Hoe en waar kan ik een auto overschrijven?

Geschreven door Robert Veltkamp op woensdag 12 februari 2020
Dit artikel is op 19-03-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Een andere auto gekocht? Gefeliciteerd! Maar wat komt er eigenlijk kijken bij het op naam zetten van een auto? En welke documenten heb je allemaal nodig? In dit blog kom je alles te weten over het overschrijven van een auto.

Voordat de gekochte auto mee naar huis mag, dien je hem over te schrijven. Met overschrijven wordt bedoeld dat het kenteken van de auto op naam van de nieuwe eigenaar komt te staan. Gebeurt dit niet, dan is het eigendom niet aantoonbaar. Het is dan ook niet mogelijk om een autoverzekering af te sluiten. Het overschrijven van een auto is relatief eenvoudig.

Het overschrijven van de auto gebeurt via de RDW, de nationale instantie die zich onder meer bezighoudt met de typegoedkeuring en registratie van voertuigen.

Wat heb ik nodig bij overschrijven van een auto?

Je hebt de volgende zaken nodig om een auto over te schrijven:

  • Typegoedkeuring

  • Kentekenkaart / kentekencard

  • Tenaamstellingscode

Typegoedkeuring

Voordat een voertuig (van bromfiets tot vrachtwagen) aan het Nederlandse verkeer mag deelnemen, dient hij eerst een typegoedkeuring te krijgen. De RDW controleert onder andere de afkomst, afmetingen, verlichting, veiligheid en registratie van het voertuig. Ook bij het importeren van een auto moet de RDW zijn hoofd erover buigen. Een Nederlands kenteken wordt pas na een typegoedkeuring afgegeven.

Kentekenkaart of kentekencard

Voor het overschrijven van een auto heb je het originele Tenaamstellingsbewijs (ook wel bekend als Deel 1B) en het Overschrijvingsbewijs (Deel 2) nodig. Voorheen waren dat twee papieren documenten, maar sinds 2014 zijn die vervangen door een plastic kentekencard.

Op het kentekencard staat onder meer het kenteken, de datum van de eerste tenaamstelling en het thuisadres van de eigenaar vermeld. Op de achterzijde vind je de technische gegevens van de auto. De kentekencard vermeldt ook de meldcode. Deze bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer.

Behalve de kentekencard ontvangt de nieuwe eigenaar ook een tenaamstellingscode van de RDW. Die code bestaat uit negen cijfers. Afhankelijk van het moment waarop de auto voor het laatst te naam is gesteld, krijg je oudere papieren documenten of de nieuwere kentekencard.

Waar vind ik een kentekenloket?

Met de benodigde documenten in zijn bezit kan de nieuwe eigenaar de auto overschrijven.

Dat kan zowel online als bij een RDW-kentekenloket. Online kun je alleen een voertuig op naam van een particulier zetten. Daarvoor dien je een smartphone met daarop de DigiD-applicatie met ID-check te bezitten. Via de applicatie dien je een geldig identiteitsbewijs en de overschrijvingsdocumenten te scannen. Na het voldoen van een betaling ben je officieel de nieuwe eigenaar van de auto.

Je kunt natuurlijk ook naar een kentekenloket van de RDW. De loketten bevinden zich in vestigingen van PostNL. Kijk op de website voor PostNL voor het dichtstbijzijnde loket. Ook bij (auto)bedrijven zit vaak een kentekenloket.

Mocht je een auto bij een autobedrijf aanschaffen dan bestaat de kans dat de auto voor je op naam wordt gezet. Informeer tijdig of dit mogelijk is. Zo niet, dan kun je altijd terecht bij de eerder genoemde kentekenloketten. Let op, bij het overschrijven dient de nieuwe eigenaar een identiteitsbewijs mee te nemen.

Wat is de tenaamstellingscode?

Behalve kentekenloketten zijn er ook RDW-balies. Deze bevinden zich bij de RDW-kantoren in Veendam, Zoetermeer en Den Bosch. Voor het overschrijven van de auto dien je registratiekosten te betalen. De prijs hiervan bedraagt in 2019 10,10 euro. Na het overschrijven krijgt de nieuwe eigenaar een tenaamstellingsverslag dat hij goed moet bewaren. Hierop staan de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. Daags erna krijgt de nieuwe eigenaar de kentekencard en een brief van de RDW thuisgestuurd waarin de overige cijfers van de tenaamstellingcode staan. Deze twee documenten vormen samen het eigendomsbewijs.

Behalve de tenaamstellingscode ontvangt de nieuwe eigenaar ook een vrijwaringsbewijs. Die dient hij aan de vorige eigenaar (bedrijf of persoon) van de auto te overhandigen. Dat is het bewijs dat de auto niet meer in zijn bezit is.

Daarna ben je klaar om de weg op te gaan, veel rijplezier!

Bekijk het aanbod auto's

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

LinkedIn foto Robert Veltkamp