Alles over elektrische motoren: waar moet je op letten?

Geschreven door Marleen Miltenburg op maandag 14 september 2020
Dit artikel is op 31-10-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Het Amerikaanse Zero Motorcycles is de eerste aanbieder van elektrische motorfietsen in Nederland. In 2013 verscheen de Zero DS ZF 11.4. Van dit merk zijn er dus al wat tweedehands exemplaren te vinden. Waarop moet je letten bij aankoop?

Elektrische motor kopen, waar moet je op letten?

Motorrijden doe je uit passie. Dat geldt althans voor de meesten die dat doen. Dus waarom dan rijden met een fluisterstille elektrische motorfiets, die na maximaal enkele honderden kilometers uren aan het stopcontact of een laadpaal moeten staan om de batterij op te laden? Voor toeristische motorrijders is de actieradius een beperking. Voor rijden in de stad, woon-werkverkeer en zakelijk gebruik, zoals koeriersdiensten, is een bereik van 200 km voldoende. Bij aanschaf is het dus belangrijk om te kijken of de genoemde actieradius voor jou voldoende is en hoe lang het opladen duurt. De nieuwere modellen van Zero en ook van Energica scoren op dit punt betere cijfers.

Elektrische motoren van Zero, Energica

Nederland is na Frankrijk het land met de meeste elektrisch aangedreven motorfietsen in Europa. De elektrische motorfiets is aan een opmars bezig, blijkt uit cijfers van BOVAG en ACEM. In Nederland is het aantal verkochte ‘Full Electric Vehicles’ in zes jaar tijd bijna verviervoudigd. In de Europese Unie steeg het aantal verkochte elektrische motor- en bromfietsen in de eerste negen maanden van 2019 met 63 procent.

Zero Motorcycles beet in ons land in 2013 het spits af met elektrische motorfietsen. De Zero DS kon je toen kopen voor 15.999 euro. Voor een particulier een fors bedrag, maar door destijds gebruik te maken van de investeringsregelingen Mia en Vamil konden bedrijven volstaan met een investering van iets meer dan 4000 euro. Samen met de paar euro aan stroom per laadsessie en het geringe onderhoud, wordt het rijden aantrekkelijk voordelig.

Energica is het merk van de sportievere elektrische motoren. De modellen Ego en Egocorsa halen een topsnelheid van 240 km/u met een vermogen van 107 kW/145 pk. De actieradius bedraagt 150 km en minder als je hoge snelheden rijdt. Opladen kan met een snellader in 20 minuten. De Energica EsseEsse9 is een leuke naked bike. Let op, de prijzen van Energica zijn fors. Tweedehands exemplaren zijn er weinig.

Gevestigde fabrikanten zoals Yamaha en Harley Davidson

Inmiddels is het aanbod van elektrische motoren veel groter. Startups storten zich gretig op de nieuwste technologie om een motorfiets te ontwikkelen die beter is voor het milieu en er tegelijkertijd goed uitziet. Zero Motorcycles en het Italiaanse merk Energica zijn de bekendste. Maar traditionele motorfabrikanten wagen zich eveneens aan de nieuwe manier van rijden: na BMW en Harley-Davidson met zijn LiveWire gaan ook Honda, Yamaha, Suzuki en Kawasaki samen aan de slag om standaarden voor de e-motor te ontwikkelen. Bij de nieuwkomers zitten beslist zeer aantrekkelijk ogende machines, waarbij je in eerste instantie totaal niet verwacht dat ze een elektromotor hebben. Met prestaties en rijgedrag doen ze niet onder voor een superbike met benzinemotor.

Bekijk de elektrische motoren

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.