Fietsvakantie in Nederland

Geschreven door Marleen Miltenburg op dinsdag 5 april 2022
De leestijd is ongeveer 3 min

Nederland ontdek je het beste met een fiets. Met een fietsvakantie door Nederland maak je kennis met de steden, de natuur en het water van ons land. Ga je op de fiets Nederland ontdekken? Dan heb je de keuze uit heel veel verschillende opties. Welke dat zijn, dat lees je in dit artikel.

Fietsvakantie in Nederland

Fietsvakantie in Nederland routes

In Nederland kun je gebruikmaken van vaste fietsroutes, waarbij je kunt kiezen uit een knooppuntroute of uit een LF-route. Knooppuntroutes zijn heel geschikt voor het plannen en fietsen van dagtochten, terwijl LF-routes (Langeafstand Fietsroutes) uitgezet zijn voor trektochten en fietsvakanties. Wil je fietsen combineren met kamperen? Maak dan gebruik van de Natuurkampeerroutes, waarbij je kunt overnachten op natuurkampeerterreinen in Nederland. Op elk terrein wordt tot 19u een plekje vrijgehouden voor fietsers, hiervoor heb je wel een Natuurkampeerkaart nodig. Naast de bestaande fietsroutes in Nederland kun je natuurlijk ook zelf je eigen route maken. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op de Routeplanner van de Fietsersbond of maak gebruik van een app zoals Komoot, Strava, afstandmeten of Garmin Basecamp.

Fietsvakantie Nederland bed en breakfast

Fietsen is leuk, waarna de beloning van een heerlijke douche en een opgemaakt bed op je wacht. Hiervoor kun je kiezen voor een bed en breakfast, zeker die aangesloten zijn bij het kwaliteitslabel ‘Fietsers welkom’. Datzelfde label vind je overigens ook bij campings en horeca. Ben je op zoek naar een overnachting met ontbijt bij een particuliere fietsliefhebber? Kies dan voor Vrienden op de fiets. Hiervoor moet je wel in het bezit zijn van een Vriendenpas.

Fietsvakantie in Nederland van hotel naar hotel

Ga je met bagage op pad en wil je luxe overnachten? Kies dan voor een fietsvakantie waarbij je van hotel naar hotel fietst. Let ook hier op het label ‘Fietsers welkom’, waardoor je ’s nachts veilig je fiets kunt stallen en eventueel kunt opladen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een aantal dagen te fietsen vanaf een vast overnachtingsadres; een zogenaamd standplaatsarrangement.

Fietsvakantie in Nederland Waddeneilanden

Een bijzondere vermelding is er voor de unieke Waddeneilanden. Zo’n fietsvakantie kun je zelf regelen, maar er zijn ook verschillende aanbieders die geplande reizen over meerdere Waddeneilanden aanbieden, als dan niet met vervoer van bagage.

Hoeveel kilometer kun je per dag fietsen

Het aantal kilometers dat je per dag op een fiets kunt afleggen is van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld wat voor weer het is, of je wind mee of tegen hebt, hoe zwaar je fiets beladen is en hoe je conditie is. Een gemiddelde vakantiefietser fietst gemiddeld 70 kilometer per dag. Sommige fietsers nemen om de dag een rustdag, anderen nemen een dag fietsvrij na een week fietsen.

Fietsvakantie in Nederland tips

Om een geslaagde fietsvakantie in Nederland te houden, moet je rekening houden met een aantal zaken. Allereerst is de keuze van je fiets belangrijk. In Nederland kun je op een gewone stadsfiets een prima fietsvakantie houden (misschien op het heuvelachtige Zuid-Limburg na). Neem ook reservespullen mee, kies voor waterdichte tassen en kies een passend zadel waarop je het uren uit kunt houden. Twijfel je? Maak dan eerste een paar lange(re) fietstochten vanaf je huis. Is je huidige fiets minder geschikt om ermee tijdens je vakantie te gaan fietsen? Op viaBOVAG.nl vind je een ruim aanbod aan nieuwe en tweedehands fietsen.

Bekijk het fietsaanbod

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.