De juiste, ergonomische zithouding in de auto

Geschreven door Robert Veltkamp op maandag 26 augustus 2019
Dit artikel is op 18-03-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Een ergonomische zithouding is heel belangrijk. Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor de mogelijke gevolgen van een ongeval. In dit blog vertellen we alles over de juiste zitpositie in je auto.

Ergonomische zitpositie in auto - viaBOVAG

Onderuitgezakt, scheef of juist heel dicht op het stuurwiel – wie in de file om zich heen kijkt, ziet bestuurders in allerlei rare zitposities. Maar een goede zitpositie is erg belangrijk.

Je voorkomt niet alleen rug- en nekklachten als je op de juiste manier in de auto zit, maar in het geval van een ongeluk doen de airbags hun werk pas optimaal als je de juiste zitpositie hebt.

Zitpositie in de auto

Goed en veilig zitten begint met een goede houding. Ga rechtop in de auto zitten en duw je bekken zo ver mogelijk naar achter in de stoel. Als de stoel van een lendensteun is voorzien, probeer dan zo veel mogelijk steun voor je onderrug te creëren.

Vervolgens mag de hoofdsteun niet boven het hoofd uitsteken, maar hij mag zeker ook niet te laag zijn afgesteld. En ten slotte dient tijdens het rijden de rugleuning je rug en schouders optimaal te ondersteunen.

Autostoel en zitting afstellen

Uiteraard moet je ook de pedalen goed kunnen bedienen. Schuif de stoel naar voren zodat je met het linkerbeen het koppelingspedaal (of met het rechterbeen het gas- en rempedaal) tot onderaan kunt intrappen. Daarbij dien je met het rechterbovenbeen de stoelzitting niet extra in te drukken. Je bovenbeen moet bij het intrappen van pedalen altijd op de zitting rusten, je pedalen bedien je vanuit je enkels. Je benen moeten altijd licht gebogen te zijn, dat is de beste positie voor het geval je onverhoopt bij een aanrijding betrokken raakt.

Benieuwd of de stoelzitting lang genoeg is? De ideale afstand tussen je knieholte en de zitting is 5 tot 10 centimeter.

Rugleuning van je autostoel instellen

Veel mensen zitten ten onrechte graag achterovergeleund in de auto. De ideale zithoek tussen je bovenbenen en de romp is namelijk 90 graden. Stel het stuurwiel zo af dat je met je polsen op de bovenrand van het stuur kunt leunen. Als je het stuur vasthoudt, dan mogen je ellebogen niet volledig gestrekt zijn.

Een comfortabele stoel is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar er zijn diverse auto’s die erkend goede stoelen hebben, zoals de Opel Astra, de Ford Focus en de Volkswagen Passat.

Bekijk het aanbod auto's

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

Robert Veltkamp