Hier moet je op letten bij het kopen van een vouwwagen

Geschreven door Marleen Miltenburg op maandag 27 september 2021
Dit artikel is op 01-09-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Met een vouwwagen combineer je het comfort van een caravan met het gemak van een tent. Het aanbod van nieuwe en gebruikte vouwwagens is groot, maar hoe maak je de juiste keuze? In dit artikel vind je een aantal tips waar je op moet letten wanneer je een nieuwe vouwwagen of een occasion aan wilt schaffen.

Op welke manier ga je kamperen?

Blijf je lang(er) op een vaste kampeerplek? Dan is een ruime vouwwagen met een grote voortent makkelijk en comfortabel. Kies je ervoor om vaker te gaan kamperen of wil je graag om de paar dagen van camping wisselen? Kies dan voor de flexibiliteit van een kleinere voortent of een luifel. Hiermee kun je snel in- en uitpakken. Overigens zijn moderne vouwwagens steeds vaker zelf in- en uitklapbaar. Dat gebeurt automatisch met elektriciteit of met luchtdruk. Handig, snel en makkelijk.

Wat zijn de verschillende opzetsystemen bij een vouwwagen?

Bij de keuze voor een vouwwagen heb je de keuze uit drie verschillende opzetsystemen:

  1. Ga je kamperen met een gezin met kinderen of met meer dan twee personen? Dan is een symmetrische vouwwagen het meest geschikt. Deze wagens hebben zowel links als rechts een slaapgedeelte, waarbij de vouwwagen uit te breiden is met ondertentjes. Handig als slaapgedeelte voor kinderen of als bagageopslag.

  2. Ga je met z’n tweeën kamperen of met een klein kind? Kies dan voor een asymmetrische vouwwagen. Hierbij wordt het deksel weggeklapt of weggeschoven. Het deksel gebruik je als woon- of als slaapruimte. Hieronder valt ook de tenttrailer, waarbij je de tent op de aanhanger vouwt.

  3. Wil je meer het idee van een caravan en minder dat van een tent? Bij een hefdakvouwwagen gebruik je het kunststofdeksel als dak. Tussen de wagenbak en het opengeklapte deksel zit tentdoek. Vouwagens met een hefdak beschikken meestal over een keuken, een tafeltje en banken.

Een nieuwe of een gebruikte vouwwagen?

Wil je een nieuwe vouwwagen of juist een gebruikte vouwwagen kopen? Dat is een persoonlijke keuze. Natuurlijk is er het verschil in prijs, maar kijk ook of de gebruikte vouwwagen voldoet aan je eisen zoals bij de indeling, het materiaal van de tentdoek en eventuele accessoires. Bij een gebruikte vouwwagen kun je ook te maken krijgen met gebruikerssporen. Op viaBOVAG.nl vind je overigens alleen occasions die op 35 punten gecontroleerd zijn en waarbij je extra zekerheden krijgt, zoals de unieke BOVAG- en omruilgarantie.

Welke accessoires heb je nodig bij een vouwwagen?

Een vouwwagen is heerlijk comfortabel, maar misschien wil je extra accessoires erbij nemen. Bijvoorbeeld een ruime tent of luifel, zijwanden of een fietsendrager. Ook kun je kiezen voor reservewiel, een disselbak of een kantelbeugel. Bedenk ook hoe je wilt gaan koken: op een vast of een mobiel kookstel? Welke accessoires je ook kiest voor jouw vouwwagen, hou altijd rekening met het laadvermogen en de kogelruk van je auto.

Tip: Ga altijd op pad met de juiste bandenspanning van je vouwwagen

Rijden met de juiste bandenspanning bij een vouwwagen is belangrijk omdat dit zorgt voor geen extra brandstofverbruik, meer veiligheid en een beter rijgedrag. Of je nu van huis of vanaf de camping vertrekt: controleer altijd de bandenspanning van je vouwwagen. Met de juiste bandenspanning ga je veilig op pad met je kampeermiddel. Op de band staat de maximale bandenspanning vermeld, hou altijd 0,5 bar marge aan voor de optimale bandenspanning. Controleer de bandenspanning niet wanneer je warme banden hebt.

Bekijk alle vouwwagens

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.