Fietsband kopen? Hier moet je op letten

Geschreven door Marleen Miltenburg op vrijdag 7 januari 2022
De leestijd is ongeveer 3 min

Een fietsband moet comfort geven, veilig en lekbestendig zijn. Waar moet je op letten wanneer je een nieuwe fietsband gaat kopen? Lees het hier.

Fietsband kopen Hier moet je op letten

Een fietsband is één van de belangrijkste onderdelen van een (elektrische) fiets. Aan een fietsband worden heel wat eisen gesteld. Ze moeten comfort geven, zichtbaar zijn in het donker en het liefst lekbestendig en duurzaam zijn. Is een fietsband versleten? Zorg voor tijdige vervanging. In dit artikel lees je waar je op moet letten wanneer je een nieuwe fietsband gaat kopen.

Tip: controleer regelmatig uw banden Controleer regelmatig je fietsband door te kijken of er nog voldoende profiel op zit. Kijk of er geen canvas door de buitenband komt en verwijder kleine steentjes uit de band. Zorg daarbij ook voor de juiste bandenspanning: de minimale en maximale waarde staan op de zijkant van de buitenband vermeld.

Hoe vind je de maat van een fietsband?

Let bij het kopen van nieuwe fietsbanden allereerst op de bandenmaat, dat geldt zowel voor de buiten- als de binnenband. Vrijwel alle fabrikanten van fietsbanden hanteren hiervoor tegenwoordig de ETRTO-maat (European Tyre and Rim Technical Organization). Het eerste cijfer geeft de breedte van de band aan, het tweede getal is de diameter waarop de band wordt bevestigd in de velg.

Voorbeeld maat van een fietsband Wanneer op een fietsband 37-622 staat, dan staat 37 voor de breedte van de band, in millimeters. Het getal 622 staat voor de binnendiameter in millimeters van de band, dit is de omtrek van de velg.

De breedte van de fietsband

Bedenk goed waar je de fietsband vooral voor gaat gebruiken. Over het algemeen geven smalle fietsbanden minder comfort, maar zijn ze geschikter om hogere snelheden mee te behalen. Een bredere band heeft meer volume en geeft meer comfort. Deze zijn dan meer geschikt om recreatief te fietsen.

Welk profiel fietsband?

Ook hierbij geldt dat je na moet gaan op welke ondergrond u voornamelijk gaat fietsen. Is dat vooral op gladde ondergronden, zoals asfalt of fietspaden? Dan heb je een band met geen of weinig profiel nodig. Ga je de fiets ook gebruiken om op onverhard terrein te fietsen? Of misschien wel tijdens alle seizoenen, dus ook met slechte weersomstandigheden, zoals sneeuw en ijzel? Kies dan voor een band met meer profiel. Daarmee heb je meer grip.

Kies voor kwaliteit

Een nieuwe fietsband kun je bij veel winkels kopen. Houd er wel rekening mee dat goedkoop vaak duurkoop is. Kwalitatieve fietsbanden zijn over het algemeen lekbestendiger, duurzamer geproduceerd en hebben een langere levensduur. Soms ontbreekt bij goedkopere fietsbanden de reflectie, waardoor je minder zichtbaar bent in het donker. Bij kwalitatieve fietsbanden heb je vaak de keuze tussen een reguliere fietsband of een anti-lekband. Bekende merken van fietsbanden zijn Schwalbe, Vredestein, CST en Continental.

Speciale fietsbanden voor e-bikes

Voor elektrische fietsen zijn speciale fietsbanden verkrijgbaar. Deze banden krijgen door de aandrijving meer krachten te verduren, waardoor ze sneller slijten. Fietsbanden voor e-bikes en speed pedelecs zijn robuuster, slijtvaster en hebben een dempende werking.

Zelf een fietsband vervangen

Ga je zelf een fietsband vervangen? Let er dan op dat bij het afnemen van de band de binnenband en het velglint niet beschadigd raken. Pomp de nieuwe band op de juiste bandenspanning op. Voor het zelf vervangen van een fietsband zijn handige gereedschappen verkrijgbaar, zoals een bandenknecht, stevige kunststof bandenlichters en lichtgewicht hogedrukpompen.

Geen verrassingen bij vervanging? Kies voor lease!

Wilt je genieten van een fiets, zonder extra kosten voor vervanging, onderhoud en reparatie? Kies dan voor een BOVAG Leasefiets. Met een vast maandbedrag fiets je fluitend en zonder zorgen. Lees hier meer over BOVAG Leasefiets.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.