en waar je op moet letten.

Met een e-bike combineer je jouw spierkracht met de elektrische energie die in de accu zit opgeslagen. Dankzij een e-set krijg je trapondersteuning tot een snelheid van zo’n 25 kilometer per uur. Zo’ e-set bestaat uit de motor, een accu en een display dat op je stuur zit. Wanneer je een nieuwe of een tweedehands elektrische fiets gaat kopen, dan heb je de keuze uit verschillende modellen die ieder hun eigen specifieke gebruikstoepassing hebben. Hieronder vind je de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen voordat je op zoek gaat naar een e-bike.

Waar ga je de elektrische fiets voor gebruiken?

Wanneer je een nieuwe of een tweedehands elektrische fiets wilt gaan kopen, dan is het handig dat je vooraf goed weet waar je naar op zoek gaat. Wil je een e-bike voor in de stad of om lange afstanden te fietsen? Wil je kinderen of bagage meenemen? En fiets je vaak met tegenwind of in de heuvels?

  • woon-werkverkeer: vooral grote afstanden, dagelijks gebruik

  • recreatief gebruik: vooral langere ritten, regelmatig gebruik

  • korte ritten: vooral korte afstanden, regelmatig gebruik

  • kindervervoer: vooral functioneel, regelmatig gebruik

  • sportief gebruik: vooral e-mountainbike of e-racefiets

  • schoolgebruik: vooral degelijk, dagelijks gebruik

Welk budget wil je besteden aan een elektrische fiets?

Er is voor ieder budget een e-bike. Kies je voor een nieuwe elektrische fiets? Dan beginnen de prijzen voor een kwalitatieve, veilige e-bike bij 1.500 euro. Een gebruikte e-bike is vaak goedkoper. De kostprijs van een e-bike wordt bepaald door het motortype, de capaciteit van de accu, de stabiliteit van het frame, de kwaliteit van afgemonteerde onderdelen en de status van het merk, inclusief de garantie en service.

Ondersteuning tot 25 km/u of 45 km/u

Een elektrische fiets geeft tot maximaal 25 km/u ondersteuning. Wanneer je sneller wilt fietsen, dan moet je dat doen zonder ondersteuning. Wil je vaak harder kunnen fietsen met ondersteuning? Kies dan voor een speed pedelec. Deze kunnen snelheden tot maar liefst 45 km/u bereiken. Omdat dit type e-bike valt onder de categorie bromfietsen, heb je een kenteken nodig en ben je verplicht om een helm te dragen. Geen brommerhelm, want tegenwoordig zijn er veilige kleinere, lichtgewicht helmen die speciaal zijn ontworpen voor het veilig kunnen rijden met een speed pedelec.

De actieradius van een e-bike

Elke e-bike heeft een accu, maar tussen deze accu’s zitten grote verschillen. Hoe groter het vermogen, hoe groter de actieradius. De actieradius betekent hoeveel kilometer je kunt rijden op een volle accu. Dus heeft een accu meer vermogen? Dan kun je meer kilometers afleggen zonder tussentijds op te hoeven laden. Maar niet alleen de capaciteit van de accu is bepalend hoe ver je kunt fietsen, ook de temperatuur, de ondergrond, de mate van ondersteuning, het terrein en de wind en de bandenspanning zijn belangrijke factoren. Twijfel je over het aantal kilometers? Kies dan voor een grotere actieradius. Fabrikanten geven namelijk ook het maximaal aantal kilometers op, waarbij ze uitgaan van ideale omstandigheden. De actieradius van elektrische fietsen liggen tussen de 25 en de 120 kilometer, wanneer je van gemiddelde omstandigheden uitgaat.


Begrippen bij e-sets: Koppel – De kracht van de elektromotor in Nm Capaciteit accu - Het totale vermogen voor het afgeven van de trapondersteuning in Watt


De kracht van de e-bike motor

De kracht van de motor wordt uitgedrukt in het koppel, de waarde die hierbij gebruikt wordt is Newtonmeter (Nm). Hoe hoger het getal, hoe hoger het koppel. Heeft de e-bike een hoog koppel? Dan kun je makkelijk vanuit stilstand optrekken en kun je met een laag trapritme makkelijk fietsen.

Een elektrische fiets heeft sensoren die meten met welke snelheid je fietst en hoeveel kracht je daarbij zet. Door dit continu te meten geeft de motor ondersteuning bij het fietsen. Je kunt via het display op je stuur de elektrische fiets eenvoudig bedienen, waarbij je kunt aangeven hoeveel ondersteuning je wilt hebben tijdens het fietsen.

Plaats van de accu

De accu van een e-bike levert stroom aan de motor, zodat je gebruik kunt maken van trapondersteuning. Deze accu is vrij zwaar. Daarom is het belangrijk de positie van de accu goed af te stemmen met de positie van de motor. Een accu kan geplaatst worden onder de bagagedrager of op het frame. Bij voorkeur wordt de batterij ook zo laag mogelijk bevestigd op de fiets, zo krijg je een optimale stabiliteit. Accu’s zijn er in veel verschillende types en groottes, met elk hun eigen capaciteit, sterke punten en zwakke punten. Zo zijn er NiMh-accu’s, Li-Ion-accu’s, LiPo-accu’s en LifePo4-accu’s. Daarbij heb je ook de keuze tussen een vaste accu en een uitneembare. Een uitneembare accu kun je opladen waar je wilt, terwijl een vaste accu altijd in de fiets blijft tijdens het opladen.

Plaats van de motor

De motor van een e-bike kan op drie verschillende plekken zitten. Iedere plek heeft zijn eigen voor- en nadelen. De positie van de motor is erg belangrijk, want het is één van de zwaarste onderdelen van de e-bike. Het bepaalt mede waar de accu komt. Het is belangrijk dat het zwaartepunt in het midden van de fiets komt te liggen. Bij elektrische fietsen heb je de keuze uit drie verschillende aandrijfmogelijkheden. De meest gebruikte aandrijving is die met de middenmotor. Deze heeft een rotatiesensor en een snelheidssensor. Hierbij ligt het zwaartepunt dicht bij de grond, waardoor je een stabiele wegligging tijdens het fietsen hebt. De ondersteuning voelt natuurlijk aan. Een middenmotor heeft een naafversnelling met een dichte kettingkast.

De aandrijving met een voorwielmotor vind je vooral terug bij de goedkopere modellen, waarbij je het gevoel kunt krijgen dat de e-bike zwaarder stuurt. Een voorwielaandrijving maakt gebruik van een rotatiesensor, die ervoor zorgt dat je ondersteuning krijgt wanneer het wiel gaat draaien. Dit is niet altijd direct merkbaar. Bij de trapkrachtsensor van de middenmotor wordt ook gemeten hoeveel kracht je op de pedalen zet, hierdoor voel je een meer natuurlijke ondersteuning.

Tenslotte wordt een achterwielmotor vooral gebruikt bij bakfietsen en cargobikes, maar ook bij speed pedelecs die een hoge snelheid kunnen halen. Hierbij wordt altijd gebruik gemaakt van een e-bike met een derailleurversnelling. Met een achterwielmotor heb je het gevoel dat je en zetje in de ruk krijgt: de aandrijving zit op de plek waar jouw kracht ook naartoe gaat.

Drie typen versnellingen bij een e-bike

Bij het type versnelling voor een elektrische fiets heb je keuze uit drie verschillende typen: Derailleurversnelling, naafversnelling en een traploze versnelling. Bij een derailleurversnelling heb je 14 tot wel 30 versnellingen. Dit systeem is licht en loopt soepel, maar vergt meer onderhoud. Een naafversnelling is het meest gebruikte versnellingssysteem bij elektrische fietsen. Hierbij zijn de tandwielen verborgen in de naaf van het achterwiel van de fiets en heeft 3, 5 ,7 of 8 versnellingen. Met deze naafversnelling kun je kiezen uit een onderhoudsvrije belt-drive of een tandriemaandrijving. Een traploze versnelling is een automatische versnelling. Hiermee kun je de versnelling traploos en daarmee fijn afstellen. Net als bij de naafversnelling heb je de keuze uit een automatische en een handmatige variant. Met deze naaf kun je ook automatisch schakelen.

Instap en zithouding bij een elektrische fiets

Elektrische fietsen hebben een lage, midden of een hoge instap. Een e-bike met lage instap is praktisch, het vergemakkelijkt het op- en afstappen. Lage instap en midden instap werden vroeger damesfietsen genoemd, fietsen met een hoge instap noemden we herenfietsen. Fietsen met een lage en midden instap kunnen zowel door mannen als door vrouwen gebruikt worden: het zijn dan ook de meest verkochte modellen elektrische fietsen. Natuurlijk kun je door je zadelpen of stuurpen te verstellen jouw zithouding een beetje veranderen. Maar belangrijker is om vooraf al te bepalen welke fietshouding voor jou het meest ideaal is. Wil rechtop fietsen of kies je voor een meer voorovergebogen houding, waardoor je minder wind vangt? Of kies je voor een tussenweg? Houd er ook rekening mee dat de lengte van een bovenbuis per merk of type fiets verschilt. Die lengte is vaak meer bepalend bij de keuze voor de juiste framemaat dan de hoogte van het frame.

Remsysteem voor een elektrische fiets

Het gewicht van een e-bike varieert tussen de 22 en 29 kilo, dat is fors meer dan een niet-elektrische fiets. Om een e-bike veilig tot stilstand te brengen, heb je krachtige remmen nodig. De meeste fietsfabrikanten rusten hun fietsen uit met rollerbrakes, oftewel moderne trommelremmen. Dit remsysteem is vrij simpel en dus onderhoudsvrij, en relatief goedkoop in de aanschaf. Met schijfremmen rem je snel en stabiel, zeker wanneer je voor de hydraulische variant kiest. Hydraulische velgremmen maken ook gebruik van een kabel die gevuld is met olie, deze remmen niet op een schijf maar tegen de velgrand.

Ketting- of riemaandrijving

De traditionele kettingaandrijving ken je waarschijnlijk wel. Bij de beltaandrijving – ofwel een riemaandrijving – is deze vervangen door een tandriem met carbon. Deze heeft minder onderhoud nodig en gaat langer mee, maar kan alleen gecombineerd worden met een naafversnelling en is vaak iets kostbaarder.

Comfort bij een elektrische fiets

Tenslotte: fietsen met een elektrische fiets betekent naast het comfort van de ondersteuning, ook het comfort van vering op jouw fiets. Brede banden zijn de gemakkelijkste manier om het fietscomfort te verhogen. Een lage bandenspanning vangt de klappen voor je op, terwijl een verende voorvork ervoor zorgt dat oneffenheden in de weg gladgestreken worden. Tenslotte zorgt een verende zadelpen ervoor dat je moeiteloos op je zadel kunt blijven zitten. Met de bovenstaande vragen kun je voor jezelf een goed beeld krijgen welk type e-bike voor jouw gebruikstoepassing het meest geschikt is. Naast al deze functionele vragen speelt natuurlijk ook mee wat het design van de fiets is. Dat is iets heel persoonlijks. Het goede nieuws is dat je op het aanbod van viaBOVAG een ruim aanbod aan elektrische fietsen kunt fietsen. Met de informatie uit dit artikel en jouw smaak kun je een selectie maken. Zo kies je eenvoudiger jouw ideale elektrische fiets.

Bekijk de elektrische fietsen

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.