Fietsen tijdens je vakantie: lees alle tips en tricks

Geschreven door Marleen Miltenburg op dinsdag 22 februari 2022
De leestijd is ongeveer 3 min

Wil je tijdens je vakantie een aantal mooie fietstochten maken? Dan maak je een goede keuze. Fietsen werkt namelijk ontspannend en in een andere omgeving ervaar je echt het vakantiegevoel. Je ontdekt nieuwe wegen en paden, ontmoet andere fietsers en geniet van het lokale eten. Maar waar moet je op letten wanneer je gaat fietsen tijdens je vakantie? Of wanneer je met fietsvakantie gaat?

Fietsen tijdens vakantie

Ga je fietsen tijdens je vakantie? Bepaal dan voordat je op pad gaat je doelen, bijvoorbeeld hoeveel dagen of uren per dag je wilt gaan fietsen. Zorg dat je fiets vooraf een controlebeurt krijgt, want niets is vervelender dan onderweg met pech aan je fiets te komen staan. Wanneer je op pad gaat, neem dan wat reservespullen voor je fiets mee, zoals een reserveband, een pompje, plakspullen en een gereedschapssetje. Neem ook altijd een extra laag kleding of een regenjasje mee. Een navigatietoestel is heel handig, waarvoor je uiteraard ook je smartphone kunt gebruiken om je route te volgen.

Fietsvakantie Nederland

Nederland is misschien een relatief klein land, maar er valt nog zoveel te ontdekken. De voordelen om Nederland te ontdekken op de fiets zijn legio: de kwaliteit van de infrastructuur is uitstekend, want in Nederland vind je prima fietspaden. Bovendien is elke provincie is anders: van de vlakke polders tot de bosrijke Veluwe en het glooiende Zuid-Limburg. Je hebt de keuze uit verschillende overnachtingsmogelijkheden, zoals een hotel, bed & breakfast of een camping. Tenslotte is het - op de wind na - eenvoudig fietsen in het relatief vlakke Nederland. Fietsen tijdens je vakantie in Nederland kun je met vrijwel alle typen fietsen doen, bijvoorbeeld op een stadsfiets, met een elektrische fiets of op een racefiets.

Fietsvakanties buitenland

Ga je fietsen tijdens je vakantie in het buitenland? Dan krijg je je te maken met een heel ander landschap. Glooiender of zelfs bergachtig en in sommige regio’s zijn de fietspaden van mindere kwaliteit of moet je op de weg fietsen. Zorg er dus voor dat je goed zichtbaar bent, bijvoorbeeld door ook overdag je je fietsverlichting aan te zetten. Neem een identificatiebewijs mee en zet je telefoon aan, waarbij je locatie online doorlopend deelt met eventuele thuisblijvers. Om te fietsen in het buitenland kies je over het algemeen voor een lichte fiets, zoals een hybride fiets. Ga je onverhard fietsen? Dan is een mountainbike het meest geschikt.

Eigen fiets meenemen of huren?

Niet alleen in Nederland, maar in steeds meer Europese landen kun je kwalitatieve fietsen huren. Het grote voordeel is dat je je eigen fiets dan niet mee hoeft te nemen. Overweeg je een fiets te gaan huren om tijdens je vakantie te gaan fietsen? Kijk dan goed naar de afmontage, zoals de onderdelen, het zadel en het type en de kwaliteit van de remmen. Zeker in een glooiend gebied zijn schijfremmen veiliger dan velgremmen. Schroom ook niet om verschillende typen zadels te testen: vaak zit je meerdere uren per dag op een fiets. Vergeet niet om een plaksetje en een pompje mee te vragen.

Fietsvakantie met bagagevervoer

Wil je wel met je eigen spullen met vakantie, maar wil je ze niet meenemen op de fiets? Bijvoorbeeld omdat je veel moet klimmen of omdat je het niet handig vindt om je gewone kleding en verzorgingsspullen elke dag in je fietstassen te stoppen? Kies er dan voor om je bagage te laten vervoeren. Jij stapt ’s ochtend op de fiets en na je fietstocht beschik je weer over je eigen spullen. Tenslotte: is je huidige fiets minder geschikt om ermee tijdens je vakantie te gaan fietsen? Op viaBOVAG.nl vind je een ruim aanbod aan nieuwe en tweedehands fietsen.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.