Bijtelling elektrische auto's in 2022

Geschreven door Robert Veltkamp op donderdag 29 augustus 2019
Dit artikel is op 05-09-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Heb je een auto van de zaak ter beschikking waarmee je in een kalenderjaar meer dan 500 privékilometers rijdt? Dan heb je als berijder te maken met bijtelling. Maar wat is bijtelling precies? En hoe bereken je die? Lees hier alles wat je moet weten!

Wat is bijtelling?

Een auto van de zaak die ook privé wordt gebruikt, wordt door de Belastingdienst gezien als een vorm van loon. En over loon moet je belasting betalen. Bij een auto van de zaak gebeurt dat in de vorm van extra inkomstenbelasting. De bijtelling is namelijk een percentage van de cataloguswaarde van de zakenauto dat bij je jaarinkomen wordt bijgeteld. Daarbij maakt het niet uit of de auto door het bedrijf is gekocht of geleased.

Hoe hoog is de bijtelling?

De hoogte van de bijtelling is ten eerste afhankelijk van de auto. Het standaard bijtellingspercentage bedraagt 22% van de cataloguswaarde van de auto. Dit percentage geldt voor alle auto’s met een brandstofmotor, dus ook alle (plug-in)hybride modellen. Als je kiest voor een 100% elektrische auto of een waterstofauto krijg je korting op de bijtelling. Hiermee wil de overheid de aanschaf van een uitstootvrije auto stimuleren. Bij aanschaf in 2022 betaal je voor een 100% elektrische auto een bijtelling van 16%, maar alleen over de eerste € 35.000,-. Als de auto duurder is dan € 35.000,- betaal je over de rest van de catalogusprijs 22% bijtelling. Voor een waterstofauto betaal je ook 16% bijtelling, maar dan over de volledige cataloguswaarde zonder maximum. Hoe de bijtelling uiteindelijk uitpakt op je loonstrook, is afhankelijk van de belastingschijf waarin het inkomen van de berijder valt.

Hoe bereken je de bijtelling?

Als je interesse hebt in een nieuwe zakenauto en wilt weten hoeveel bijtelling je moet betalen, kun je dat ook zelf berekenen. Voorbeeld: een werknemer krijgt van zijn werkgever een benzineauto ter beschikking met een cataloguswaarde van € 20.000,-. Het bijtellingspercentage bedraagt 22%, waardoor je uitkomt op (20.000 x 0,22) € 4.400,-. Vervolgens verrekenen we dit bedrag met het belastingtarief, in dit voorbeeld 37,07% (basistarief in 2022). De bijtelling per jaar komt dan uit op (€ 4.400,- x 0,3707 =) € 1.631,08, ofwel € 135,92 per maand.

Hoe bereken je de bijtelling voor elektrische auto's?

In dit voorbeeld gaan we uit van een elektrische auto met een catalogusprijs van € 40.000,-. Dat bekent dat je 16% mag bijtellen over € 35.000,- (€ 35.000,- x 0,16 = € 5.600,-). Voor het restant geldt een bijtelling van 22% (€ 5.000,- x 0,22 = € 1.100,-). Het totaalbedrag bedraagt dus € 6.700,-. Vervolgens verrekenen we dit met het belastingtarief van 37,07%. De bijtelling per jaar komt dan uit op € 2.483,69, ofwel € 206,97 per maand.

Bijtelling voor youngtimers

Youngtimers vallen in een parte categorie. Een youngtimer is een auto van vijftien jaar of ouder (bekijk hier populaire youngtimers). Hiervoor geldt een bijtellingspercentage van 35 procent over de dagwaarde van de auto. Ondanks dat dit percentage hoog lijkt, zullen de kosten in de praktijk meevallen door de relatief lage dagwaarde. Voor bestelauto's geldt dezelfde regeling.

Hoe lang bijtelling betalen?

De bijtelling wordt bepaald op het moment van registratie en geldt voor een periode van maximaal zestig maanden. Daarna wordt de bijtelling opnieuw vastgesteld op basis van de regels die op dat moment gelden.

Geen bijtelling betalen?

Heb je wel een auto van de zaak ter beschikking, maar wil je geen bijtelling betalen? Dan moet je met een kilometerregistratie van alle zakelijke en privéritten kunnen aantonen dat in een heel kalenderjaar niet meer dan 500 privékilometers wordt gereden. Bij een bestelauto kun je een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ indienen. Dan hoeft de berijder geen bijtelling te betalen en ook geen rittenregistratie bij te houden.

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

LinkedIn foto Robert Veltkamp