Gravel bikes, waar moet je op letten?

Geschreven door Marleen Miltenburg op maandag 11 juli 2022
De leestijd is ongeveer 2 min

Gravelbikes is een nieuwe categorie fietsen die snel aan populariteit wint. Met een gravelfiets ga je af van je vertrouwde routes en kun je kiezen voor verschillende soorten ondergrond. Wat zijn de kenmerken van een gravelbike en wat kun je ermee doen? Je leest het in dit artikel.

Gravel bike kopen

Wat is een gravelbike?

Ben je uitgekeken op verharde paden en wil je tijdens een fietsrit rijden op verschillende soorten ondergrond? Kies dan voor een gravelbike. Hiermee kun je probleemloos fietsen over onverharde paden, asfalt, bospaden en uiteraard gravelpaden. Een leuke afwisseling van jouw fietsrit, waarbij een gravelbike je de mogelijkheden biedt om nieuwe avonturen te beleven.

Waaraan herken je een gravelbike?

Een gravelbike combineert de snelheid van een racefiets en het comfort van een ATB (all terain bike). Een cyclocrosser (of veldrijfiets) lijkt in sommige opzichten op een gravelbike, maar is meer gericht op korte wedstrijden. De geometrie van een gravelbike is meer ontspannen dan die van een crosser of een racefiets, waardoor je lange fietsritten kunt maken. Het balhoofd is iets langer, zodat je meer rechtop zit. Ook is de stand van de voorvork wat ‘luier’, waardoor je rustig rijgedrag ervaart op de lange stukken. Daarvoor zorgt ook de lange wielbasis, die zorgt voor een stabiele wegligging. Sommige gravelbikes bieden ook onderdelen die voor demping zorgen, zoals een carbon zadelpen die meebeweegt of een verende voorvork. Een groot gedeelte van het comfort komt ook terug in de bredere banden, die zijn vaak twee keer zo breed als bij een racefiets. Ben je van plan om vaak onverhard te gaan fietsen? Kies er dan voor om je banden tubeless te maken. Dit zijn buitenbanden zonder binnenbanden. Door een speciale techniek wordt de buitenband verstevigd waardoor je geen binnenband meer nodig hebt. Dat geeft meer comfort en je voorkomt lekkages.

Wat kun je doen met een gravelbike?

Bij een gravelbike ligt de focus op een ontspannen en een stabiele houding, waardoor je op vrijwel alle ondergronden uit de voeten kunt. Rij je over de verharde weg en zie je een fraai bospad? Geen probleem met een gravelbike. Wil je een paar dagen rondtrekken met bepakking of gaan bikepacken? Ook daarvoor is een gravelbike heel geschikt. Maar je kunt met een gravelbike ook hard fietsen, waardoor je geen (extra) racefiets nodig hebt. Je zou bijvoorbeeld kunnen overwegen een tweede set wielen met smalle racebanden aan te schaffen als je vaker wilt racefietsen op je gravelbike.

Gravelbike voor dames

Net zoals racefietsen die specifiek ontwikkeld zijn voor dames, bestaan er ook gravelfietsen voor dames. Naast de eerdergenoemde voordelen van een gravelbike, hebben deze fietsen vaak een breder zadel, een iets smaller stuur en is de balhoofdbuis vaak wat langer. Niet veel fietsmerken bieden specifieke gravelbikes voor dames aan, in plaats daarvan wordt een gravelbike vaak aangepast aan de specifieke wensen en eisen van een fietser. Hierdoor kun je van vrijwel iedere gravelbike een damesfiets maken.

Gravelbike kopen?

Ben je op zoek naar een nieuwe of een gebruikte fiets om te gaan gravelbiken of misschien zelfs te gaan bikepacken?

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.