Geschikte gezinsauto's

Geschreven door Marleen Miltenburg op dinsdag 12 april 2022
De leestijd is ongeveer 3 min

Met de komst van een kindje of een stel groeiende peuters ontkom je er als ouder niet aan om een grotere auto aan te schaffen. Maar wat kies je dan? Er moet immers genoeg ruimte zijn voor de Maxi-Cosi, kinderwagen en speelgoed. Wij zetten hier een aantal geschikte gezinsauto’s voor je op een rij.

gezinsauto

Grote en kleine gezinsauto’s

Gezinsauto's komen in verschillende grootten. Elk gezin heeft immers verschillende wensen en mogelijkheden als het gaat om het kopen van een auto. Vaak is de stationwagen de meest geschikte keuze, omdat die meer bagageruimte biedt dan een sedan of hatchback.

Een grote of compacte gezinsauto biedt bijna dezelfde eigenschappen. Wanneer er gesproken wordt over een compacte gezinsauto, hoeft dat niet automatisch te betekenen dat er weinig ruimte is. Integendeel zelfs. Een compacte gezinsauto oogt aan de buitenkant misschien niet zo groot, maar is vaak verrassend ruim aan de binnenkant. Dat komt doordat autofabrikanten slim gebruik maken van ruimtes en opbergvakken, zoals een verstelbare achterbank of handige vakken in deuren, stoelen en bagageruimte. Voorbeelden van een compacte gezinsauto zijn de Renault Clio Estate, Skoda Fabia Combi, Ford Focus Wagon en Seat Ibiza ST.

Naast compacte gezinsauto's zijn er ook gezinsauto's die groter zijn. Deze grotere gezinsauto's zijn zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant groter dan een compacte gezinsauto. Houd er rekening mee dat een grotere auto vaak ook zwaarder is en dat deze ook duurder zal zijn in de wegenbelasting. Voorbeelden hiervan zijn:

Elektrische en zuinige gezinsauto’s

Als je op zoek bent naar een volledige elektrische gezinsauto komt je al snel uit bij een SUV of crossover. De elektrische Skoda Enyaq iV is een auto die uitermate geschikt is als gezinsauto. Maar dat geldt ook voor de Tesla Model 3. Laatstgenoemde beschikt echter over minder bruikbare bagageruimte.

Een zuinige gezinsauto is er ook met hybride-aandrijving, waarbij een brandstofmotor wordt ondersteund door ene elektromotor. De Toyota Auris Touring Sports is bijvoorbeeld zo’n auto. Ook de Renault Mégane Estate E-tech is een prima gezinsauto met plug-in hybridetechnologie.

Toch kunnen ook auto’s met een conventionele verbrandingsmotor zuinig zijn. Dit zijn vaak de motoren met een kleinere cilinderinhoud. Houd er wel rekening mee dat het verbruik afhankelijk is van de rijstijl van de bestuurder. Een motor met een grote cilinderinhoud kan ook relatief zuinige verbruikscijfers neerzetten, mits er rustig mee gereden wordt.

Welke gezinsauto moet ik kiezen?

Bij het kiezen van de juiste gezinsauto is het verstandig om eerst op een rijtje te zetten waar je de auto allemaal voor gaat gebruiken. Rijd je veel lange afstanden, of alleen korte stadsritjes? Is het belangrijk dat de auto lekker comfortabel is, of juist extra sportief? Passen de kinderstoeltjes naast elkaar op de achterbank? Moet de auto ook geschikt zijn voor een caravan?

Op viaBOVAG.nl selecteer je eenvoudig de zoekcriteria die voor jou belangrijk zijn. Gebruik hiervoor het de zoekfilters aan de linkerkant. Behalve het type auto kun je je zoekcriteria ook aanpassen op basis van bouwjaar, kilometerstand, aantal deuren en zitplaatsen, het motorvermogen, handgeschakelde of automatische versnellingsbak en ga zo maar door. Op deze manier maak je een steeds betere selectie van occasions die voldoet aan jouw eisen.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.